UGent'ers winnen Eosprijs, Klasseprijs en mtech+prijs

(21-12-2021) Op dinsdagavond 21 december 2021 vond de uitreiking van de Scriptieprijzen plaats. UGent'ers sleepten zowel de Eosprijs, Klasseprijs, als mtech+prijs in de wacht.

Ieder jaar kost het duizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Vaak verdwijnen die scripties in een stoffige kast om nooit meer gelezen te worden. De Vlaamse Scriptieprijs wil scripties van dat droevige lot redden, want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek. Dit jaar vielen maar liefst drie UGent-scripties in de prijzen. 

Carl-Victor Deweer wint de Eosprijs

Carl-Victor DeweerMet zijn scriptie 'Optimalisatie van de opkweek van de zwarte soldatenvlieg op kippenmest' wint Carl-Victor Deweer (faculteit Diergeneeskunde) de Eosprijs 2021. Via deze prijs bekronen het maandblad Eos en SciMingo vzw jaarlijks de beste scriptie in de harde wetenschappen. In zijn masterproef onderzocht Carl-Victor Deweer of we vliegenlarven kunnen inzetten om de mest in kippenstallen op te ruimen. Die larven bevatten veel eiwitten en vetten, en kunnen verwerkt worden tot voedselbron voor vissen en pluimvee. Bepaalde delen kunnen zelf gebruikt worden in de chemiesector en geneeskunde.

100 miljoen kilo larven

“De huidige methode om vleeskuikens te kweken is door kuikens zes weken lang vet te mesten in een kippenstal. Daarna gaan ze naar het slachthuis. De stal wordt dan gereinigd en staat twee weken leeg, om opnieuw aan de kweek te beginnen”, legt Deweer uit. Hij toonde aan dat het interessant is om de kippenmest eerst nog een week te laten liggen om er larven op te kweken. Het enige dat een pluimveehouder daarbij moet doen, is de mest bevochtigen en mixen. Indien deze nieuwe methode over heel België toegepast wordt, zou er 100 miljoen kilogram larven kunnen gekweekt worden.

Minder mestoverschotten

De methode moet wel nog verder worden getest, want het onderzoek gebeurde voorlopig enkel in experimentele omstandigheden. Ook verbiedt de wetgeving momenteel het kweken van larven op kippenmest, omdat de invloed van larven op bioveiligheid en voedselveiligheid nog verder onderzocht moet worden. Carl-Victor Deweer hoopt dat dit snel zal gebeuren: “Larven kweken in vleeskuikenstallen heeft immers alleen maar voordelen: minder vrachtverkeer, minder mestoverschotten, minder gebouwen en infrastructuur,...”.

Dromen van larven

“Een mooi voorbeeld van circulaire veeteelt. De scriptie is zeer origineel, interessant en bevat veel eigen onderzoek”, oordeelde de redactie van Eos. Die koos het werk uit 63 inzendingen. Ook het publiek kon via een poll mee bepalen wie de winnaar werd door te stemmen op één van de vijf genomineerden. De 2.600 stemmen telden voor een kwart mee in de totale beoordeling. De winnaar kreeg er maar liefst 628 achter zijn naam. Carl-Victor Deweer krijgt 1.000 euro en een artikel over zijn onderzoek in Eos Magazine. Een mooie bekroning voor Carl-Victor Deweer, die zich met passie op z’n onderzoek stortte:

“Ik was soms tot ’s avonds laat bezig om duizenden larven te tellen, waardoor ik ook ’s nachts in mijn dromen larven bleef tellen”

Dries Mariën wint de Klasseprijs

Dries MariënDries Mariën (faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) wint met zijn scriptie 'mixed-method onderzoek naar de aanvangsbegeleiding voor beginnende leraren als een recht en plicht' de Klasseprijs. Voor zijn masterproef onderzocht hij de begeleiding van startende leraren. Uit zijn onderzoek komen een aantal belangrijke pijnpunten naar voren, zoals het ontbreken van begeleiding op de klasvoer zelf.

