Auteurschap in onderzoek
Auteurschap houdt verband met de effectieve bijdrage die iemand levert aan een wetenschappelijke publicatie. Auteurschap is een belangrijke (mede)factor zowel voor de academische impact en de reputatie van individuele onderzoekers, hun carrièreperspectieven, succesratio’s bij het aanvragen van financiering, enz., zowel als voor de geaffilieerde universiteit. Om die reden is het van belang dat alle waardevolle bijdrages zichtbaar en verifieerbaar zijn.
Verschillende belanghebbenden binnen de wetenschap (onderzoeksinstellingen, faculteiten, financiers, uitgeverijen, tijdschriften, …) hebben standaarden ontwikkeld om dit aspect van wetenschappelijk publiceren te regelen.
Beleid UGent
De Universiteit Gent heeft een specifiek beleid voor auteurschap en het erkennen van bijdrages in wetenschappelijk publiceren. Dit beleid beschrijft de norm waaraan moet worden voldaan door alle onderzoekers, als een minimum standaard.
Om als auteur te worden erkend dient men minimaal aan onderstaande voorwaarden te voldoen:
- “Auteurs worden geacht een aanzienlijke bijdrage te hebben geleverd aan het ontwerp van het onderzoek, de verzameling van relevante gegevens of analyse en interpretatie van de resultaten.” (Europese Gedragscode voor Wetenschappelijke Integriteit)
- Bijkomend dragen onderzoekers bij tot het schrijven of substantieel reviseren van het werk.
- Ze keuren het werk goed voor de inzending voor publicatie.
Voor meer info en voorwaarden, consulteer de volledige tekst ‘Beleid inzake auteurschap en het erkennen van bijdrages in wetenschappelijk publiceren’.
Het Auteurschapsbeleid wordt gebruikt voor de beoordeling van dagelijkse onderzoekspraktijken. Het implementeren van dit Auteurschapsbeleid is een gedeelde verantwoordelijkheid van de universiteit en de onderzoeksgemeenschap.
Onderzoekers kunnen voor algemeen advies en ondersteuning inzake auteurschap terecht bij de facultaire aanspreekpunten wetenschappelijke integriteit, de beleidsmedewerker(s) wetenschappelijke integriteit of het secretariaat van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit. Deze laatste biedt tevens ondersteuning in de conflictbehandeling.
Meer over auteurschap in deze onderzoekstips: