Taal- en letterkunde
Samenwerking met opleiding Toegepaste taalkunde
Vanaf academiejaar 2024-25 werkt de opleiding Taal- en letterkunde voor een aantal vakken in het eerste en tweede bachelorjaar samen met de opleiding Toegepaste Taalkunde. Het gaat om vakken met dezelfde eindcompetenties: taalvaardigheid, cultuur en geschiedenis, of een basisvak taalkunde.
Het lag voor de hand om voor deze vakken en leerinhouden samen te werken met de collega’s Toegepaste Taalkunde. Zo leren we van elkaars expertise, en profiteren de studenten van het samenleren met studenten uit een verwante opleiding. De samenwerking betreft de talen die beide opleidingen aanbieden: Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans.
Door deze samenwerking met Toegepaste Taalkunde hebben we het programma van de opleiding veranderd. Alle vakken in de bachelor hebben nieuwe titels (libellés) gekregen en daardoor ook een nieuwe Oasis-code. Sommige vakken hebben een ander aantal studiepunten gekregen.
In deze grote programmawijziging hebben we er voor gezorgd om de libellés van de vakken duidelijker en aantrekkelijker te maken. Dit geldt ook voor de talen Grieks, Latijn en Zweeds – talen die we niet delen met Toegepaste Taalkunde.
Het gevolg van deze wijzigingen is dat het programma in de Studiekiezer er voor jullie nu anders uitziet. In de programmabrochures per studiejaar nemen we tabellen op waarin je de ‘gelinkte’ oude en nieuwe vakken ziet. Bij deze tabellen vermelden we de overgangsmaatregelen voor studenten die niet geslaagd waren voor een bepaald vak. Jullie zien telkens wat de overgangsmaatregelen inhouden wanneer je niet geslaagd bent voor een bepaald vak of meerdere vakken: welke vakken je dan moet opnemen in 2024-25, of je daar eventueel een officieuze vrijstelling bij krijgt, of net een extra opdracht. Deze overgangsmaatregelen dienen ervoor om te zorgen dat jullie de eindcompetenties van de opleiding bereiken.
- De programmabrochures 2024-25 zijn vanaf 5 juli 2024 beschikbaar op de Bachelor uforasite voor taal- en letterkunde.
- In september 2024 organiseert de opleiding infosessies over de wijzigingen.
Herinschrijven en Oasis-curriculum
- Als je je curriculum aanmaakt in Oasis zal je zien dat sommige eerder behaalde credits niet opnieuw opduiken. Geen zorgen! Deze worden manueel in je curriculum gebracht.
- Je zal ook zien dat een aantal nieuwe bachelorvakken automatisch in het curriculum verschijnen. Als je deze niet meer moet volgen, verwijder deze dan uit je curriculum.
- Sommige nieuwe bachelorvakken, die je wel moet volgen, zullen misschien niet in je curriculum verschijnen. Voeg deze dan toe aan je curriculum.
- Wanneer je je curriculum voorlegt, verschijnt een opmerkingenveld waarin je desgewenst een opmerking kan noteren voor de studentenadministratie en/of de trajectbegeleider.
Het is dus van groot belang om (1) de programmabrochure door te nemen en (2) je curriculum in Oasis grondig te checken alvorens je je definitief akkoord verklaart! Verduidelijk je curriculum waar nodig in het opmerkingenveld!
Vragen?
Studenten met vragen over het programma en/of individueel traject wordt aangeraden tijdig contact op te nemen. Zo kan besproken worden hoe het traject voor academiejaar 2024-2025 het best samengesteld kan worden. Voor niet-geslaagde Ba1-studenten worden er verplichte infosessies georganiseerd in september.
Contact:
Trajectbegeleider Stefanie De Sloovere.