Deze UGent'ers vallen in de prijzen met hun scriptie

Scriptieprijzen 2024 (foto Mirco Buyls) (vergrote weergave)

Scriptieprijzen 2024 (foto Mirco Buyls)

(20-12-2024) Op 19 december 2024 reikte SciMingo vzw in het Stadhuis van Gent de scriptieprijzen uit. Drie UGent-alumni kaapten maar liefst vijf prijzen weg.

Op de uitreiking van de scriptieprijzen vielen drie UGent-alumni in de prijzen:

  • Warre Demuynck won de Vlaamse Scriptieprijs en de Eosprijs
  • Sofie Lenders won de mtech+prijs en de publieksprijs
  • Hanne Vermeire won de Klasseprijs. 

Eerder dit jaar won Elisa Kooy al de NBN Sustainability Award.

Warre Demuynck

Warre Demuynck (foto Mirco Buyls)

Is het Afrikaanse regenwoud, en niet het Amazonewoud, de grootste long van onze planeet?

 Uit 396 inzendingen koos de jury voor bio-ingenieur Warre Demuynck (23) als winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs 2024. Tijdens de plechtigheid in het Gentse stadhuis ontving hij de felbegeerde trofee en een geldprijs van 2.500 euro.

Het onderzoek van Warre toont aan dat boomsoorten in het Congobekken in Centraal-Afrika meer CO₂ opnemen uit de atmosfeer dan die in het Amazonewoud in Zuid-Amerika. Deze ontdekking zet vraagtekens bij de accuraatheid van huidige klimaatmodellen, die vaak geen onderscheid maken tussen regenwouden.

Warre combineert wetenschappelijke diepgang met een meeslepend verhaal. Zijn onderzoek stak met kop en schouders boven de andere inzendingen uit. Het toont duidelijk aan waarom het Congobekken onze aandacht verdient”, zegt juryvoorzitter Stephanie De Smedt. 

Warre stond trouwens twee keer op het podium. Naast de Vlaamse Scriptieprijs won hij ook de Eosprijs. Deze prijs is een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekroont de strafste exact-wetenschappelijke scriptie met een prijs ter waarde van 1.500 euro. De jury van het wetenschapsmagazine koos Warre als winnaar uit 69 inzendingen. Tot 10 december kon het publiek meestemmen voor hun favoriete inzending. In totaal werden er 1.427 stemmen uitgebracht. Deze telden voor een kwart mee in de eindbeoordeling.

“Warre combineerde een sterk wetenschappelijk werk met een vlot geschreven populairwetenschappelijk artikel, waarin hij ook de avontuurlijke kant van zijn onderzoek belicht. Een inspirerend voorbeeld voor toekomstige studenten: wetenschap is niet alleen uit het hoofd leren, het is ook creatief, spannend, uitdagend en verrijkend”, zegt juryvoorzitter Judith Stegen (Eos).

Hanne Vermeire

Hanne Vermeire (foto Mirco Buyls)

Onderzoek onthult zorgwekkende trend van cyberpesten in exposegroepen en klaschats

Hanne Vermeire (24), een educatieve master in de maatschappijwetenschappen, wint de Klasseprijs 2024 met haar scriptie over cyberpesten in het secundair onderwijs. De studie van Hanne toont aan hoe pestgedrag in klaschats en exposegroepen op sociale media steeds meer leerlingen treft. Van suïcidale gedachten tot zelfbeschadiging, de gevolgen reiken verder dan het scherm.

De Klasseprijs is een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs en bekroont de strafste onderwijsscriptie met een geldprijs van 1.500 euro, redactionele aandacht op de Klasse-kanalen en een jaarabonnement op Klasse Magazine. De jury koos Hanne als winnaar uit 39 inzendingen. De Klassejury prijst Hanne om haar onderzoek dat sterk aansluit bij de realiteit van jongeren.

“Hanne legt een wereld bloot die volwassenen amper kennen. Ze leert ons hoe sociale media eenzaamheid teweegbrengen bij jongeren door ze onder druk te zetten, een boodschap die extra binnenkomt tijdens De Warmste Week. Haar scriptie is een eyeopener die scholen oproept om een veilige haven te zijn en het belang van een continu antipestbeleid benadrukt. Een terechte winnaar van de Klasseprijs 2024”, zegt juryvoorzitter Nele Beerens (Klasse). 

Sofie Lenders

Sofie Lenders (foto Mirco Buyls)Gevouwen golfgeleiders brengen ultrasnelle mobiele communicatie een stap dichterbij

Elektrisch ingenieur Sofie Lenders (23) wint de mtech+prijs 2024 met haar innovatieve scriptie over gevouwen golfgeleiders. Deze technologie kan ultrasnelle en betrouwbare mobiele communicatie mogelijk maken, een cruciale stap voor 6G-netwerken en toepassingen zoals operaties op afstand waarbij minimale vertraging van levensbelang is. 

De mtech+prijs bekroont de strafste technologisch-innovatieve scriptie met een prijs ter waarde van 1.500 euro. Een jury van professionals uit de technologische industrie koos Sofie als winnaar uit 31 inzendingen. De mtech+jury was onder de indruk van Lenders’ werk. 

Ook het publiek was overtuigd: naast de mtech+prijs won Sofie ook de publieksprijs ter waarde van 500 euro.

“Alle genomineerden toonden indrukwekkend vakmanschap, maar Sofie blonk uit door haar heldere presentatie, doordachte aanpak en passie voor haar onderzoek”, zegt juryvoorzitter Marc Van Overmeire.

Meer informatie

Ieder jaar kost het duizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Vaak verdwijnen die scripties in een stoffige kast om nooit meer gelezen te worden. De Vlaamse Scriptieprijs wil scripties van dat droevige lot redden, door ze onder meer bij de pers en uitgeverijen te promoten. Want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek. De Vlaamse Scriptieprijs is een initiatief van SciMingo vzw, een onafhankelijke organisatie voor wetenschapscommunicatie. 

Contact