Dies Natalis 2025

Op Dies Natalis, dit jaar op 21 maart in het Ufo, kent de UGent een institutionele eretitel toe aan mevrouw Christiana Figueres. Daarnaast reikt de UGent ook 5 facultaire eredoctoraten uit wegens wetenschappelijke verdiensten.

In het Ufo, maar ook via livestream

De academische plechtigheid met uitreiking van de eredoctoraten zal plaatsvinden op vrijdag 21 maart om 15.30 uur in auditorium Leon De Meyer, Ufo, Sint-Pietersnieuwstraat 33, Gent. De plechtigheid wordt voorafgegaan door de academische stoet met togati en prominenten, vertrekkend vanuit de Boekentoren, Rozier 9, Gent. 

De plechtigheid zal op deze pagina ook via livestream te volgen zijn. In de livestream zal tevens een tolk Vlaamse Gebarentaal de zitting tolken.

Maak kennis met de eredoctores van 2025

Op Dies Natalis reikt de Universiteit Gent zes eredoctoraten uit. Op basis van maatschappelijke verdiensten reiken we een institutioneel eredoctoraat uit aan mevrouw Christiana Figueres. Daarnaast worden vijf eredoctoraten uitgereikt op basis van wetenschappelijke verdiensten.

Een institutioneel eredoctoraat voor: mevrouw Christiana Figueres

Christiana Figueres

Voormalig Uitvoerend Secretaris van het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)
(Costa Rica)
Promotor: professor Rik Van de Walle, rector

Christiana Figueres (°1956, Costa Rica) verwierf grote bekendheid als de voormalige uitvoerend secretaris van de UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), het zogenaamde Klimaatverdrag. Deze positie bekleedde ze van 2010 tot 2016. Sindsdien geldt ze als een van de meest gerespecteerde stemmen in de wereldwijde klimaatbeweging. Ook na haar werk bij de VN bleef Christiana Figueres actief in de klimaatbeweging. Ze is medeoprichter van Global Optimism, een organisatie die zich inzet voor positieve klimaatactie. Global Optimism werkt samen met bedrijven, overheden en individuen om duurzame oplossingen te bevorderen en de overgang naar een koolstofarme economie te versnellen.

"Christiana Figueres is een bruggenbouwer en een toponderhandelaar van wereldklasse. Met haar uitzonderlijke talent om uiteenlopende standpunten te overbruggen, weet ze harmonie te creëren en vertrouwen te brengen in het vaak verhitte klimaatdebat. Ze verbindt niet alleen meningen, maar ook mensen, terwijl ze steeds de globale doelstellingen voor ogen houdt. De UGent is dan ook bijzonder trots dat mevrouw Figueres het eredoctoraat zal aanvaarden, en we kijken ernaar uit haar te verwelkomen in onze academische gemeenschap.” (Rector Rik Van de Walle, promotor)

De heer Gunter Demnig

Gunter DemnigBeeldend kunstenaar (Duitsland)
Promotor: professor Koen Aerts en professor Bruno De Wever, faculteit Letteren en Wijsbegeerte

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig kent een grote publieke impact, mede door de maatschappelijke betekenis en wetenschappelijke relevantie van zijn werk. Met zijn kunst zet hij internationaal al jarenlang in op bewustwording over de fundamentele waarden die aan de grondslag liggen van een humane en inclusieve samenleving. Als artistiek activist heeft hij een uitgebreide staat van dienst, maar het bekendste zijn wellicht de Stolpersteine, struikelstenen die niet gekocht kunnen worden, maar geschonken. Verspreid in voetpaden over heel Europa sporen ze voorbijgangers aan tot reflectie over de persoonlijke verhalen van slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Professor Sandra Fredman

Professor Sandra FredmanProfessor of the Laws of the British Commonwealth and the United States & Director Oxford Human Rights Hub, Faculty of Law, University of Oxford - Professorial fellow Pembroke College, Oxford (Verenigd Koninkrijk)
Promotor: professor Pieter Cannoot, faculteit Recht en Criminologie

Professor Sandra Fredman is een eminente rechtsgeleerde die bekendstaat om haar belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van het (vergelijkend) gelijkheids- en antidiscriminatierecht, en het recht van de mensenrechten. Tijdens haar indrukwekkende carrière heeft ze academische excellentie gecombineerd met een toewijding aan sociale rechtvaardigheid, waardoor ze een grote invloed heeft gehad op zowel de juridische theorie als de praktijk. Een van Fredmans meest invloedrijke wetenschappelijke bijdragen is haar onderzoek naar het vergelijkend gelijkheids- en anti-discriminatierecht, waarin ze het begrip van materiële gelijkheid (substantive equality) heeft uitgebouwd. Fredmans werk is ook interdisciplinair en combineert inzichten uit de economie, sociologie en filosofie om het juridische begrip van sociale rechtvaardigheid te verdiepen. Gemarginaliseerde groepen en minderheden staan in haar onderzoek dan ook steeds centraal. Fredmans inzichten worden wereldwijd toegepast door rechtscolleges in o.m. Europa, Canada, Zuid-Afrika en India. Ze is de directeur van de Oxford Human Rights Hub, een digitaal platform dat academici, praktijkmensen en beleidsmakers van over de hele wereld bijeenbrengt om het begrip en de bescherming van mensenrechten en gelijkheid te bevorderen.

