Non-Isothermal Simulations for Tailoring the Meso-Structure in Extrusion Based Additive Manufacturing

Promovendus/a
Van Waeleghem, Tom
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Curriculum
Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica, Universiteit Gent, 2019
Academische graad
Doctor in de industriële wetenschappen: elektromechanica
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Niet-isotherme simulaties om de mesostructuur in extrusiegebaseerd 3D-printen te sturen
Promotor(en)
prof. Ludwig Cardon, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde - prof. Dagmar D'hooge, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Examencommissie
voorzitter prof. Sabine Wittevrongel (voorzitter Commissie Wetenschappelijk Onderzoek) - prof. Ludwig Cardon (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - dr. ir. Pol D'Haene (Eastman Chemical Company) - prof. Dagmar D'hooge (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Mariya Edeleva (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Paul Van Steenberge (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Sandra Van Vlierberghe (Vakgroep Organische en Macromoleculaire Chemie)

Korte beschrijving

In dit onderzoek worden simulatiemethoden voor verschillende fases in extrusiegebaseerde 3D-printtechnieken gepresenteerd. Bij dit type printtechniek wordt een polymeermateriaal gesmolten en door een kleine ronde opening geëxtrudeerd. Het gesmolten materiaal wordt in een voorgeprogrammeerd patroon neergelegd en zo wordt het eindproduct laag per laag opgebouwd. Door deze laagsgewijze opbouw zijn de eigenschappen van het eindproduct sterk afhankelijk van de grootte van de contactzones tussen de verschillende lagen, het volume aan ongevulde ruimtes en de sterkte van de las tussen de lagen. Het printproces omvat verschillende procesparameters en is ook afhankelijk van de eigenschappen van het printmateriaal. Door de complexe relaties tussen de verschillende proces- en materiaalparameters kan de invloed van een enkele parameter op het eindresultaat niet altijd voorspeld worden. Het gebruik van numerieke simulaties kan hierin een handige tool zijn. In dit onderzoek werden dan ook simulaties aangewend om de invloed van verschillende parameters op het eindresultaat in kaart te brengen.

Praktisch

Datum
Vrijdag 21 juni 2024, 17:00
Locatie
leslokaal 1.1 Baekeland, gebouw 130 Baekeland, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 130, 9052 Zwijnaarde

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be