Studie- en studentenbegeleiding
Monitoraat
Het monitoraat bestaat uit studie- en trajectbegeleiders die zowel individueel als in groep werken. Studenten vinden meer info over het aanbod (workshops, infosessies, …) en documentatie (hand-outs, planners, …) op Ufora (‘Monitoraat Letteren en Wijsbegeerte – AX00004’).
Studiebegeleiding
Bij de studiebegeleiders kan je terecht met algemene vragen over je studiemethodiek en met vragen en problemen i.v.m. je bachelor- en masterproef.
- Algemene studiebegeleiding: studiemethode, leren plannen, nota’s nemen, schematiseren ...
- Leerproblemen, uitstelgedrag, concentratiestoornis, faalangst, stress ...
- Examens: informatie, voorbereiding, planning, feedback, ...
- Individuele gesprekken (online en oncampus) en thematische workshops
Boek een afspraak in de online agenda van de studiebegeleiders (Nele Debaene en Klaar Vanopstal voor Toegepaste Taalkunde)
Trajectbegeleiding
De trajectbegeleiders informeren, adviseren en begeleiden studenten gedurende de volledige studieloopbaan.
- Alle vragen over je studieloopbaan
- Keuzemogelijkheden binnen een opleiding
- Samenstellen en aanpassen curriculum
- Aanvragen van vrijstellingen, heroriënteren, verder studeren
- Onderwijs- en examenreglement, bijzondere faciliteiten, werkstudenten
Boek een afspraak in de online agenda van de trajectbegeleiders (Anne Verwaeren voor Toegepaste Taalkunde)
Ombudspersonen
Elke (cluster van) opleiding(en) heeft een ombudspersoon waarbij je terecht kan met klachten over de toepassing van onderwijs- en examenreglement en over situaties die je als onbillijk ervaart. Dit kan zowel over het gewone onderwijsgebeuren gaan als over de examens of andere vormen van evaluatie. Contact: June Eyckmans.
Vakinhoudelijke studiebegeleiding
Ook binnen jouw opleiding zijn er onderwijsbegeleiders en praktijkassistenten die vakinhoudelijke ondersteuning bieden. Hiervoor neem je best contact op met de verantwoordelijke lesgever.
Studentenparticipatie
Interactie is belangrijk. Daarom zijn de studenten vertegenwoordigd in de opleidingscommissie. Op die wijze kunnen zij actief participeren aan het onderwijsbeleid van de vakgroep en kunnen zij hun stem - ook op beleidsniveau - laten horen.
Afdeling studieadvies
- Studentenpsychologen
De studentenpsychologen werken zowel individueel als via een groepsaanbod (faalangst, uitstelgedrag, (examen)stress, weinig efficiënte studie-aanpak, concentratieproblemen, … ). Andere initiatieven rond mentaal welzijn vind je op ‘Wel in je vel’.
- Studieadviseurs
Twijfel je aan je studiekeuze en wil je een zicht krijgen op het bredere aanbod van opleidingen aan de UGent/buiten de UGent, dan kan je zeker een gesprek vragen met één van de studieadviseurs.
- Aanspreekpunt student en functiebeperking
Studeer je aan de UGent en heb je een functiebeperking? Dan kan je een bijzonder statuut aanvragen en een beroep doen op een uitgebreid aanbod van ondersteunende maatregelen.
Taalbegeleiding en advies
Schrijf je een paper, bachelor- of masterproef en kan je hier wel wat tips bij gebruiken? Doe dan beroep op het academisch schrijfcentrum Taalonthaal.
Op de UGent-website Taaladvies worden tips rond schrijven/lezen/luisteren en spreken in academisch Nederlands en Engels gegeven.