Universiteit Gent bij de top vijf universiteiten in Horizon Europe
September 2024 - De Universiteit Gent is een van de snelst groeiende hogeronderwijsinstellingen binnen Horizon Europe en heeft haar multidisciplinaire bereik aanzienlijk vergroot. Hoewel we uitzonderlijk sterk blijven in bepaalde disciplines, is onze deelname over alle domeinen heen doorslaggevend voor ons succes. In dit artikel verkennen we de belangrijkste ingrediënten van dat succes.
Strategische investering in de ondersteuning van EU-projecten
In 2019 sprak de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent de strategische ambitie uit om het succes van de universiteit bij het verwerven van Europese financiering te vergroten. Daartoe verdubbelde de Raad de capaciteit van het centrale EU-team. Zo kon de ondersteuning bij de voorbereiding van Europese onderzoeksprojecten en het beheer ervan na toekenning uitgebreid worden. Sindsdien biedt het EU-team begeleiding tijdens alle fasen van de levenscyclus van een project. Dit omvat het uitdenken van concepten, de versterking van storytelling, de identificatie van geschikte call topics en partners, de verificatie van toelatingscriteria, het nazicht van budgetten, hulp bij zowel het opstarten als het beheer van (financiële en juridische) aspecten gedurende het project.
De strategische beslissing van de Raad van Bestuur heeft al tot opmerkelijke successen geleid. Onze universiteit staat momenteel op de 11e plaats op de ranglijst van Horizon Europe en is daarmee de 5e meest succesvolle universiteit. Gedurende de eerste drie jaar van Horizon Europe hebben we al 72,5% van de totale EC-bijdrage binnengehaald die we verkregen gedurende de volledige zeven jaar van het vorige kaderprogramma, Horizon 2020. Het succes van onze universiteit is niet onopgemerkt gebleven, zoals blijkt uit een artikel van Science Business.
Meer kwalitatieve voorstellen
De uitgebreide expertise van het EU-team heeft het aantal succesvolle projecten naar een ongekende hoogte gestuwd. Binnen de competitieve omgeving van Horizon Europe speelt de consistente ondersteuning die het team biedt, een cruciale rol bij het verbeteren van de kwaliteit van voorstellen. Dit maakt een doorslaggevend verschil. Terwijl het gemiddelde succespercentage in het kaderprogramma 16% bedraagt, kan de Universiteit Gent momenteel bogen op een succespercentage van 24%.
In 2022 won de Universiteit Gent, kort na haar honderdste ERC Grantee, een recordaantal van twintig ERC-subsidies in één oproepjaar, waarmee ze alle andere deelnemende universiteiten overtrof. De teller staat inmiddels op 135 ERC begunstigden die samen 182 ERC projecten hebben gewonnen. In Pijler 2 staat onze instelling in de top vijf van universiteiten en binnen Cluster 6 in het bijzonder behoren we zelfs tot de top zes van alle instellingen. We staan op de vijfde plaats in het programma van de European Innovation Council (EIC) en kregen daarin reeds drie grote Transition-projecten toegekend, een unieke prestatie.
Multidisciplinaire deelname
Onderzoekers uit de elf faculteiten van onze universiteit nemen deel aan Horizon Europe. Hoewel we een sterke reputatie hebben in onderzoeksdomeinen als fotonica, voedselzekerheid, mariene biologie, big data en farmaceutische wetenschappen, hebben veel groepen hun potentieel ontdekt en hebben we bijna 350 nieuwkomers verwelkomd in Horizon Europe. Verschillende van deze nieuwkomers boekten zelfs reeds bij hun eerste poging succes als coördinator van grote onderzoeksprojecten, bijvoorbeeld op het gebied van internationale politiek, milieurecht en natuurgebaseerde kustbescherming.
Het succes van individuele onderzoekers en groepen heeft een positief domino-effect teweeggebracht dat de academische cultuur aan de Universiteit Gent als geheel beïnvloedt. De 2024-oproep van Cluster 2, bijvoorbeeld, zag een recordaantal van zes coördinatorvoorstellen. Bovendien heeft de faculteit Economie en Bedrijfskunde, inspelend op de toegenomen deelname en het succes van verschillende departementen binnen haar gelederen, een aanmoedigingsbeleid ingevoerd waardoor onderzoekers tijd kunnen vrijmaken voor het schrijven van Horizon Europe-samenwerkingsvoorstellen. De faculteit Wetenschappen, de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen en de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen hebben vergelijkbare strategieën ontwikkeld om de deelname aan ERC en Pijler 2 in Horizon Europe te stimuleren.
Samen innoveren
Ten slotte is het EU-team omringd door een kwalitatief O&I-ecosysteem aan de Universiteit Gent. Samen met een groot netwerk van business developers, IDC-coördinatoren en innovation officers helpt het team onderzoekers om financiering te verkennen en verkrijgen voor de economische en maatschappelijke valorisatie van onderzoeksresultaten. De nieuw opgerichte Funding Academy brengt bovendien alle profielen samen met een strategische, ondersteunende of bemiddelende rol in het verwerven van financiering voor onderzoek en onderwijs aan onze universiteit om de expertise te bundelen en de hele onderzoeksgemeenschap te informeren en op te leiden. Dit initiatief bevordert interne netwerking, versterkt de capaciteitsopbouw en stimuleert de interdisciplinaire uitwisseling aan onze universiteit.
Bovendien volgen de beleidsadviseurs Europees Onderzoek & Innovatie in het EU-team beleidsontwikkelingen op en treden ze op als pleitbezorger bij de EU-instellingen via belangenorganisaties zoals CESAER en The Guild. Deze bredere (beleids)inspanningen dragen bij tot een productieve O&I-omgeving waarin onderzoekers aan de Universiteit Gent kunnen gedijen en excelleren.
Kijk je uit naar een Europees avontuur?
Het EU team biedt ondersteuning aan elke onderzoeker aan de Universiteit Gent, ongeacht hun ervaring of de maturiteit van hun ideeën. We organiseren trainingen, workshops en brainstormsessies en stemmen deze graag af op de behoeften en verwachtingen van individuele onderzoeksgroepen. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen!