Rondleidingen en instructiesessies

Lesgevers kunnen een rondleiding of een instructiesessie over informatievaardigheden of Research Data Management boeken voor hun studenten. Hieronder wordt een overzicht gegeven van ons aanbod.

Heeft u interesse om zo’n rondleiding of instructiesessie aan te bieden als onderdeel van een vak en/of wil u gedetailleerdere informatie over de inhoud van de sessies?

Neem dan contact op met het Team Training & Support via instructie.lwbib@ugent.be.

Rondleiding

Voor alle collecties in de Faculteitsbibliotheek LW worden er rondleidingen aangeboden. Deze rondleidingen hebben tot doel de deelnemers snel vertrouwd te maken met de locatie, de werking van de bibliotheek en de plaatsing van de werken.

Instructiesessie informatievaardigheden

De instructiesessies informatievaardigheden zijn interactieve sessies waarin studenten wegwijs gemaakt worden in het informatielandschap en waarin ze leren hoe en waar ze efficiënt wetenschappelijke literatuur kunnen zoeken.
We bieden drie pakketten aan:

  1. In de bibliotheekinstructie bij een eerste onderzoeksopdracht (90min) leren studenten wat wetenschappelijke literatuur is en waar ze die kunnen vinden. Aan de hand van theorie en korte opdrachten krijgen ze basisvaardigheden aangeleerd om wetenschappelijke literatuur te zoeken.
  2. In de bibliotheekinstructie bachelorproef/masterproef (120min) wordt uitgebreider ingegaan op de platformen waar studenten wetenschappelijke literatuur kunnen vinden en komen ook geavanceerdere zoekvaardigheden aan bod, opnieuw aan de hand van theorie en korte opdrachten. In de sessie wordt ook aandacht besteed aan het gebruik van referentiemanagers.
  3. Het is ook mogelijk om een pakket op maat samen te stellen, waarbij lesgevers zelf kunnen aanvinken welke leerdoelen en opdrachten aan bod moeten komen

Instructiesessie Research Data Management

Sinds een aantal jaar vormt een “Research Data Management Plan” een integraal onderdeel van iedere projectaanvraag bij nationale en internationale fondsverstrekkers zoals het FWO of het Europese Horizon-programma. In deze instructiesessie die zich richt op masterstudenten gaan we in op het waarom van een DMP, hoe het helpt in het schrijven van de eigenlijke projectaanvraag of onderzoeksmandaat, geven we tips voor een beter beheer van onderzoeksgegevens en tonen we hoe je een DMP opstelt.