Lopen voor hersenonderzoek

(06-09-2024) De behandeling van hersenaandoeningen is een moeilijk wetenschappelijk vraagstuk. Daarom is alle financiële steun broodnodig. 4brain zet allerlei inzamelacties op poten voor het UGent-onderzoek naar hersenonderzoek.

Eén van die acties is de jaarlijkse loopwedstrijd Run4brain. Dit jaar neemt UGent’er Ineke voor het eerst deel:

Waarom doe je mee aan Run4brain?

“Ik loop graag en vind het extra fijn om voor een goed doel te lopen. Het brein interesseert me al sinds kindsbeen af mateloos. Ik heb zelf psychologie gestudeerd en weet hoe complex en kwetsbaar onze hersenen zijn. De projecten waarvoor we met Run4Brain lopen zijn stuk voor stuk goede voorbeelden van hoe wetenschap mensen kan helpen.”

Wat verwacht je ervan?

"Ik ga 20km lopen. Ik loop eigenlijk liever in de bossen en de bergen (trailrun) dan op de weg, maar voor Run4Brain maak ik een uitzondering. Het wordt lastig, want het is een hele poos geleden dat ik nog een ‘snelle’ baanwedstrijd gelopen heb.

Ik kijk er naar uit! Evenementen waar iedereen zich inzet voor het goede doel hebben altijd een heel fijne ‘vibe’. Ik ben heel dankbaar dat ik kan meelopen en heel blij met het ingezamelde geld. Al kan er nog altijd bij natuurlijk (lacht)."

Je zamelde al meer dan 700 euro in! Hoe pakte je dat aan?

"Ik heb een Whatsappje gestuurd naar familie, vrienden en collega’s. Maar ik had niet gedacht dat het zó snel ging gaan 😊 Ik ben blij verrast met het bedrag dat ik al ingezameld heb. Blijkbaar zijn het brein en breinonderzoek thema’s die veel mensen aanspreken."

 Run4brain@Gent vindt plaats op 20 oktober 2024 op de Ottergemsesteenweg Zuid 802 in Gent. Loop je ook graag mee voor het goede doel? Schrijf je in   

 

Over 4brain:

Van alle mensen die ziek zijn, heeft 1 op de 3 een hersenaandoening zoals epilepsie, dementie, multiple sclerose of cognitieve stoornissen. 4brain is een vzw die zich inzet voor UGent-onderzoek naar hersenaandoeningen.

Dit jaar zamelt 4brain geld in voor verschillende projecten: van hersenstimulatie tot "focus-echografie", waarmee artsen hersenweefsel kunnen bereiken zonder bestraling of incisie.

Het team van professor Paul Boon doet baanbrekend onderzoek naar nieuwe behandelingen. Ze focussen daarbij op “neuromodulatietechnieken”: de stimulatie van hersenzenuwen. Die neurostimulatie zou ook depressies en mogelijk zelfs ontstekingsziektes zoals reumatische artritis kunnen behandelen.



 

 Meer weten?