Ontrafeling van Metabole Veranderingen bij de Pathofysiologie van Chronische Nierziekte bij Katten.

Promovendus/a
Van Mulders, Laurens
Faculteit
Faculteit Diergeneeskunde
Vakgroep
Vakgroep Kleine Huisdieren
Curriculum
Laurens Van Mulders werd geboren op 2 december 1996 in Asse. In 2014 voltooide hij zijn secundair onderwijs in de richting wetenschappen-wiskunde. In datzelfde jaar begon hij de studie diergeneeskunde aan de Universiteit Gent. Tijdens zijn bachelorjaren voltooide hij verschillende aanvullende stages om zijn studies te complementeren, wat, in combinatie met zijn academische prestaties, hem de "Topstudent" certificering aan de Universiteit Gent opleverde. In 2020 behaalde hij zijn Master of Science diploma in de Diergeneeskunde aan dezelfde universiteit met de grootste onderscheiding. Bovendien ontving hij in 2021 de “Prijs van de Faculteit Diergeneeskunde” voor zijn inzet en prestaties tijdens zijn studies. Kort daarna begon hij een PhD project via een fellowship van het Bijzonder Onderzoeksfonds van de Universiteit Gent. Naast zijn PhD-onderzoek richtte hij zich ook op het verder ontwikkelen van zijn praktische vaardigheden als dierenarts. Hij volgde verschillende cursussen en deed praktijkervaring op door te assisteren in de kliniek kleine huisdieren van de faculteit, een eerstelijns diergeneeskunde praktijk, en bij de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA). In 2025 zal hij de diergeneeskundige arm van het Centre for Research and Conservation van de KMDA mede helpen coördineren. Hiernaast zal hij een deeltijdse rol als praktiserend dierenarts in de Zoo van Antwerpen en Planckendael uitoefenen. Hierbij blijft hij graag samenwerking met de Universiteit Gent behouden.
Academische graad
Doctor in de diergeneeskundige wetenschappen
Taal proefschrift
Engels
Promotor(en)
Prof. dr. Sylvie Daminet - Prof. dr. ir. Lynn Vanhaecke, UGent

Korte beschrijving

Dit hoofdstuk bespreekt de wetenschappelijke literatuur over de pathofysiologie van chronische nierziekte (CKD) bij katten. Het hoofdkenmerk van CKD, tubulo-interstitiële fibrose, is aspecifiek, wat de opheldering van de onderliggende pathofysiologie bemoeilijkt. Verschillende factoren dragen bij aan de opstapeling van oxidatieve stress, wat in combinatie met een progressief verminderde herstelcapaciteit van het nierweefsel het ontstaan en de progressie van de ziekte bevordert. Het carnivore dieet van katten speelt mogelijk, door de hoge eiwitopname, een belangrijke rol in de langetermijnbelasting van de nieren. Nieuwe hypothesen wijzen bovendien op de productie van uremische toxinen uit de voeding die tubulaire schade kunnen verergeren. Ondanks de bestaande kennis blijven de onderliggende metabole veranderingen in het ontstaan en progressie van CKD bij katten grotendeels onopgehelderd, wat de ontwikkeling van nieuwe biomarkers en therapieën bemoeilijkt. Metabolomics kan helpen deze kennishiaten te dichten.

Praktisch

Datum
Maandag 28 april 2025, 17:30
Locatie
Aud Maximum, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke

Indien u de verdediging en/of receptie wenst bij te wonen, gelieve in te schrijven vóór 20 april 2025 via: https://forms.gle/a3SCxpSzeRFynMmK7