Dies Natalis 2024
Op Dies Natalis, dit jaar op 22 maart, kende de UGent een institutionele eretitel toe aan de heer Ish Ait Hamou. Daarnaast reikte de UGent ook 6 facultaire eredoctoraten uit wegens wetenschappelijke verdiensten in de Aula Academica.
Herbekijk de volledige ceremonie
Fotoalbum
Bekijk Dies Natalis in enkele sfeerbeelden: de ceremoniële stoet vanuit het Ufo door Gent, de plechtige zitting in de Aula Academica en receptie.
Uitgelicht: welkomstwoord door vicerector Mieke Van Herreweghe
Uitgelicht: slotrede door rector Rik Van de Walle
Rector Rik Van de Walle sloot de plechtigheid af met enkele boodschappen over Artificiële intelligentie, Flanders Technology & Innovation, en inclusie.
Maak kennis met de eredoctores van 2024
Op Dies Natalis reikt de Universiteit Gent zeven eredoctoraten uit. Op basis van maatschappelijke verdiensten reiken we een institutioneel eredoctoraat uit aan de heer Ish Ait Hamou. Daarnaast worden zes eredoctoraten uitgereikt op basis van wetenschappelijke verdiensten.
Een institutioneel eredoctoraat voor: de heer Ish Ait Hamou
Verhalenverteller
(België)
Promotor: professor Rik Van de Walle, rector
Ish Ait Hamou begon zijn carrière als danser; zijn talent werd onder andere opgemerkt door het Duitse Adidas, dat hem al op 18-jarige leeftijd als choreograaf contracteerde.
In de jaren 2010 kreeg hij bij het brede publiek bekendheid door zijn werk voor televisie (o.a. als choreograaf en jurylid in de Nederlands-Vlaamse versie van het internationale showprogramma ‘So You Think You Can Dance’) en gaandeweg steeds meer ook als auteur, scenarist, regisseur en theatermaker.
Omdat hij zijn liefde voor podiumkunsten combineert met die voor woorden, omschrijft hij zichzelf liever niet als danser, choreograaf, schrijver of regisseur, maar als verhalenverteller.
De verhalen van Ish Ait Hamou getuigen van de vaak moeizame zoektocht van het individu naar een eigen identiteit en plek in een complexe samenleving. Met de kwetsbare en toch krachtige levensboodschap die uit zijn werk spreekt, weet hij een groot en jong publiek te bereiken. Vanuit de overtuiging dat we onze samenleving kunnen veranderen en dat we ze kunnen verbeteren, slaagt hij erin om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken, zaken in beweging te zetten en geesten te laten rijpen om zo de samenleving te veranderen en te verbeteren.
Professor Ülo Mander
Institute of Ecology and Earth Sciences, Faculty of Science and Technology, University of Tartu (Estland)
Promotor: professor Veerle Van Eetvelde, faculteit Wetenschappen
Professor Ülo Mander heeft als hoogleraar in fysische geografie en landschapsecologie een indrukwekkende academische carrière opgebouwd waarin hij een substantiële bijdrage heeft geleverd aan de internationale ontwikkeling van landschapsecologie en de natuurwetenschappelijke benadering van deze discipline in Europa. In zijn interdisciplinair onderzoek integreert hij geografie en ecologie en richt zich daarbij voornamelijk op wetlands, hun rol bij klimaatverandering en de daarbij horende oplossingsgerichte benaderingen. Het groot aantal internationale publicaties en talrijke onderscheidingen zijn kenmerkend voor zijn baanbrekend en maatschappelijk relevant onderzoek. Tijdens zijn indrukwekkende academische carrière heeft hij de landschapsecologische benadering wereldwijd uitgedragen en toegepast en blijft professor Mander een bron van inspiratie in het vakgebied.
Professor Paul Hodges
School of Health and Rehabilitation Sciences – Director NHMRC Centre of Clinical Research Excellence in Spinal Pain, Injury and Health, The University of Queensland, Brisbane (Australië)
Promotor: professor Lieven Danneels, faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
Professor Paul Hodges is een senior principal research fellow en directeur van het NHMRC Centre for Clinical Research Excellence in Spinal Pain, Injury en Health aan de Universiteit van Queensland. Hij leidt baanbrekend onderzoek naar bewegingscontrole, pijn en revalidatie en is wereldwijd de meest geciteerde onderzoeker in de revalidatie- en kinesitherapie. Zijn innovatieve benadering, variërend van fundamenteel onderzoek tot klinische trials, heeft geleid tot effectieve behandelingen voor rugpijn. Professor Hodges heeft talloze nationale en internationale onderzoeksprijzen ontvangen, waaronder driemaal de ISSLS Prize - de meest gerenommeerde award voor wervelkolomonderzoek. Als voormalig president van de International Society for Electrophysiology and Kinesiology, heeft hij internationale consortia geleid om inzichten in pijn te vergroten.
