Voorraadkast voor toekomstige studenten
Hoe kunnen bouillonblokjes en een weegschaal je helpen bij je studiekeuze? De UGent schotelt je tips voor: leesvoer voor jongeren én pottenkijkende ouders.
Je moet een opleiding kiezen. We gaan er niet flauw over doen, dat betekent toch heel wat. En terwijl jij nog uitzoekt met welke interesses je verder wil of twijfelt over wat je aankan, denken je ouders misschien eerder aan de toekomst.
Dan kan er al eens een verschil in smaken zijn. Niet erg, meestal is het eindresultaat wel spek naar ieders bek. En loopt het toch wat moeizamer, dan kan je aan de slag met deze keukenbenodigdheden om een studiekeuze ‘au fond’ te maken.
*Spoiler alert: woordgrapjes!
Haal 6 trucs uit de kast:
1. Receptenboek
Jij bepaalt als chef-kok uiteraard het finale recept. Meestal weet je instinctief wel welke smaken je liggen. Wil je van meerdere opleidingen proeven? Geen paniek: praat erover met wie jou het beste kent en vraag advies aan ervaren koks. Je ouders?
2. Fond
Een goede voorbereiding vormt de basis van jouw gerecht. Informeer je goed en zoek online naar wat jouw smaakpapillen prikkelt. Is er iets dat smaakt naar meer? Zet er dan gerust je tanden in en spit het uit tot op het bot.
3. Eieren
Niet dat het standaard zo is, maar soms kan zo’n studiekeuze aan de eettafel wel eens tot verhitte discussies leiden. Onthoud dat je geen omelet kan bakken zonder eieren te breken. Je hoeft het niet op te kloppen, maar uiteindelijk ben jij de chef.
4. Waterkoker
“En weet je al wat je gaat studeren volgend jaar? Kan je daar wel een job mee vinden? Hebben ze er daar al niet genoeg van?...” Bereid je maar voor, want de kans is groot dat je omgeving je de komende tijd bestookt met dat soort vragen. Volkomen begrijpelijk, ze willen het beste voor je.
Kookt de boel toch even over? Dan zit er maar één iets op: instantsoep maken. Eventjes laten bekoelen en de soep niet zo heet drinken als ze wordt opgediend.
5. Weegschaal
Volg jij heel nauwgezet het recept en weeg je alles precies af? Of doe je het op het gevoel en schud je van alles wat door elkaar? Uiteindelijk moet jij het lekker vinden. Eigenlijk kan je het keuzeproces waar je nu voor staat daar een beetje mee vergelijken. Of je wikt en weegt, of je volgt meteen je buikgevoel. Een verkeerde weg is er niet.
6. Hakmes
We gaan er geen doekjes om winden: hou die pottenkijkers op het cruciale moment uit de keuken. Niemand kan in jouw plaats kiezen. Sterker nog, niemand MAG in jouw plaats kiezen. Steun en raad, daar heb je nood aan. Maar op het einde van de rit zal je zelf de knoop moeten doorhakken.
Onze studenten getuigen over hun ouders
“Ik heb veel gehad aan m’n ouders. Ze hebben me tips gegeven over hoe ik kan kiezen, maar zij kunnen niet kiezen wat ik moet doen natuurlijk.” - Wiebe Depoorter
“Mijn mama heeft me gesteund toen ik twijfelde. Ik heb technische gestudeerd en ik was niet zeker of het me wel zou lukken. Maar ze vertrouwt me en zegt dat het me zeker zal lukken.” - Sara Mommerency
“Mijn ouders hadden wel een goed zicht op wat me zou liggen. Ik had zelf al mijn keuze gemaakt maar die lag in de lijn van hun verwachtingen. Ik vind het belangrijk dat ouders ook motiveren. Want ik zou het jammer vinden mochten ze niet geloven dat ik het aan zou kunnen, of zouden zeggen dat iets te moeilijk is voor mij.” - Jente D’hanis
“Ik heb samen met mijn ouders de uitleg over de opleidingen overlopen en overlegd. We zijn ook in Campus Kortrijk naar een infodag geweest. Er waren best wat opties. Ik zou het niet leuk vinden mochten mijn ouders mij in één richting proberen duwen. Dat was gelukkig niet zo.” - Rune Coudyser
Benieuwd welke opleiding bij jou past?
Wij zetten je op weg met meer tips en infomomenten:
Maak je studiekeuze