UGent-onderzoeksters delen hun passie en kennis op straat in Brussel
(11-06-2024) Op 29 juni 2024 gaan vrouwelijke onderzoekers uit heel België de straat op in Brussel om hun passie en kennis op een leuke en toegankelijke manier te delen. Onder hen drie UGent'ers.
Geselecteerd uit een competitieve pool van niet minder dan 33 vrouwelijke onderzoekers, zullen 12 spreeksters hun werk op het gebied van technologie, wetenschap, geneeskunde en techniek delen. Ontdek de drie UGent-onderzoekers hieronder.
Margaux Evenepoel: 'Autisme onder de loep: een samenspel van hersenen, bacteriën en gedrag'
Margaux Evenepoel studeerde af als fysiotherapeut met een specialisatie in neuromotorische revalidatie (KU Leuven, 2020). In oktober 2021 behaalde ze een FWO-beurs voor haar onderzoeksproject naar de associaties tussen hersenconnectiviteit, gedragsproblemen en de samenstelling van het darm- en mondmicrobioom bij kinderen met autisme. Dit doctoraatsproject wordt gezamenlijk georganiseerd door het Departement Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven en het Departement Microbiologie van de UGent. De daaropvolgende twee jaar presenteerde ze meerdere posters en mondelinge presentaties op neurologische en microbiologische congressen en was ze een van de finalisten van Falling Walls Lab Leuven 2023.
Jill De Visscher: 'Waarom zijn microorganismen op de noord- en zuidpool belangrijk in klimaatopwarming?'
Jill De Visscher is een doctoraatsonderzoekster aan de Universiteit Gent die de diversiteit en het functioneren van microbiële gemeenschappen in de bodem en meren van Svalbard en Antarctica bestudeert.
Clara Tanghe: 'Kwantumfysica in het groot'
Clara Tanghe is een doctoraatsstudente aan de Universiteit Gent. Na haar theoretische masterscriptie bij de groep kwantum fysica richtte ze zich op meer praktijkgericht experimenteel werk. Ze sloot zich aan bij diezelfde groep in hun poging om een laboratorium voor ultrakoude atomen op te zetten, momenteel het enige in zijn soort in België. Nu is haar dagelijkse leven gevuld met het uitlijnen van laserstralen en het analyseren van hoe deze verschijnselen de speciale kwantumfase van materie beïnvloeden die in het laboratorium wordt gecreëerd.
Praktisch
Op Soap Box Science krijgt je ruim de tijd om met alle wetenschappers te discussiëren, over hun onderzoek te leren en ook te ontdekken hoe het voelt om een vrouwelijke/non-binaire onderzoeker in België te zijn.
- Datum: Zaterdag 29 juni 2024
- Tijdstip: 14.00 – 17.00 uur
- Locatie: Muntplein, Brussel
- Meer info: Soapbox Science Brussels 2024