Professor Bert Weckhuysen
Instituut voor Duurzame en Circulaire Chemie - Debye Instituut voor Nanomaterialen Wetenschap, Faculteit Bètawetenschappen, Universiteit Utrecht (Nederland)
Promotoren: professor Veronique Van Speybroeck en professor Kevin Van Geem, faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Professor Bert Weckhuysen is een toonaangevende hoogleraar in de Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van de in-situ spectroscopie van heterogene katalysatoren. In zijn onderzoek richt hij zich centraal op de ontwikkeling van structuur-activiteitsrelaties op het gebied van heterogene katalyse en materiaalkunde. Dat onderzoek speelt ook een grote rol in de vergroening van de chemie. Professor Weckhuysen is er immers sterk van overtuigd dat chemie de sleutel is om te transformeren naar een meer duurzame samenleving. Het werk van professor Weckhuysen is bekroond met vele wetenschappelijke prijzen en onderscheidingen, waaronder de Spinoza prijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.
Professor Thomas Hellmann
Saïd Business School, Oxford University (Verenigd Koninkrijk)
Promotoren: professor Sophie Manigart en professor Mirjam Knockaert, faculteit Economie en Bedrijfskunde
Professor Thomas Hellmann is Professor of Entrepreneurship and Innovation aan de Saïd Business School, University of Oxford. Hij is een vooraanstaand expert op het gebied van entrepreneurial finance, ondernemerschap, innovatie en overheidsbeleid. Met een PhD van Stanford University onder leiding van professor Joseph Stiglitz (Nobelprijswinnaar Economie, 2001) heeft hij aan gerenommeerde instellingen zoals Stanford, Harvard, en de Sauder School of Business gedoceerd. Zijn multidisciplinaire onderzoek, dat economie, bedrijfsfinanciering en ondernemerschap beslaat, resulteerde in baanbrekende publicaties in toptijdschriften, zoals de American Economic Review en de Journal of Finance. Hij is auteur van het handboek “Fundamentals of Entrepreneurial Finance” en een veelgevraagd adviseur voor het World Economic Forum, Barclays Bank, maar ook voor talrijke startende ondernemers en ondernemersinitiatieven zoals The Scale-Up Institute, de Creative Destruction Lab en EnSpire in Oxford. Hij was de academische directeur van Saïd Business School Entrepreneurship Centre, en de oprichter van het prestigieuze NBER Entrepreneurship Research Boot Camp.
Professor Paul Michael Garrett
School of Political Science and Sociology, University of Galway (Ierland)
Promotor: professor Rudi Roose, faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen
Professor Paul Michael Garrett, verbonden aan de Universiteit van Galway, werd onlangs door het International Journal of Social Welfare bestempeld als 'waarschijnlijk de belangrijkste kritische theoreticus op het gebied van sociaal werk in de Engelstalige wereld'. Als enige Ierse wetenschapper in de 'top 100 van meest invloedrijke mondiale bijdragers aan sociale werktijdschriften', richt zijn invloedrijke werk zich op neoliberaal kapitalisme, sociaal werk en kritische sociale theorieën. In 2002 behaalde Garrett zijn doctoraat aan de Universiteit van Nottingham. In 2020 ontving hij een DLitt (Hoger Doctoraat) van de National University of Ireland en werd hij verkozen tot lid van de prestigieuze Royal Irish Academy (RIA). Zijn recente boek "Dissenting Social Work: Critical Theory, Resistance and Pandemic” bevestigt zijn positie als autoriteit op het gebied van sociaal werk.
Professor en filmmaakster Trinh T. Minh-ha
Departments of Gender and Women's Studies, and Rhetoric, University of California, Berkeley - onafhankelijk filmmaker (Verenigde Staten)
Promotoren: professor Daniël Biltereyst en professor Sofie Van Bauwel, faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Trinh T. Minh-ha is een wereldberoemde onafhankelijke filmmaker, een invloedrijke feministische postkoloniale theoreticus, schrijver, componist en een Distinguished Professor van de Graduate School aan de University of California, Berkeley. Ze is opgeleid in muziek, Frans en vergelijkende literatuurwetenschap en promoveerde aan de Universiteit van Illinois met een proefschrift over de kunst van de anonimiteit in poëzie, schilderkunst en spirituele praktijken (Un Art sans oeuvre). Haar werk omvat feministische theorie, culturele politiek, postkolonialiteit, hedendaagse kritische theorie, film en kunst.
Naast het publiceren van elf boeken, waaronder het baanbrekende Woman, Native, Other: Writing Postcoloniality and Feminism, heeft ze ruim veertig jaar les gegeven aan vooraanstaande universiteiten en films gemaakt, waaronder ‘Surname Viet Given Name Nam’ en meest recentelijk: 'What about China?” Ze heeft talloze prijzen ontvangen voor zowel haar boeken als films.
- Filmvertoning 'What about China?", gevolgd door Q&A met professor Trinh
- Zaterdag 23 maart om 14 uur vindt er in samenwerking met de universitaire filmclub Film-Plateau een vertoning plaats in KASKcinema van "What about China?" Na de film is er ruimte voor een Q&A met professor Trinh.
Dies Natalis van de UGent
Elk jaar viert de UGent op de voorlaatste vrijdag van maart haar Dies Natalis of verjaardag met een plechtige zitting in de Aula en het uitreiken van de eredoctoraten.
In tegenstelling tot wat je zou denken, is die viering een vrij recente traditie.
Lees meer over de geschiedenis van onze Dies Natalis