Oxygenated E-Fuel Decomposition: Kinetic Modeling Based on First Principles

Promovendus/a
De Ras, Kevin
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Curriculum
Master of Chemical Engineering, Universiteit Gent, 2019
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: chemische technologie
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Decompositie van zuurstofhoudende E-brandstoffen: ab initio gebaseerde kinetische modellering
Promotor(en)
prof. Kevin Van Geem, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde - prof. Joris Thybaut, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Examencommissie
voorzitter prof. Patrick De Baets (decaan) - prof. William H. Green (Massachusetts Institute of Technology, VS) - prof. Geraldine Heynderickx (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Alessandro Parente (Université libre de Bruxelles) - prof. Joris Thybaut (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Kevin Van Geem (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Isabel Van Driessche (vakgroep Chemie)

Korte beschrijving

Meer dan een kwart van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de transportsector en daarom is een ingrijpende aanpassing noodzakelijk om te voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en een duurzame samenleving te creëren, wordt onderzoek uitgevoerd naar hernieuwbare brandstoffen. In dit proefschrift wordt de decompositie van oxymethyleenethers bestudeerd. Dergelijke zuurstofhoudende moleculen vormen een veelbelovende klasse van synthetische e-brandstoffen vanwege hun gunstige verbrandingseigenschappen. E-brandstoffen kunnen worden geproduceerd op basis van koolstofdioxide en hernieuwbare elektriciteit. Oxymethyleenethers bestaan uit afwisselend koolstof- en zuurstofatomen en dus niet enkel koolstofatomen zoals het geval is bij fossiele brandstoffen. Door dit structurele verschil zijn de reacties die optreden anders. Om het gebruik van deze brandstoffen te stimuleren, is het echter belangrijk om de verbrandingschemie te begrijpen. Dit kan door kinetische modellen te ontwikkelen op basis van fundamentele principes. Kwantumchemische berekeningen worden uitgevoerd om nieuwe reactiepaden te ontdekken en om thermochemische data te verkrijgen. Nieuwe experimentele datasets worden verkregen van verschillende opstellingen om de kinetische modellen te valideren. Deze modellen maken voorspellende simulaties mogelijk om verbrandingstoepassingen te optimaliseren en het gebruik van alternatieve brandstoffen in zwaar transport, waarvoor elektrificatie niet haalbaar is, mogelijk te maken.

Praktisch

Datum
Maandag 1 juli 2024, 16:00
Locatie
auditorium P Jozef Plateau, gelijkvloers, Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent
Livestream
Volg online

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be