Filmtips van onze docenten
Duits gesproken
- Toni Erdmann — Maren Ade (2016)
Tegelijk grappig en subtiel satirisch: over de relatie tussen workaholic Ines en haar vader, maar ook over onze samenleving met haar eenzaamheid en vervreemding tussen ouders en hun volwassen kinderen. - Die Fälscher — Stefan Ruzowitzky (2007)
Het verhaal van de weinig bekende ‘operatie Bernhard’: het geheim project van de nazi’s om de economieën van het VK en de VS te kelderen door een grootscheepse vervalsing van de pond en de dollar. - Aus dem Nichts — Fatih Akin (2017)
Een verhaal over familie, recht en wraak, geïnspireerd op de rechts-extremistische moorden in Duitsland en de daaropvolgende rechtszaak in 2013. Bekroond met de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film en de prijs voor Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes voor Diane Kruger, de hoofdrolspeelster. - Die fetten Jahre sind vorbei — Hans Weingartner (2004)
De film gaat over de grenzen van kapitalisme en idealisme en werpt interessante vragen op over de moraal van actievoeren.
Engels gesproken
- Last Swim — Sasha Nathwani (2024)
24 uur in de voetsporen van enkele tieners, klaar om aan de rest van hun leven te beginnen. Humor, angst, hoop en verdriet lopen naadloos in elkaar over, zonder voorspelbaar te worden. - Small Things Like These — Tim Mielants (2024)
De openingsfilm van FFG24. Traditiegetrouw geen film om uitermate vrolijk van te worden, maar wel eentje om stil te staan bij de trieste Magdalena-wasserijen. Uitkijken is het naar de acteerprestaties van Cillian Murphy en Emily Watson. Tim Mielants (bekend van o.a. Peaky Blinders & WIL) en Frank Van den Eeden (Close) houden de Belgische cinema-eer hoog. - The Crying Game — Neil Jordan (1992)
Een film over de vriendschap tussen een IRA-terrorist en de gevangen Britse soldaat onder zijn hoede, die hem vraagt zijn vriendin te beschermen als hij het niet haalt. Het is een ongewoon verhaal van polarisatie die onderuit gehaald wordt, een bevraging van vooroordelen en identiteit en een heel vroege portrettering van gender-thema’s. Indrukwekkende acteerprestaties van Stephen Rea en Jaye Davidson. - Eternal Sunshine of the Spotless Mind — Michel Gondry (2007)
Deze film is fantastisch omdat het innovatieve, surrealistische verhaal wordt afgewisseld met diep menselijke emoties en filosofische vragen. Een meditatie over liefde, herinnering en zelfacceptatie, waarbij vreugde en verdriet met elkaar verweven zijn. Is het beter om te vergeten en pijn te vermijden of om te herinneren en het volledige leven te omarmen, gebreken en al. Zowel hartverscheurend als hoopvol, een tijdloze verkenning van wat het betekent om echt lief te hebben.
Frans gesproken
- La Rafle — Roselyne Bosch (2010)
Het verhaal van de razzia van de Vélodrome d'Hiver in 1942, onder het Vichy-regime. - BXL — Monir en Ish Ait Hamou (2024)
Debuutfilm van schrijver en choreograaf Ish Ait Hamou en zijn broer Monir. Een verhaal over twee broers die opgroeien in Brussel. Net als bij de boeken van Ish is het een verhaal dat nazindert en waarover je nog lang zit na te denken.
Italiaans gesproken
- Le otto montagne (De acht bergen) — Felix Van Groeningen & Charlotte Vandermeersch (2022)
Een film gebaseerd op de succesvolle gelijknamige roman van Paolo Cognetti en geregisseerd door een Belgisch koppel (Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch). De levenslange vriendschap tussen Bruno en Pietro wordt meesterlijk in beeld gebracht tegen de achtergrond van majestueuze berglandschappen. Na het zien van deze film ga je meteen je koffers pakken om naar de Alpen te gaan. - C'è ancora domani (There's still tomorrow) —Paola Cortellesi (2023)
Heeft veel succes geoogst bij het grote Vlaamse publiek omwille van de goede acteurs en het thema van de vrouwenemancipatie. - La Finestra di fronte (Facing Windows) —Ferzan Özpetek (2003)
Een meeslepende film met verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en een mooie boodschap. - La Grande Bellezza (The Great Beauty) —Paolo Sorrentino (2013)
Het Oscarwinnende verhaal van een ouder wordende schrijver die verbitterd terugdenkt aan zijn gepassioneerde, verloren jeugd. De film geeft grandioos vele stereotypen van Italië weer. Een portret van het Rome van vandaag.
