Eerste exclusieve resultaten en beelden van de Euclid-ruimtetelescoop

Euclid’s new image of star-forming region Messier 78  Credit: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi; CC BY-SA 3.0 IGO or ESA Standard Licence. (vergrote weergave)

Euclid’s new image of star-forming region Messier 78 Credit: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi; CC BY-SA 3.0 IGO or ESA Standard Licence.

(23-05-2024) UGent-onderzoekers werken mee aan meest precieze kaart van ons heelal.

Vandaag publiceert het Euclid Consortium wetenschappelijke artikels die gebaseerd zijn op waarnemingen van de Euclid-ruimtetelescoop. Deze telescoop werd gelanceerd op 1 juli 2023 en begon zijn kosmologisch onderzoek op 14 februari 2024.

Wetenschappers van de Euclid Collaboration hebben tijdens een ERO-fase (Early Release Observations) een aantal boeiende hemellichamen geobserveerd en geanalyseerd om een idee te krijgen van de ongekende kracht van deze telescoop. Later willen ze met dit instrument de meest nauwkeurige kaart van ons heelal opstellen.

Nieuwe sterrenstelsels en misschien zelfs nieuwe planeten

Tijdens de eerste maanden van de Euclid-ruimtetelescoop voerden de onderzoekers 'Early Release Observations' uit. De Euclid Collaboration heeft nu een aantal van die eerste wetenschappelijke analyses afgerond en publiceert vandaag de bijbehorende artikels en beelden.

De resultaten tonen onder andere nieuwe kandidaten voor vrij zwevende planeten, nieuw geïdentificeerde extragalactische sterrenclusters, nieuwe dwergsterrenstelsels met een lage massa in een nabijgelegen cluster van sterrenstelsels en de ontdekking van zeer verre heldere sterrenstelsels (gezien tijdens de eerste miljard jaar van het heelal).

Deze uitstekende prestaties van de Euclid-ruimtetelescoop zijn een goed voorteken voor de toekomst van deze missie.

UGent-onderzoekers in het 'Euclid Consortium'

Het Euclid Consortium bestaat uit meer dan 2600 leden, waaronder meer dan 1000 onderzoekers uit meer dan 300 laboratoria in 15 Europese landen, plus Canada, Japan en de Verenigde Staten, en bestrijkt verschillende gebieden in de astrofysica, kosmologie, theoretische fysica en deeltjesfysica. Twee UGent-onderzoekers werken mee aan dit project:

  • Sven De Rijcke is de Belgische vertegenwoordiger in de Euclid Consortium Board, en de PI van het PRODEX-project BESE (Belgian Euclid Science Exploitation) dat vier postdocs tewerkstelt, waarvan één aan de UGent, om de Belgische Euclid-inspanningen te ondersteunen. Hij is vooral geïnteresseerd in het testen van verschillende ideeën over de fysische aard van donkere materie met behulp van Euclid-beelden van nabije dwergsterrenstelsels.
  • Maarten Baes gebruikt Euclid-gegevens om de fysische eigenschappen van de stellaire populaties van de waargenomen sterrenstelsels te bepalen.

Contact

Sven De Rijcke

Sven.DeRijcke@UGent.be

09 264 47 91