Keuzestress? Vraag het aan SIMON!
SIMON staat voor ‘Studievaardigheden- en InteresseMONitor’ en helpt elk jaar 17.500 studiekiezers bij het maken van hun studiekeuze. De feedback die je krijgt is helemaal persoonlijk op jou afgestemd.
Hoe werkt SIMON?
Interesses
SIMON peilt in een vijftal minuten naar je interesses: ben je eerder praktisch of kunstzinnig? Sociaal of ondernemend? Met kleurcodes krijg je te zien welke opleidingen het best matchen met wat jou boeit. Het leuke is dat er ook opleidingen tussen kunnen zitten waar je zelf nooit aan dacht of van hoorde: van de Universiteit Gent, maar ook van Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool en Hogeschool West-Vlaanderen (de Associatie Universiteit Gent).
Slaagkansen
Daarnaast kan je via SIMON ook checken wat je slaagkansen zijn voor verschillende opleidingen. Daarvoor vul je verschillende korte testen en vragenlijsten in. Denk aan wiskunde, chemie en begrijpend lezen, maar ook studievaardigheden, motivatie en zelfcontrole. Je krijgt te zien hoe je scoort op elk onderdeel en kan dit vergelijken met succesvolle studenten in het hoger onderwijs. Vul je voldoende testen in? Dan krijg je ook jouw persoonlijke slaagkans te zien voor verschillende opleidingen. Om alle onderdelen in te vullen reken je best op een uurtje.
De voorspelling van slaagkansen is gebaseerd op gegevens van tienduizenden studenten.
Eerste hulp bij twijfelaars
SIMON kan je helpen om je te oriënteren, een onderbouwde keuze te maken en zo teleurstellingen te vermijden.
Je kan SIMON op verschillende momenten tijdens je studiekeuzeproces inzetten: de interessevragenlijst is ideaal om je te oriënteren. Als je totaal nog niet weet wat te doen, krijg je te zien in welke mate opleidingen matchen met jouw interesses. Later kan je SIMON gebruiken om de knoop door te hakken als je twijfelt tussen een paar opleidingen.
Kies je voor een opleiding aan de UGent, dan krijg je van SIMON ook advies tijdens je studies: zit je goed in de opleiding? Welke vaardigheden spijker je best bij en hoe kan je dat doen? Verander je bij een zeer lage slaagkans toch beter van opleiding?
Lennert getuigt: “Ik heb er een interessant eerste jaar op zitten én ben voor al mijn vakken geslaagd. Wat ik uit SIMON leerde, was dus een juiste voorspelling. Misschien was ik zelf ook tot die conclusie gekomen, maar met de hulp van SIMON ging het allemaal wel een pak sneller.”