Canine mast cell tumours: “The Good, the Bad and the Unpredictable”

Promovendus/a
De Vos, Shana
Faculteit
Faculteit Diergeneeskunde
Vakgroep
Vakgroep Morfologie, Beeldvorming, Orthopedie, Revalidatie en Voeding
Curriculum
Shana De Vos werd geboren te Leuven op 29 september 1994. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs (Moderne Talen- Wetenschappen) in 2012 aan het Sint- Gabriëlcollege te Boechout, startte ze in datzelfde jaar met de studies Diergeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen waarbij ze de bacheloropleiding afrondde met onderscheiding in 2015. In 2018 behaalde ze het diploma Master in de Diergeneeskunde, Optie Gezelschapsdieren, met onderscheiding aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Geboeid door oncologisch onderzoek, vatte ze aansluitend een mandaat aan als academisch assistent bij de vakgroep Morfologie, Beeldvorming, Orthopedie, Revalidatie en Voeding van dezelfde faculteit onder begeleiding van prof. dr. Ward De Spiegelaere, prof. dr. Hilde de Rooster en dr. Hilde De Cock.
Academische graad
Doctor in de diergeneeskundige wetenschappen
Taal proefschrift
Engels
Promotor(en)
Prof. dr. Ward De Spiegelaere, Faculteit Diergeneeskunde, Ugent - Prof. dr. Hilde de Rooster, Faculteit Diergeneeskunde, Ugent - dr. Hilde De Cock, Zoolyx Faculteit Diergeneeskunde, Ugent

Korte beschrijving

Caniene mestcel tumoren (MCTn) zijn intrigerende tumoren met een hoge onvoorspelbaarheid en potentiaal maligne karakter. De inschatting van hun biologisch gedrag is gebaseerd op de toepassing van een combinatie van histopathologische graderingssystemen en immunohistochemische merkers. Deze kunnen slechts toegepast worden door de veterinaire patholoog nadat de volledige tumor eerst chirurgisch werd verwijderd en opgestuurd voor analyse, wat het voor de clinicus en eigenaars praktisch onmogelijk maakt om het biologische gedrag op voorhand in te schatten. Vooral voor Patnaik (1984) graad II MCTn, dewelke zowel goed- als kwaadaardig kunnen zijn, blijft de nood aan biomerkers hoog. Zelfs wanneer deze graad II MCTn worden gegradeerd volgens het recente tweedelige systeem van Kiupel (2011) of door middel van de combinatie van beide graderingssystemen zoals voorgesteld door een recente consensus, blijven deze MCTn de meest onduidelijke. Bovendien zijn er geen soliede genetische biomerkers beschikbaar.

Praktisch

Datum
Woensdag 23 oktober 2024, 16:30
Locatie
Auditorium D, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke

Indien u de receptie wenst bij te wonen, gelieve ten laatste 9 oktober 2024 in te schrijven via shana.devos@ugent.be