UGent op Dag van de Wetenschap 2024

(14-10-2024) Tal van kennisinstellingen, bedrijven, sterrenwachten, doe-centra, musea en labo’s openen op de Dag van de Wetenschap hun deuren. De UGent doet mee met meer dan 150 activiteiten!

Hoe ontstaan loopblessures? Slimme auto's, zijn die wel veilig? Zijn katten echt bang van komkommers? Waarom is bewegen zo belangrijk? Hoe zit onze energiefactuur nu écht in elkaar? 

Een virtuele wandeling maken in het Meulestedepark, je onderdompelen in 3D-geluid, ontsnappen uit een escape-room, boksen met een robot, ... Het kan allemaal op de Dag van de Wetenschap! Kom langs en geniet van fascinerende demo’s, interactieve workshops, exclusieve rondleidingen, boeiende lezingen... en veel, veel meer.

DvdW2024Praktisch

  • De Dag van de Wetenschap vindt plaats op zondag 24 november 2024
  • Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.dagvandewetenschap.be

Ontdek alle UGent activiteiten op de Dag van de Wetenschap

Meer over de UGent-activiteiten

Wetenschapsfestival Gent piano

Hoe belangrijk is vriendschap is voor je gezondheid? Hoe werkt een warmtepomp? Hoe kun je pijn beïnvloeden? Is het waar dat honden ruiken dat je bang bent? Ontdek de antwoorden op het Wetenschapsfestival Gent! Terwijl volwassen boksen met een robot kunnen kinderen door een microscoop kijken, een kinderlezing bijwonen of 'journalist voor 1 dag' worden.

Special guest dit jaar is atlete Noor Vidts. Zij won een bronzen medaille op de Olympische spelen en komt - samen met professor Wim Derave - praten over de rol van wetenschap in (top)sport. Ook darmspecialist Danny De Looze en criminologe Charlotte Colman komen langs op het Wetenschapsfestival. Mis dit niet!

Faculteit Wetenschappen & Gents Universiteitsmuseum (GUM)GUM

Je kan het GUM en de Plantentuin op de Dag van de Wetenschap gratis bezoeken. Pik er een rondleiding mee met als bestemming... het hoofd van de wetenschapper!

De faculteit Wetenschappen biedt op dezelfde campus een goedgevuld programma aan. Als je meer wilt weten over de James Webb ruimtetelescoop, Betsie de olifant, donkere materie of diepzeeonderzoek ben je daar aan het juiste adres. Kinderen kunnen er een telescoop maken of de wormen die op de zeebodem leven zelf in actie zien!

UGent Campus Kortrijkkortrijkselfie

Neem een selfie met robots in een virtuele omgeving, maak een wenskaart in 3D of bezoek een gratis casino. Bouw Knexx-constructies die aardbevingen kunnen weerstaan en laat je door een robot bijstaan bij het bouwen van je favoriete legofiguurtje. Of ontdek de hotspots van je lichaam met een supersnelle warmtecamera.

i-Brain, een festival over de hersenen

Hoe kunnen we onszelf motiveren om te leren? En hoe leren computers? Kom alles te weten over 'leren' op het I-Brain festival.

En verder...

Contact

ineke.imbo@ugent.be