UGent-spin-off Trince wint Nature Spinoff Prize

(11-07-2024) Trince, een innovatieve spin-off van Universiteit Gent, wint de wereldwijde Spinoff Prize van het wetenschappelijk tijdschrift Nature. In de finale op 11 juli in Mainz (Duitsland) haalde Trince het van twee Amerikaanse en een Britse tegenstander.

Met de prijs wil het wereldberoemde tijdschrift spin-offs in de kijker zetten die origineel en excellent onderzoek in de levenswetenschappen of natuurwetenschappen vertalen naar praktische toepassingen met een meerwaarde voor de maatschappij.

"We zijn enorm vereerd en trots om de Spinoff Prize van Nature te winnen," zegt prof. Kevin Braeckmans, verbonden aan de faculteit Farmaceutische wetenschappen en Chief Scientific Officer van Trince. "Deze erkenning onderstreept het baanbrekende werk van ons team op het gebied van celtherapie en genetische modificatie. Deze prijs opent ook de deuren naar de internationale markt, waar we ons onderzoek en onze technologie verder willen uitrollen. We kijken er ontzettend naar uit om de positieve impact van onze technologie op de gezondheidszorg wereldwijd te versterken."

Laserlicht als perforator

Trince werd pas drie jaar geleden opgericht en is gebouwd op het onderzoek van prof. Kevin Braeckmans en zijn onderzoeksgroep biofotonica (faculteit Farmaceutische wetenschappen). De naam van de spin-off staat voor TRansfer INto CElls en verwijst naar de activiteit van het bedrijf: het ontwikkelen van toestellen die het mogelijk maken om molecules, zoals DNA-fragmenten, in cellen binnen te loodsen. Die toestellen maken gebruik van fotoporatie, een door Braeckmans ontwikkelde techniek die laserlicht en nanodeeltjes gebruikt om tijdelijke openingen in cellen te creëren.

Immuuntherapie

De techniek maakt onder andere de genetische manipulatie van immuuncellen uit het bloed van kankerpatiënten mogelijk. Deze cellen worden aangepast om kankercellen te bestrijden na herintroductie in het lichaam van de patiënt. Ook de genetische modificatie van stamcellen en live beeldvorming van cellen behoren tot de mogelijke toepassingen.

Zacht en snel

Toestel TrinceBij fotoporatie worden cellen – buiten het lichaam – eerst gemengd met zogenoemde fotothermische nanodeeltjes, die vervolgens heel kort met laserlicht bestraald worden. De nanodeeltjes warmen kortstondig sterk op door de bestraling (vandaar ‘fotothermisch’) en creëren daarbij tijdelijke poriën in het membraan van de cellen waardoor moleculen de cellen kunnen binnendringen. De belangrijkste troef van deze aanpak is dat ze weinig of geen interne beschadiging aan de cel veroorzaakt, in tegenstelling tot de huidige technieken zoals elektroporatie. Dat maakt dat de behandelde cellen zich in grote getale en snel na de behandeling opnieuw kunnen delen, iets dat bijvoorbeeld bij immuuntherapie, waar elke dag telt, erg belangrijk is.

Lees meer over het fotoporatie-onderzoek van Kevin Braeckmans en de activiteiten van Trince.

Meer informatie