Koning Filip ging in gesprek met student-ondernemers en het DO!-team
(07-02-2024) Zijne Majesteit de Koning bezocht op 6 februari het expertisecentrum voor ondernemerschap Durf Ondernemen (DO!) van de Universiteit Gent. Hij sprak er met het DO!-team en met verschillende student-ondernemers.
De Koning sprak eerst met het huidige DO!-team. Aansluitend ontmoette hij (student-)ondernemers die al actief zijn op verschillende niveaus en verschillende sectoren binnen het ondernemerschap of die net gestart zijn met een project binnen DO! Vier ondernemingen mochten hun product voorstellen, terwijl tien student-ondernemers aan tafel met de koning van gedachten wisselden over succes en falen in het ondernemerschap.
DO!-coördinator Jolien Coenraets presenteerde bij aanvang van het bezoek de DO!-werking in aanwezigheid van het huidige DO!-team (Tom Van Damme, Ellen Eeckhaut, Lobke Van Damme, Alexander Spriet, Gerlinde Van Hauwermeiren en Victoria Buylaert). Naast de koning waren ook burgemeester Mathias De Clercq, rector Rik Van de Walle en DO!-bezieler professor Koen De Bosschere aandachtige luisteraars.
Bekijk de video
Vier (student-)ondernemingen presenteerden hun product:
- Nathan De Baets, François Desmet en Jules Dobbelaere startten tijdens hun studies TAITO Ze ontworpen zelf een veilige, duurzame en comfortabele e-step op drie wielen.
- Met Planet B wil Tibbe Verschaffel de sector van Fast Moving Consumer Goods op z’n kop zetten door gezonde en duurzame consumeerbare producten te ontwikkelen en verkopen. Op dit moment telt Planet B drie merken: ‘Wondr Care’ (natuurlijke verzorgingsproducten), ‘Klaaar’ (duurzame wasstrips) en ‘Bambooze’ (herbruikbare Bamboo-rietjes)
- Kyanu Delrue, Emilio Van Der Linden en Simon De Geyter bundelden de krachten om het probleem van overvolle vuilnisbakken en zwerfvuil aan te pakken. Met Rebin maken ze bestaande vuilnisbakken slim door een combinatie van innovatieve hardware- en softwareoplossingen. Het resultaat is een kostenefficiënte en duurzame manier van vuilnisophaling.
- Jack Lathouwers besloot er met Gutsy zijn missie van te maken om natuurlijke, transparante en Belgische hondenvoeding te produceren en verkopen, gezonder voor de hond én de planeet.
In een tafelgesprek konden tien student-ondernemers van gedachten wisselen over succes en falen in het ondernemerschap:
- Roxanne Kloeck combineert studeren met het maken van vegan desserts en catering. Haar student-onderneming Junglicious levert intussen aan kleine en grote koffiezaken in en buiten het Gentse. Ook de koning kon proeven dat het lekker is.
- Met Simpools zet Geneeskundestudent Sim Van Langenhove eenvoudige en betaalbare houten omkaderingen (terras, trap, lounge, bar …) voor opzetzwembaden in de markt.
- Megin Pascual maakt met Sang De Pascual een authentieke, ambachtelijke likeur op basis van 100% biologische Spaanse bloedsinaasappelen die zijn bijzonder familieverhaal volgt.
- Astrid De Tender startte Studio Safir op, een duurzaam en handmade-to-order modelabel dat een alternatief wil zijn voor het huidige falende (fast) fashionsysteem.
- Met Print3r specialiseerde Murat Ergün zich in een service op maat voor 3D-printing en lasersnijden. Daarnaast verkoopt hij 3D-printers (met bijhorende materialen) en ontwikkelde een gids met tips and tricks.
- Yanis Van Eeckhout ontwikkelde met BluePrint een AI-gevoed educatief platform dat gepersonaliseerde spel-gebaseerde bijlessen genereert. Intussen besloot Yanis samen met zijn co-founders om het idee stop te zetten. Wanneer zich een volgende ondernemende opportuniteit voordoet, plannen ze samen verder te gaan.
- Met Sempl bouwde Lauren Van Hecke een platform dat de energiehuishouding van zwembaden in kaart brengt en deze (kosten)efficiënter en duurzamer maakt.
- T-Management van studente Tatjana Kouzovkov is een inclusief modellen- en influencersbureau.
- Wannes Van Laerhoven vond het wiel opnieuw uit met zijn student-onderneming Eco Tire Solutions. Met een 3D-geprint, circulair, luchtledig wiel van hoogwaardige kwaliteit verhoogt hij de mobiliteit van rolstoelen.
- Helena Dendooven combineert studeren met muziek en theater spelen. Ze kreeg het artistieke gen door van haar familie. Momenteel werkt ze aan haar eerste album dat ze komende zomer zal uitbrengen onder de artiestennaam Helena Casella. Zij mocht het koninklijk bezoek afronden met streepje muziek en zang.