Advancing Polyolefin Film Recycling: Unveiling Insights from Composition to Processability and Performance

Promovendus/a
Bashirgonbadi, Amir
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Gezamenlijk doctoraat
Universiteit Maastricht
Curriculum
Master of Materials Engineering, KU Leuven, 2014
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Vooruitgang in het recyclen van polyolefine folie: inzichten in samenstelling, verwerkbaarheid en functionaliteit
Promotor(en)
prof. Kevin Van Geem, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde - prof. Kim Ragaert (Universiteit Maastricht, Nederland) - dr. Laurens Delva (Centexbel-VKC)
Examencommissie
voorzitter prof. Gerard van Rooij (Universiteit Maastricht, Nederland) - covoorzitter prof. Filip De Turck (academisch secretaris UGent-FEA) - dr. Laurens Delva (Centexbel-VKC) - dr. Ali Gooneie (Universiteit Maastricht, Nederland) - prof. Sascha Kersten (Universiteit Twente, Nederland) - prof. Kim Ragaert (Universiteit Maastricht, Nederland) - prof. Peter Ragaert (UGent vakgroep Levensmiddelentechnologie) - dr. Maria Soliman (SABIC, Nederland) - prof. Kevin Van Geem (UGent vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde)

Korte beschrijving

Kunststoffen zijn essentieel in het dagelijks leven, maar gaan nog steeds gepaard met aanzienlijke uitdagingen aan het einde van hun levensduur. Europa genereert jaarlijks meer dan 26 miljoen ton plastic verpakkingsafval, wat efficiënte systemen voor inzameling, sortering en recycling vereist. Dit afval omvat zowel harde als flexibele materialen, waarvan flexibele kunststoffen (films) 45% uitmaken, voornamelijk polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). Het verbeteren van de efficiëntie tijdens productie, het verminderen van het plasticverbruik, het verlengen van de levensduur en het verbeteren van het afvalbeheer zijn cruciale strategieën om plasticvervuiling aan te pakken. Terwijl mechanische recycling van harde kunststoffen goed is ontwikkeld, is de recycling van flexibele kunststoffen niet wijdverspreid en moet deze worden verbeterd om het EU-doel van 55% recycling van plastic verpakkingen tegen 2030 te halen. Dit onderzoek richt zich op de mechanische recycling van post-consumer flexibele kunststoffen, met als doel de kwaliteit (zowel in termen van verwerkbaarheid als performantie) voor nieuwe toepassingen te verbeteren.

Praktisch

Datum
Donderdag 4 juli 2024, 10:00
Locatie
Aula, Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6, 6211 LK Maastricht, Nederland
Livestream
Volg online

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be