Nederlands gesproken
- Waarom Wettelen — Dimitri Verhulst (2024)
Verhulsts provocerende, volkse, tragikomische verhalen zijn telkens beklijvend en meeslepend. Hopelijk even goed als 'De Helaasheid der Dingen'. - Wil — Tim Mielants (2023)
Beklemmende verfilming van Jeroen Olyslaegers' gelijknamige roman, over collaboratie en verzet in het bezette Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Spaans gesproken
- Tesis — Alejandro Amenábar (1996)
- Amores Perros — Alejandro González Iñarritú (2000)
- Nueve Reinas — Fabián Bielinsky (2000)
- Lucía y el sexo — Julio Medém (2001)
Russisch gesproken
- Moskou gelooft niet in tranen — Vladimir Mensjov (1979)
Deze Sovjetklassieker over drie vriendinnen van wie het leven volledig verschillende kanten uitgaat, kreeg in 1981 - terecht - de Oscar voor Beste buitenlandse film. Je kunt de film ook beschouwen als een beschrijving van de 'Soviet dream'. - Herfstmarathon — Georgi Danelija (1979)
Een romantische komedie over een vertaler Engels-Russisch in de midlife crisis die voortdurend onderweg is door Leningrad. - Brat (Broer) — Aleksej Balabanov (1997)
Een boeiend drama over vriendschap en trouw, dat zich afspeelt in de maffiakringen van Sint-Petersburg in de jaren 1990, en als een klassieker in het genre beschouwd wordt. - Elena — Andrej Zvjagintsev (2011)
Een hedendaags crimedrama over de verschillen tussen de wereld van de exclusieve appartementen in Moskou en de woontorens van de voorsteden.
Turks gesproken
- Koğuştaki Mucize (Miracle in Cell No. 7) — Mehmet Ada Öztekin (2019)
De film vertelt het verhaal van de mentaal beperkte schaapsherder Memo, die samen met zijn oma en zijn dochtertje in een klein armzalig huisje op het Turkse platteland woont. Het is een prachtige dramatische film. Een echt juweeltje wat betreft hooglopende emoties waar verdriet op zijn plaats staat. - Ayla (Ayla: The Daughter of War) — Can Ulkay (2017)
Waargebeurd verhaal, erg ontroerend en mooi. In 1950 struikelt sergeant Süleyman, middenin de verwoestingen van de Koreaanse oorlog, over een half bevroren meisje zonder ouders en zonder hulp. Dit kleine meisje steelt het hart van Süleyman, die zijn eigen leven riskeert om haar te redden, haar naar zijn legerbasis smokkelt en haar in veiligheid brengt. - Babam ve Oğlum (My Father and my Son) — Çağan Irmak (2005)
Prachtig drama met zeer mooie acteerprestaties waarin het belang van familie en moeilijke relaties wordt verteld. Deniz gaat samen met zijn vader op reis naar de boerderij van zijn opa Hüseyin Efendi, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Vader Sadık ziet erg op tegen een ontmoeting met zijn vader en onderneemt de reis dan ook slechts uit noodzaak, daar hij niemand anders heeft om Deniz aan toe te vertrouwen. - Kelebeğin Rüyası (The Butterfly's Dream) — Yılmaz Erdoğan (2013)
Turkije, 1941, Twee jonge schrijvers met tuberculose die een weddenschap aangaan om het mooiste gedicht te schrijven voor de oogverblindende schoonheid, Suzan. Romantiek, drama, liefde en poëzie met een vleugje humor, duidelijk een succesformule.
Over taaltechnologie
- Her — Spike Jonze (2013)
Visionaire scifi-film over schrijver Theodore (Joaquin Phoenix) die verliefd wordt op zijn AI-assistent Samantha (Scarlett Johansson). - Arrival — Denis Villeneuve (2017)
Hoe vaak gebeurt het dat een taalkundige de held van de film is? In deze dromerige scifi-film wordt professor taalkunde Louise Banks (Amy Adams) door het Amerikaanse leger ingeschakeld om de taal van buitenaardse wezens te ontcijferen en slaagt ze erin de wereld te redden met haar vertaalvaardigheden. Kenners van de Sapir-Whorfhypothese, die stelt dat taal ons denken bepaalt, kunnen zich de hele film lang amuseren met het ontdekken van verwijzingen naar die taalkundige theorie. - Wall-E — Andrew Stanton (2008)
Leuke animatiefilm over een toekomst waarin enkel nog robots overblijven op aarde en waar de mens gedegenereerd is tot een lui, dom technologieverslindend wezen. - Ex Machina — Alex Garland (2014)
Thriller waarin je alles te weten komt over de Turingtest en waarin ethische vraagstukken rond AI en emotie aan bod komen. Oscar Isaac speelt een eigenzinnige bigtech CEO en Alicia Vikander een intrigerende AI-robot.
Terug naar het overzicht voor leerkrachten middelbare scholen