Professor Marina von Keyserlingk

Professor Marina von KeyserlingkProfessor of Animal Welfare (Applied Animal Biology Program), Faculty of Land and Food Systems, The University of British Columbia (UBC), NSERC Industrial Research Chair in Animal Welfare and Academic Director, UBC Dairy Education and Research Centre (Canada)
Promotoren: professor Christel Moons en professor Frank Tuyttens

Professor von Keyserlingk heeft haar academische carrière volledig gewijd aan dierenwelzijn. Haar interdisciplinaire aanpak richt zich op het identificeren van maatregelen en methoden om het leven van dieren die we houden te verbeteren. Ze behoort ook tot de eersten in haar vakgebied die experimentele en kwalitatieve methoden combineert bij het aanpakken van dierenwelzijnsvraagstukken. Samen met haar collega’s en studenten heeft ze baanbrekende studies uitgevoerd die hebben geleid tot verbeterde zorg voor landbouwhuisdieren over de hele wereld. Ze heeft meer dan 350 peer-reviewed publicaties op haar naam staan, waarmee ze een van de hoogst gerangschikte en meest invloedrijke wetenschappers is op het gebied van dier- en veterinaire wetenschappen. Hoewel het grootste deel van haar werk gericht is op het vinden van oplossingen om het dierenwelzijn in melkveehouderijsystemen te verbeteren, heeft ze ook wetenschappelijke bijdragen geleverd aan het welzijn van andere veesoorten, laboratoriumdieren en gezelschapsdieren.

Dr. von Keyserlingk is een wereldwijd erkende leider in haar vakgebied en een rolmodel en mentor voor haar studenten. Haar toewijding aan haar studenten heeft hen in staat gesteld succesvolle carrières op te bouwen in de academische wereld, bij de overheid en daarbuiten.

Professor Liza Korsten

Professor Liza KorstenProfessor in Plant Pathology, Faculty of Natural and Agricultural Sciences - Co-Director of the Department of Science and Innovation (DSI) - National Research Foundation (NRF) Centre of Excellence in Food Security, University of Pretoria (Zuid-Afrika)
Promotoren: professor Marijke D'Haese en professor Mieke Uyttendaele, faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Professor Liza Korsten is gespecialiseerd in plantpathologie en voedselveiligheid van plantaardige producten met een sterke interesse in voedselzekerheid. In 1992 ontwikkelde zij het eerste biologische bestrijdingsmiddel in Zuid-Afrika voor de fruitsector. Nadien heeft zij zich verder gefocust op gewasbescherming en goede landbouwpraktijken in plantaardige productie en de na-oogst processen waarbij het uitgangspunt steeds het agro-voedselsysteem in zijn geheel is (nog voor de term ‘voedselsysteem’ wijdverspreid raakte). In haar aanpak streeft zij ernaar te zorgen voor een economisch rendabele plantaardige productieketen (van riek tot vork) die voorziet in voldoende en veilig voedsel, met inachtneming van de lokale uitdagingen voor de gemeenschap evenals de verwachtingen van een globale voedselketen. Zij is op dit gebied een voortrekker avant la lettre in het bereiken van wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen (SDGs) voor een stabiele en welvarende samenleving. Zij is co-directeur van het Centre of Excellence in Food Security in Zuid-Afrika en sinds augustus 2023 voorzitter van de African Academy of Science. Professor Korsten werkt al sinds 1996 samen met de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. Ze is een toonbeeld van multidisciplinariteit en succesvol onderzoek in het Globale Zuiden.

Professor Klaus Kümmerer

Professor Klaus KümmererProfessor of Sustainable Chemistry and Material Resources, Director of the Institute of Sustainable Chemistry (INSC), Leuphana University Lüneburg (Duitsland)
Promotoren: professor Evelien Wynendaele en professor Serge Van Calenbergh, faculteit Farmaceutische Wetenschappen

Professor Klaus Kümmerer draagt op uitzonderlijke wijze bij aan duurzame farmaceutische wetenschappen en chemie. Hij is wereldwijd erkend als leider in het bevorderen van milieuvriendelijke chemie, met belangrijk werk op het gebied van het milieugedrag van geneesmiddelen en het concept van “Benign by Design”. Zijn onderzoek heeft het vakgebied helpen vormgeven door chemicaliën en materialen te creëren, met de nadruk op geneesmiddelen, die de milieuschade beperken, wat van cruciaal belang is bij het aanpakken van wereldwijde ecologische uitdagingen. Zijn internationale focus en invloed blijken uit zijn leiderschapsrollen, waaronder die van directeur van de Research & Education Hub bij het International Sustainable Chemistry Collaborative Center (ISC3), een functie die hij van 2017 tot eind 2024 vervulde. Daarnaast onderstreept zijn lidmaatschap van de rondetafel op hoog niveau van de Europese Commissie over de strategie voor duurzame chemicaliën zijn strategische rol bij de vormgeving van het milieubeleid in Europa en daarbuiten. Professor Kümmerer is ook actief lid van talrijke nationale en internationale commissies, zoals de DFG Senaatscommissie voor Water Onderzoek, UNEP’s Global Chemical Outlook, en het EU Technology Platform SusChem Europe.

    Dies Natalis van de UGent

    Elk jaar viert de UGent op de voorlaatste vrijdag van maart haar Dies Natalis of verjaardag met een plechtige zitting in de Aula en het uitreiken van de eredoctoraten.
    In tegenstelling tot wat je zou denken, is die viering een vrij recente traditie.

    Lees meer over de geschiedenis van onze Dies Natalis