Woord vooraf Kortrijk
Al sedert haar ontstaan onderscheiden de lezingen van de Wetenschappelijke Nascholing zich door hun reikwijdte en diepgang. Er wordt een breed gamma aan onderwerpen behandeld en binnen het bestek van drie lezingen krijgen academische experts de kans de aangesneden problematiek uitvoerig uiteen te zetten.
Dat is dit jaar niet anders. Wie de lijst van aangeboden thema’s overloopt, bevindt zich midden de actualiteit in al haar verscheidenheid: kwaliteit van het onderwijs, aandoeningen van gewricht en bot, ontwikkelingen in industriële productie, politieke gevolgen van de recente verkiezingen. Dit zijn onderwerpen met grote maatschappelijke impact, behandeld met wetenschappelijke sérieux op een bevattelijke manier, wars van ondoordringbare vaktaal of jargon.
De Wetenschappelijke Nascholing verschaft professoren en onderzoekers van de UGent een forum om hun wetenschappelijke bevindingen bekend te maken bij een ruim publiek. De tijd dat de universiteit zich kon afsluiten van de maatschappij als in een ivoren toren ligt ver achter ons. Met 55.000 studenten en 10.000 personeelsleden (waaronder 1500 professoren) is de Universiteit Gent een belangrijke speler in het doorgeven en creëren van kennis. Bij zo’n immense opdracht hoort ook openheid en verantwoordingsplicht tegenover de civiele maatschappij die deze grote en dure, collectieve intellectuele inspanning mogelijk maakt.
Om die reden zijn de sprekers per definitie UGent professoren, met dit jaar speciale aandacht voor het onderzoek dat gebeurt op campus Kortrijk. Met name, het baanbrekend werk dat in Kortrijk verricht wordt op gebied van industriële ontwikkeling wordt in de kijker gezet. In aansluiting met de intense industriële bedrijvigheid in de regio, worden door de Kortrijkse UGent experts baanbrekende resultaten behaald op gebied van medische productontwikkeling, invoering van nieuwe technieken in de maakindustrie en computationeel ontwerpen (productie op maat van de gebruiker). Het is dit soort onderzoek dat ons land economisch competitief houdt en in hoge mate bijdraagt tot de instandhouding van onze welvaart.
Ik hoop dat de lezingen in 2024-5 op dezelfde bijval zullen kunnen rekenen als de vorige jaren. Ik dank alvast al wie bijdraagt tot het succes van deze reeks: de sprekers, het Organisatiecomité, de administratieve en technische staf van Campus Kortrijk en Hogeschool West-Vlaanderen. Een speciaal woord van dank voor de coördinator van de Wetenschappelijke Nascholing, Mevrouw Kathleen Dekens, en voor em. prof. Antonia Aelterman, die zoals de vorige jaren, het voorzitterschap over de lezingen zal waarnemen.
Em. prof. Kristiaan Versluys
Voorzitter Organisatiecomité
Wetenschappelijke Nascholing UGent