LIO-traject verkorte eduma
Heb je reeds een job als leerkracht, maar heb je nog geen pedagogisch bekwaamheidsbewijs? Ben je in het bezit van een masterdiploma? Volg de verkorte educatieve master met een aangepast leertraject als leraar-in-opleiding (LIO) waarin je je praktijkervaring deels kan inbrengen in de opleiding.
Instapvoorwaarden
Je beschikt over een lesopdracht in het
- secundair onderwijs
- volwassenenonderwijs
- hoger onderwijs
Beschik je over een lesopdracht in het Buitengewoon secundair onderwijs (BUSO), neem dan zeker contact op met educatievemaster@ugent.be om na te gaan of je in aanmerking komt voor een LIO-traject.
Faciliteiten
Je volgt hetzelfde studieprogramma als een regulier student. Bekijk het studieprogramma.
Als LIO kan je een deel van de vakken op een alternatieve manier afwerken waarbij je jouw ervaring uit de werkplek maximaal kan inbrengen. Ontdek jouw LIO-faciliteiten per programmalijn:
Theoretische vorming
Meer info volgt later.
Vakdidactiek
De vakdidactische teams bepalen jouw traject. Houd rekening met verplichte aanwezigheden in de lessen vakdidactiek.
Met uitzondering van de talenvakdidactieken vinden de meeste lesmomenten plaats op woensdag, vrijdagavond of zaterdag.
Stage
Je toont in een stageportfolio (met observatieverslagen, lesvoorbereidingen, reflectieverslagen, enz.) aan dat je de eindcompetenties van de stage uit de opleiding op jouw school van tewerkstelling als LIO bereikt.
Je wordt in dit leerproces begeleid door een mentor op jouw school van tewerkstelling én een stagebegeleider van de UGent.
Heb je een beperkte lesopdracht of geef je onvoldoende uren in 2e-3e graad in vakken aansluitend bij de vakdidactieken die je opneemt? Dan loop je nog een beperkte reguliere stage.
Masterpraktijkproef
Je volgt het reguliere traject.
Begeleiding op de werkplek
De school waar je tewerkgesteld bent moet jou als LIO aanvaarden. Ze stelt een collega-leraar als (vak)mentor aan die jou begeleidt op school.
Jouw mentor
- ondersteunt je in het dagelijkse werk.
- komt een aantal keer op klasbezoek, schrijft telkens een verslag en houdt daarna een feedbackgesprek.
- stelt een eindevaluatie op aan het einde van jouw onderwijsopdracht.
Als je in twee verschillende scholen een LIO-baan vervult, moet je per school een mentor hebben.
Spreiding
- Het LIO-traject omvat (net zoals het regulier traject) 60 studiepunten. Dit komt overeen met 1 jaar voltijds studeren.
- De combinatie van (je inwerken in) een lesopdracht met een LIO-traject is een hele uitdaging. Om de werkdruk te verlichten raden we jou aan het LIO-traject te spreiden over meerdere academiejaren. Let op, bij spreiding moet je elk schooljaar opnieuw een lesopdracht hebben.
- Bij de samenstelling van jouw individueel spreidingstraject moet je rekening houden met één basisprincipe. Je kan pas inschrijven voor stage als je ook de overeenkomstige vakdidactiek gelijktijdig in jouw curriculum opneemt of hiervoor reeds geslaagd bent.
- We bekijken samen met jou wat het best mogelijke en haalbare spreidingstraject is. Hierbij houden we rekening met jouw lesopdracht en persoonlijke situatie.
Inschrijven
Voldoe je aan de voorwaarden om als LIO te starten, dan dien je naast je gewone inschrijving in de educatieve masteropleiding nog een aantal extra formaliteiten te vervullen:
- Heb je al een definitieve lesopdracht voor komend schooljaar, neem contact op met de stagecoördinator via educatievemaster@ugent.be.
- Meld je vóór de eerste lesweek van het academiejaar aan bij de vakdidactieken die je zal volgen. Hiervoor stuur je een mail naar de verantwoordelijk lesgever waarin je aangeeft dat je het vak als LIO wil volgen.
- Je sluit een LIO-baanovereenkomst af met de opleiding en de school waar je als personeelslid tewerkgesteld bent.
- De inschrijvingstermijn voor het LIO-traject loopt uiterlijk tot en met 15 oktober. Een uitzondering hierop kan je aanvragen bij de stagecoördinator via educatievemaster@ugent.be.
Contact
Vind je jouw specifieke situatie niet terug of heb je vragen?
- educatievemaster@ugent.be
- 09 264 94 44 (op werkdagen meestal bereikbaar tussen 9u en 16u)
Blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen en interessante vacatures in het onderwijs, volg ons op Facebook