Onderzoekers UGent genomineerd voor ERC Public Engagement with Research Award 2024
(25-10-2024) Om de impact van wetenschap op onze samenleving te benadrukken, reikt de ERC de Public Engagement with Research Award uit. Twee onderzoekers van de UGent waren voor deze award genomineerd.
De European Research Council (ERC) erkent dat wetenschappelijk onderzoek niet in een luchtbel bestaat - het heeft een diepgaand effect op de samenleving. Om dit verband te benadrukken, reikt de ERC de prijs Publieksparticipatie in onderzoek uit.
Deze prijs bekroont onderzoekers die zich actief inzetten voor het publiek, hun bevindingen toegankelijk maken en discussies stimuleren die verder gaan dan academische kringen.
Wat is ‘public engagement’?
‘Public Engagement’ (publieke betrokkenheid) bij onderzoek houdt in dat ontdekkingen worden gedeeld met mensen buiten de wetenschappelijke gemeenschap. Het gaat niet alleen om het uitleggen van resultaten, maar ook om het uitnodigen van het publiek om deel te nemen aan het onderzoeksproces of na te denken over de betekenis ervan. Dit kan het volgende inhouden:
- Citizen science projecten, waarbij het publiek meewerkt aan het onderzoek, helpt met het verzamelen van gegevens of zelfs de onderzoeksvragen vormgeeft.
- Outreach activiteiten, zoals tentoonstellingen, workshops of openbare lezingen, waarbij complexe ideeën worden vertaald in boeiende verhalen die iedereen kan begrijpen.
- Overleg en dialoog met verschillende groepen om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken of een publiek debat op gang te brengen.
De genomineerden van de UGent
Voor de editie 2024 van de Awards werden 2 projecten van onderzoekers van de Universiteit Gent genomineerd:
Mariek Vandenabeele - ON/OFF: Inzicht in digitaal welzijn
Het ERC-project van Mariek Vandenabeele onderzoekt hoe mensen omgaan met 24/7 verbonden zijn met de digitale wereld. Het onderzoek, waaraan meer dan 1300 burgers deelnamen, werd uitgevoerd in samenwerking met de krant De Standaard. Deelnemers deelden hun dagelijkse ervaringen via vragenlijsten, wat bijdroeg aan waardevolle inzichten over digitale gewoonten. Deze bevindingen werden gedeeld met het publiek via nieuwsartikelen, interactieve tests en gemeenschapsevenementen, waardoor mensen hun digitale welzijn beter konden begrijpen en beheren.
Ilse Derluyn's - ChildMove: ondersteuning van jonge vluchtelingen
Het door de ERC gefinancierde project van Ilse Derluyn richt zich op de geestelijke gezondheid van jonge vluchtelingen die zonder hun ouders migreren. Dit onderzoek blijft niet beperkt tot de academische wereld, maar wordt actief gedeeld met beleidsmakers en praktijkmensen op regionaal en internationaal niveau. Door middel van podcasts, blogs, workshops en presentaties heeft ChildMove een belangrijke bijdrage geleverd aan het vormgeven van beleid dat kwetsbare jongeren beter ondersteunt tijdens hun migratietrajecten.
Universiteit Gent: Publiek engagement
Publiek engagement is een kernwaarde aan de Universiteit Gent. De universiteit moedigt haar onderzoekers aan om hun werk buiten de academische tijdschriften te brengen en zich in te zetten voor een breder publiek, door bij te dragen aan maatschappelijke debatten en het bewustzijn over belangrijke uitdagingen te vergroten.
De Universiteit Gent verwelkomt initiatieven zoals de ERC Public Engagement with Research Award en steunt haar onderzoekers in het delen van hun werk met een breed publiek, om zo zowel het publiek als toekomstige generaties wetenschappers te inspireren.
Het EU-team van de universiteit biedt begeleiding en advies aan onderzoekers die zich kandidaat willen stellen voor deze prestigieuze prijs. Door de nodige tools en ondersteuning te bieden, zorgt de Universiteit Gent ervoor dat haar onderzoekers alle kansen krijgen om deel te nemen aan deze initiatieven, wat het belang van het communiceren van wetenschap op een manier die de hele maatschappij bereikt en ten goede komt, nog meer benadrukt.
Waarom is dit belangrijk?
Betrokkenheid bij het publiek zorgt ervoor dat wetenschappelijk onderzoek echt een verschil kan maken in de wereld. Door kennis buiten de universiteiten te delen, kunnen onderzoekers toekomstige wetenschappers inspireren, beleidsveranderingen informeren en het publiek helpen begrijpen hoe wetenschap hun leven beïnvloedt. Bovendien kan het betrekken van het publiek bij onderzoek leiden tot nieuwe perspectieven en relevantere resultaten.
Onderzoekers die uitblinken in deze inspanningen komen in aanmerking voor de ERC Public Engagement with Research Award, die niet alleen erkenning biedt maar ook een prijs van €10.000 om hun werk verder te ondersteunen.
Aan de Universiteit Gent wordt deze prijs gezien als een uitgelezen kans om de dialoog tussen wetenschap en maatschappij te bevorderen, een missie die de universiteit van harte ondersteunt.
Contact
EU-team
eu-team@ugent.be