Op zoek naar het ‘beste’ evenwicht tussen de langstlevende en de kinderen bij een overlijden in het hervormd Belgisch familiaal vermogensrecht.

Promovendus/a
Vyncke, Els
Faculteit
Faculteit Recht en Criminologie
Vakgroep
Vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht
Academische graad
Doctor in de rechten
Taal proefschrift
Nederlands
Promotor(en)
Prof, Jan Bael, RE21
Examencommissie
Prof, Michel Tison, RE21 - Prof, Renate Barbaix, UAntwerpen - Prof, Charlotte Declerck, UHasselt - Prof, Freek Schols, Radboud Universiteit - Prof, Georges Martyn, RE21 - Prof, Annelies Wylleman, RE21

Korte beschrijving

In het familiaal vermogensrecht vormt het evenwicht bij overlijden tussen de kinderen van de overledene en de langstlevende levenspartner niet alleen op juridisch-technisch vlak een complex vraagstuk. De ideologische tegenstellingen maken het bovendien een thema dat tot controverse leidt, zelfs na de fundamentele hervormingen van 2018. Aangezien de vraag of dat evenwicht nu ‘goed’ is niet objectief kan worden beantwoord, evalueert dit proefschrift of de beleidsdoelstellingen behaald zijn. Het gaat om de juridisch-technische effectiviteit, de maatschappelijke compatibiliteit en de internationale convergentie van deze evenwichtsoefening in het Belgisch familiaal vermogensrecht. Voornamelijk wanneer de beschikkingsvrijheid maximaal wordt aangewend ten voordele/nadele van één ‘kant’ is er verbetering mogelijk. Hierover worden er normatieve aanbevelingen geformuleerd.

Praktisch

Datum
Maandag 8 juli 2024, 17:30
Locatie
Aula, Ceremoniezaal, Voldersstraat 9, 9000 Gent
Livestream
Volg online
Registratie
Schrijf je in