Master in Advanced Studies in Linguistics (Natural Language Processing)

Waarom LinguisticsNLP?

Toekomstgericht

In een wereld waarin data en automatisering steeds belangrijker worden, is inzicht in taal en de computationele verwerking van taal essentieel. De Master in Advanced Studies in Linguistics: Natural Language Processing – Theory & Practice is een éénjarige masteropleiding die je niet alleen diepgaande theoretische kennis biedt, maar je ook de praktische vaardigheden aanleert om taal automatisch te analyseren en verwerken.

Onderzoek als uitgangspunt

Ons curriculum combineert fundamentele vakken zoals corpuslinguïstiek, psycholinguïstiek en taalvariatie met gespecialiseerde training in programmeren, machine learning en neurale netwerken voor NLP. Studenten werken aan eigen (onderzoeks)projecten en schrijven een masterproef, wat hen optimaal voorbereidt op een carrière in academia of de snelgroeiende taaltechnologie-industrie.

Gepersonaliseerd curriculum

Naast het basiscurriculum kunnen studenten hun studie verder personaliseren met keuzevakken die aansluiten bij hun specifieke interesses. Die keuzevakken kunnen afkomstig zijn uit de NLP-specialisatie van deze master of uit andere masteropleidingen aan Belgische en internationale universiteiten.

Human-centered

Of je nu specifiek geïnteresseerd bent in corpuslinguïstiek, geavanceerde NLP-toepassingen of de ethische uitdagingen van AI, dit programma leert je de vaardigheden om te innoveren en je stempel te drukken op de snel evoluerende wereld van taaltechnologie en human-centered AI.

Doelgroep

Dit masterprogramma is bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse in de (geautomatiseerde) analyse van taaldata en richt zich op studenten met een masterdiploma in (Toegepaste) Taalkunde, Geschiedenis, Communicatiewetenschappen, Politieke Wetenschappen, Sociologie, Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Rechten, Economie, Archeologie, Literatuurwetenschappen, Kunstgeschiedenis, Talen en Culturen, Gender en Diversiteit, Global Studies, Criminologie, Sociaal Werk, Sociaal Beleid en Conflict- en Ontwikkelingsstudies. Studenten worden toegelaten op basis van een dossierbeoordeling en een interview.

Dankzij de sterke onderzoeksfocus is deze master ook een uitstekende voorbereiding voor studenten die een doctoraatsproject willen uitwerken in de taalkunde of in andere onderzoeksgebieden waarin NLP-technieken een rol spelen.

Online infosessie

Meer info volgt.

Programma

Deze éénjarige academische masteropleiding is opgesteld uit 60 studiepunten, onderverdeeld in vier groepen:

  • Algemene vakken en vrije keuzevakken (15 studiepunten)
  • Onderzoeksproject (5 studiepunten)
  • Vier vakken uit de NLP-specialisatiemodulie (20 studiepunten)
  • Masterproef (20 studiepunten)

Modules

Een korte beschrijving van de vakken kan je voorlopig hier vinden (in het Engels). Een gedetailleerd overzicht van het volledige programma vind je later terug in de studiegids. 

 

Brochure

Alles wat je wil weten (en meer) over deze opleiding vind je terug in de brochure (ENG).

Taalcompetenties

Voor het Engels wordt een goede beheersing verwacht (minimaal CEFR-niveau B2), voor het Nederlands zijn er geen specifieke vereisten.

Toelatingsprocedure

Internationale studenten

Internationale kandidaten volgen de aanmeldingsprocedure van UGent via www.ugent.be/admission en dienen de volgende documenten in:

  • Motivatiebrief (in het Engels) en CV.
  • Gelegaliseerde kopie van hun Master- en Bachelordiploma’s met bijlagen. Indien die documenten in een anderetaal dan het Nederlands, Frans of Duits zijn opgesteld, moeten ze worden vertaald door een beëdigd vertaler.
  • Twee aanbevelingsbrieven. Minstens één brief moet afkomstig zijn van een academische referentie (bv. een professor of begeleider van de vorige opleiding). De tweede brief mag ook van een werkgever komen bij wie de aanvrager werkervaring heeft opgedaan.

Het Team International Admissions zal eerst alle ingediende documenten verifiëren en nakijken of de aanvraag compleet is. Daarna evalueert het bestuur van het programma alle aanvragen op individuele basis. Aanvragers die aan alle vereisten voldoen, zullen uitgenodigd worden voor een online interview.

Deadlines

  • 1 april 2025 (voor internationale studenten die een visum nodig hebben).
  • 1 juni 2025 (voor internationale studenten die geen visum nodig hebben).

Kandidaten zullen via e-mail op de hoogte gebracht worden van hun aanvraag. Na toelating kan de administratieve inschrijvingsprocedure opgestart worden.

 

Voor studenten met een diploma van een Belgische of Nederlandse universiteit

Aanvragen worden per e-mail ingediend bij Arda.Tezcan@UGent.be. Bij de aanvraag zijn de volgende documenten nodig:

  • motivatiebrief;
  • CV;
  • kopie van het masterdiploma (inclusief bijlagen).

Er zijn drie deadlines om aanvragen in te dienen: 21 juli 2025, 12 augustus 2025 en 12 september 2025. Na die deadlines worden alle aanvragen op individuele basis geëvalueerd. Aanvragers die aan alle vereisten voldoen, zullen uitgenodigd worden voor een interview

Kandidaten zullen via e-mail op de hoogte gebracht worden van hun aanvraag. Na toelating kan de administratieve inschrijvingsprocedure opgestart worden via:

Getuigenissen

Benieuwd naar wat andere studenten van de opleiding vonden? 

Contact

Arda Tezcan via Arda.Tezcan@UGent.be

 

Onderwijs- en examenreglement (OER)

De opleiding volgt het onderwijs- en examenreglement van de Universiteit Gent dat je integraal kan nalezen op de volgende website: https://www.ugent.be/student/nl/studeren/regelgeving.