RIP - Receptors Imitators to Prevent Infections with Enteric Pathogens

(19-10-2024) Innovatief IOF-gefinancierd project door Prof. Dr. Eric Cox en Prof. Dr. Bert Devriendt streeft naar een revolutie in de preventie van darmpathogenen

Het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) heeft onlangs de financiering goedgekeurd van het onderzoeksproject “RIP - Receptors Imitators to Prevent Infections with Enteric Pathogens,” geleid door de gewaardeerde onderzoekers Prof. Dr. Eric Cox en Prof. Dr. Bert Devriendt.

Dit baanbrekende project onderzoekt nieuwe methoden om infecties veroorzaakt door darmpathogenen bij mens en dier te voorkomen door de receptoren waaraan deze pathogenen zich binden te imiteren.

Darminfecties

Een terugkerend thema in de interactie tussen gastheren en ziekteverwekkers aan het darmoppervlak is de binding van veel darmpathogenen of hun toxines aan receptoren die bloedgroepantigenen dragen en die zich bevinden in het apicale membraan van darmepitheelcellen.

In eerder onderzoek toonden Prof. Dr. Cox en Prof. Dr. Devriendt aan dat een molecule die deze receptoren nabootst met succes de binding van F18-gefimbrieerde Escherichia coli aan het darmepitheel in biggen voorkomt, waardoor deze dieren beschermd worden tegen infectie.

Het RIP-project

Het RIP-project wil deze baanbrekende ontdekking uitbreiden door te onderzoeken of deze receptor-imiterende molecule ook de binding kan voorkomen van andere darmpathogenen die bloedgroepantigenen gebruiken als receptoren voor interactie met het darmepitheel. Dit onderzoek houdt een grote belofte in voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de mens. Het RIP-project belooft waardevolle inzichten op te leveren in de mechanismen van gastheer-pathogeen interacties aan het darmoppervlak en kan de weg vrijmaken voor nieuwe profylactische behandelingen die bescherming bieden tegen infecties veroorzaakt door een verscheidenheid aan darmpathogenen.
Het immunologieteam is enthousiast over dit innovatieve project dat het potentieel heeft om de aanpak van de preventie van darminfecties te veranderen en nieuwe strategieën te ontwikkelen om bescherming te bieden tegen een groot aantal darmpathogenen.

Prof. dr. Eric Cox is momenteel co-voorzitter van de vakgroep Translationele Fysiologie, Infectiologie en Volksgezondheid en hoofddocent aan het Laboratorium voor Immunologie van de Universiteit Gent. Hij is ook promotor van PROVAXS, een consortium van Labo's van de Universiteit Gent gericht op valorisatie van innovaties in diergezondheid. Zijn belangrijkste onderzoeksonderwerpen zijn het intestinale mucosale immuunsysteem bij dieren, de interactie van enterotoxigene en Shiga-toxine producerende Escherichia coli met de mucosa, het werkingsmechanisme van ß-1,3-1,6-glucanen bij varkens, het immunomodulerende effect van lactoferrinen bij herkauwers en varkens, voedselallergie bij de hond en orale immunisatiestrategieën.

Prof. dr. Bert Devriendt is hoofddocent van de onderzoeksgroep immunologie aan de Universiteit Gent, die zich richt op het ontrafelen van de interacties van pathogenen met het darmimmuunsysteem bij vee en gezelschapsdieren. Van bijzonder belang is de interactie tussen pathogenen en het darmepitheel. De inzichten die voortvloeien uit dit onderzoek worden gebruikt voor de ontwikkeling van orale vaccins en immuunmodulerende moleculen om de darmgezondheid te verbeteren.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: