UGent bouwt wetenschapscampus van de toekomst op Campus Sterre

Campus Sterre: onderzoeksgebouw S11 © EVR architecten

Campus Sterre: onderzoeksgebouw S11 © EVR architecten

De Universiteit Gent ontvangt een vergunning voor onderzoeksgebouw S11 op Campus Sterre. Het gebouw zal komen langs De Pintelaan, op een strategische locatie binnen de campus en zal de onderzoeksactiviteiten van de vakgroepen chemie bundelen.

Dit project zet een renovatiecyclus in gang voor bestaande gebouwen op de campus, die dateren uit de jaren ’70. De renovaties zullen de volledige site duurzamer en energiezuiniger maken.


  • Toonaangevend onderzoek in de chemie

ChemieHet nieuwe wetenschapsgebouw biedt een antwoord op de razendsnelle evoluties in het wetenschappelijk onderzoek rond alles wat met chemie te maken heeft, en moet een moderne en veilige omgeving bieden aan zo’n 200 wetenschappers van de faculteit Wetenschappen van de UGent.

In het nieuwe gebouw zullen zo goed als alle moderne onderzoeksdisciplines binnen de chemie een plaats vinden. Toonaangevend onderzoek in de chemie,  gaande van doorbraken in 3D printtechnologie en wondpleisters voor geneeskundige toepassingen tot nanopartikels voor een nieuwe generatie beeldschermen, die al geleid hebben tot de oprichting van verschillende succesvolle spin-offs, zal er zich verder kunnen ontwikkelen in de beste omstandigheden.

Filip Du Prez (Polymer Chemistry Research Group)
"Of het nu gaat over de ontwikkeling van nieuwe biomedische materialen en geneesmiddelen, circulaire kunststofmaterialen of nieuwe manieren voor opslag van CO2, de analyse van meteorieten, of zelfs over het simuleren van chemische processen op een quantumcomputer, binnen het nieuwe onderzoeksgebouw zullen er talloze chemici te vinden zijn die zulke actuele thema's als wetenschappelijke expertise hebben."
  • Energiezuinig

Het gebouw zal duurzaam verwarmd en gekoeld worden via warmtepompen en een BEO-veld, een duurzame techniek waarbij warmte en koude in de bodem worden opgeslagen.

  • Campus Sterre: S11 bouwprojectNieuwe fiets- en wandelwegen

De campus wordt toegankelijker voor fietsers en voetgangers dankzij een nieuwe fietsverbinding en een overdekte doorgang. Het tracé van de buurtweg wordt verder uitgebouwd voor een vlotte en veilige doorsteek tussen De Pintelaan en de rotonde.

De betonnen omheining langs de Pintelaan werd al deels afgebroken.

  • Groenzones

Op de campus zal de UGent zo’n 2.000 vierkante meter nieuw hoogstammig groen aanplanten, in aansluiting op het Sterrebos. De aanplanting zal bijdragen aan biodiversiteit en een groene leefomgeving.

Er wordt gezorgd voor de opvang en infiltratie van regenwater, natuurlijke zuivering en het hergebruik van afvalwater van de gebouwen.

Rector Rik Van de Walle (UGent) :
"Dit wetenschapsgebouw biedt aan onze chemici een kans om hun onderzoek naar een hoger niveau te tillen. We willen een omgeving creëren waarin onze wetenschappers kunnen uitblinken. De nieuwe faciliteiten op Campus Sterre zullen bovendien niet alleen ons wetenschappelijk onderzoek ten goede komen, maar ook bijdragen aan een betere toegankelijkheid en een aangenamere leefomgeving op de campus dankzij de nieuwe fiets- en wandelwegen en de aanplanting van groen.”

  • Nieuw wetenschapsgebouw: timing en kosten

Als alles goed gaat starten de werken in het najaar van 2025 en zal er 3 jaar gebouwd worden. De UGent hoopt dat de eerste wetenschappers er hun intrek kunnen nemen tegen de zomer van 2029.

De kosten voor het wetenschapsgebouw worden geschat op zo’n 50 miljoen euro.


Campus Sterre
Campus Sterre: onderzoeksgebouw S11 © EVR architecten
Campus Sterre: onderzoeksgebouw S11 © EVR architecten
Campus Sterre: onderzoeksgebouw S11 © EVR architecten

Meer info

Persdienst UGent
persdienst@ugent.be 
M 0472 96 82 81