Europa steunt opnieuw UGent-onderzoekers voor innovatief onderzoek naar meer rechtvaardigheid en digitale empowerment

(03-12-2024) Twee onderzoekers van de Universiteit Gent, Tine Destrooper en Liselot Hudders, ontvangen een ERC Consolidator Grant. Met deze beurs kunnen ze hun onderzoeksgroep uitbreiden en baanbrekend onderzoek uitvoeren.

De European Research Council (ERC) heeft Consolidator Grants toegekend aan 328 onderzoekers. Deze beurzen, met een totaalbedrag van 678 miljoen euro, zijn bedoeld om uitstekende wetenschappers te ondersteunen bij het opzetten van hun onafhankelijke onderzoeksteams en het ontwikkelen van hun meest veelbelovende wetenschappelijke ideeën. De financiering wordt verstrekt via het Horizon Europe-programma van de EU.

GROUNDOC – Tine Destrooper

Hoe kunnen samenlevingen omgaan met de gevolgen van massale schendingen van mensenrechten? Deze vraag vormt de kern van onderzoek en activiteiten in het domein van ‘transitional justice’. Het innovatieve onderzoeksproject van Tine Destrooper wil ‘transitional justice’ herdenken zodat het beter aansluit bij de contexten waarin en manier waarop het gebruikt wordt om onrecht uit het verleden aan te pakken.

Transitional justice

Op vandaag worden de taal en logica van ‘transitional justice’ steeds vaker gebruikt door lokale mensenrechtenverdedigers, ook in contexten waar geen recente politieke transitie heeft plaatsgevonden. Voorbeelden hiervan zijn initiatieven in contexten waar gewapend conflict nog gaande is, of net contexten waar wordt gewerkt rond de hedendaagse uitwassen van historisch onrecht.

Deze toegenomen populariteit onder lokale activisten is opmerkelijk, zeker wanneer men in acht neemt dat zowel wetenschappers als professionals al vele jaren diepgaande kritieken formuleren omtrent dit paradigma - zowel over de fundamenten en normatieve onderbouwing ervan, als over de manier waarop het wordt geïmplementeerd.

Innovatie, ambitie en experiment

Wat echter opvalt, is dat de manier waarop ‘transitional justice’ wordt geïnterpreteerd in hedendaagse contexten vaak wordt gekenmerkt door innovaties, nieuwe ambities en experimenten. Dit biedt een aanknopingspunt voor het herdenken van de huidige standaardmechanismen en doelstellingen van ‘transitional justice’.

Dit project stelt de vraag hoe we kunnen leren van deze hedendaagse praktijken, voorstellen en interpretaties om een beter model te ontwikkelen dat zowel de hedendaagse realiteit omvat, alsook antwoord kan bieden op enkele van de meest dringende kritieken op bestaande modellen.

Centrale rol van documentatie

Het project zal deze oefening vormgeven door documentatie-initiatieven van naderbij te bestuderen: In dit domein vindt significante innovatie plaats en de centrale rol van documentatie in alle bestaande ‘transitional justice’ initiatieven betekent dat deze innovatie het potentieel heeft om het hele paradigma te veranderen.
Het beoogde resultaat is een praktijkgericht en toekomstgericht begrip van hoe ‘transitional justice’ het beste kan bijdragen aan een steeds breder scala van acties voor gerechtigheid.

KIDFLUENCER – Liselot Hudders

In het digitale tijdperk zijn kidfluencers, de jonge sterren van sociale media zoals Ryan Kaji van Ryan’s World, een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het leven van Generatie Alpha (kinderen geboren na 2010). Met hun populaire profielen op platformen zoals YouTube en Instagram, brengen ze leuke, grappige en inspirerende content (bijv. unboxing videos, challenges, vlogs, tutorials), vaak gesponsord door merken. Het KIDFLUENCER-project heeft als doel om de dynamiek van dit fenomeen te onderzoeken en de impact ervan op de ontwikkeling van jonge kinderen tot consument beter te begrijpen.

Empowerment en consumentensocialisatie: de andere kant van de medaille

Terwijl eerder onderzoek voornamelijk de negatieve effecten van kidfluencers belichtte, zoals de commerciële exploitatie en de misleiding van hun jonge volgers, kijkt dit project naar de andere kant van de medaille. Het onderzoekt hoe kidfluenceractiviteiten ook kansen voor empowerment en groei kunnen bieden in het consumentensocialisatieproces van kinderen. Dit onderzoek zal ons helpen begrijpen of, in welke mate en op welke manier deze kidfluencers een invloed hebben op de manier waarop jonge kinderen leren van media en omgaan met consumptie.

Kidfluencers als co-designers van onderzoek

Met een innovatieve multi-methodische, drieledige benadering wordt niet alleen gekeken naar de productieprocessen en inhoud van kidfluenceractiviteiten, maar ook naar hun impact op jonge kijkers. In het KIDFLUENCER-project krijgen kidfluencers, hun entourage, en hun volgers een stem, en worden kinderen actief betrokken als mede-ontwerpers ('co-designers') van het onderzoek. Het project streeft naar een dieper begrip van hoe het consumptiegedrag van kinderen verandert in een digitale wereld. Het zal leiden tot een nieuwe conceptualisering van kidfluencers als hybride agenten in het consumentensocialisatieproces van kinderen.

Bewustwording stimuleren

De onderzoeksgroep van Liselot Hudders bouwde de afgelopen jaren uitgebreide expertise op in influencer studies. Verschillende onderzoeksprojecten van haar en haar team belichtten de rol van sociale media influencers in het leven van hun volgers. Hierbij wordt zowel de commerciële als maatschappelijke (bijv. in het nemen van ouderschapsbeslissingen) rol van influencers bestudeerd. Twee jaar geleden werd de site magditonline.be als wetenschapscommunicatie-initiatief opgericht om bewustwording te creëren rond de gevaren van het afbeelden van kinderen in influencer content. Het KIDFLUENCER-project bouwt verder op dit onderzoek en bekijkt de opportuniteiten die het kidfluencer fenomeen kunnen bieden voor kinderen.

Over de ERC

De ERC, opgericht door de Europese Unie in 2007, is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor excellent grensverleggend onderzoek. Het financiert creatieve onderzoekers van elke nationaliteit en leeftijd om projecten in heel Europa uit te voeren. De ERC biedt vier kernsubsidieregelingen: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants. Met zijn aanvullende Proof of Concept Grant-regeling helpt de ERC begunstigden om de kloof te overbruggen tussen hun baanbrekende onderzoek en de vroege fasen van de commercialisering ervan.

Het totale ERC-budget van 2021 tot 2027 bedraagt ​​meer dan € 16 miljard, als onderdeel van het Horizon Europe-programma, onder de verantwoordelijkheid van Europees Commissaris voor Startups, Onderzoek en Innovatie, Ekaterina Zaharieva.

Onderzoekers binnen en buiten de Universiteit Gent die een ERC Grant willen aanvragen met onze universiteit als gastinstelling, kunnen contact opnemen met het EU-team voor advies en ondersteuning

Contact

EU-team UGent
eu-team@ugent.be