Meer veerkracht dankzij de tweerichtingsroute tussen je brein en je hart

(30-11-2021) UGent-onderzoekers stellen voor om de rol van de nervus vagus in stress beter te onderzoeken

Chronische stress is de afgelopen jaren dramatisch toegenomen en is een van de grootste gezondheidsproblemen van onze eeuw. In een recente publicatie stellen UGent-onderzoekers voor om stressbestendigheid te verhogen via de nervus vagus, een zenuw tussen ons brein en ons hart. 

Al te vaak probeert men stress te behandelen door onze denk- of voelprocessen te veranderen. Onze lichaamsfuncties krijgen hierbij steevast erg weinig aandacht. Er is echter steeds meer bewijs dat de wisselwerking tussen ons lichaam en onze geest (mind-body interacties) een grote impact kan hebben op onze veerkracht en onze stressbestendigheid.

In een recente publicatie stellen UGent-onderzoekers voor om stressbestendigheid te verhogen via het versterken van onze nervus vagus; dat is de zenuw die ons brein rechtstreeks met ons lichaam verbindt. Dankzij deze 'tweerichtingsroute' tussen ons hart en onze hersenen kunnen we leren om op een betere manier om te gaan met stress. 

Uit eerder onderzoek naar deze tweerichtingsroute tussen ons hart en ons brein zijn echter nog geen sterke conclusies te trekken. De UGent-onderzoekers stellen daarom voor om de rol van de nervus vagus verder te onderzoeken via resonantie-ademhaling (bottom-up , van het hart naar de hersenen) en neuromodulatie (top-down, van de hersenen naar het hart). Zo hopen ze te kunnen aantonen dat controle over de nervus vagus ons kan leiden tot een betere stressbestendigheid.

Deze veelbelovende, kosteneffectieve en gemakkelijk toepasbare techniek kan dan alleen of in combinatie met andere behandelingen gebruikt worden. 

Podcast

Naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap maakten de onderzoekers een podcast over het omgaan met stress.

Contact

  • Marie-Anne Vanderhasselt, MarieAnne.Vanderhasselt@UGent.be, 09 332 43 93