“Een betere aanvangsbegeleiding is nochtans belangrijk om het huidige tekort aan leerkrachten op te vangen”

In Vlaanderen zien we dat een groot aantal startende leraren er in de eerste jaren alweer de brui aan geeft. Beginnende leraren hebben nood aan een kwaliteitsvolle ondersteuning en begeleiding, zogenaamde aanvangsbegeleiding, om die vroegtijdige uitval tegen te gaan. Sinds het schooljaar 2019-2020 ontvangen scholen extra middelen om zulke begeleiding te organiseren. Dries Mariën onderzocht in zijn winnende masterproef hoe die middelen worden ingezet en wat de leraren, onderzoekers en inspecteurs zelf vinden van de aanvangsbegeleiding.

Klasdeur blijft dicht

De Klasse-jury koos zijn werk uit 89 inzendingen. Juryvoorzitter Nele Beerens prees Dries Mariën voor zijn sterke en complete onderzoek, dat bovendien razend actueel is. “De resultaten van zijn onderzoek mogen dan wel voorzichtig hoopvol zijn, toch blijven er een aantal opvallende pijnpunten. Wat ons bij Klasse vooral opviel, is dat de klasdeur nog te vaak gesloten blijft: startende leraren worden zelden op de klasvloer zelf begeleid en dat is jammer. Goede aanvangsbegeleiding is nochtans een van de vele sleutels om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken en gepassioneerde mensen in het onderwijs te houden.”

SciMingo en Klasse reikten al voor de 19de keer de Klasseprijs uit. Deze deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekroont een sterke onderwijsscriptie met een geldprijs van 1.000 euro.

Judith Haanen en Anneleen Bollé winnen mtech+prijs

Anneleen Bollé en Judith HaanenWat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen? Dat onderzochten ingenieur-architecten Judith Haanen en Anneleen Bollé (faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur) in hun masterproef. Daarmee winnen ze nu de eerste mtech+prijs, de deelprijs voor beste technologische inzending van de Vlaamse Scriptieprijs, goed voor 1500 euro.

“De klimaatcrisis staat terecht hoog op de agenda en gebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van onze CO2-uitstoot. In België staan nog altijd heel wat verouderde woningen, die dringend moeten worden aangepakt. Willen we hierbij voor de meest milieuvriendelijke optie kiezen, dan blijkt nu uit ons onderzoek dat deze huizen verbouwen tot passiefwoningen meestal de beste keuze is.”

De finalisten van de mtech+prijs gaven allen een presentatie van hun werk voor de mtech+jury. Goedele Hufkens (mtech+): “Anneleen en Judith zijn duidelijk gepassioneerd door hun onderzoek. Zowel hun jurypresentatie als het zelfgeschreven artikel over hun inzending waren allebei zeer goed. Bovendien kozen ze voor een uiterst relevant en actueel thema.” Mtech+ is het nieuwe loopbaanfonds voor de metaal- en technologische industrie. Dit jaar ondersteunen zij deze prijs voor het eerst en volgen daarmee technologiefederatie Agoria op. 

Meer informatie

Tijdens de uitreiking in Corda Hasselt werd ook nog andere prijzen uitgereikt. De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2021, gaat naar Kamiel Debeuckelaere (KU Leuven). Hij ontwikkelde een innovatieve robotbloem voor bijenonderzoek. De Bachelorprijs gaat naar Angela Janssen (Hogeschool PXL) over ‘een bijzondere aanpak voor het reanimeren van COVID-19 patiënten’.

  • Informatie over de genomineerde UGent'ers vind je hier
  • Informatie over de prijsuitreiking vind je hier

Contact

De UGent-winnaars

  • Carl-Victor Deweer
  • Dries Mariën
  • Judith Haanen
  • Anneleen Bollé

De organisatie