Professor Dame Mary Beard

Professor Dame Mary Beard doceert aan de Universiteit van Cambridge en geldt als een van de bekendste classici ter wereld. Als geen ander verstaat zij de kunst om het academische debat om te zetten naar een intellectueel debat en dat vervolgens te vertalen voor een nog breder publiek. Het is wetenschapspopularisering van het hoogste niveau. Lezers en kijkers moeten niet enkel wegdromen of leuke weetjes opsteken. Zij moeten ‘wijzer’ worden, de ogen openen voor wat er achter vanzelfsprekendheden schuil gaat.

When I grow up I want to be Mary Beard

"Haar werk gaat verder dan godsdienstgeschiedenis en vrouwenstudies. Als classica toont zij hoe de Oudheid relevant blijft, als één van de culturen die ons gevormd heeft, maar vooral als een cultuur die ons een spiegel voorhoudt, die ons leert de vooroordelen van onze eigen tijd te zien."

Professor Dame Mary Beard is een toonaangevende classica, gedreven door haar passie om de klassieken te delen, en door de overtuiging dat de confrontatie met de klassieken een verschil maakt in hoe we kijken naar onze wereld vandaag.

Professor Lieve Van Hoof en professor Koen Verboven, faculteit Letteren en Wijsbegeerte, zijn promotoren van dit eredoctoraat.

Laudatio voor professor Dame Mary Beard vanuit het de Smet de Naeyerpark. Met daarin een beetje verborgen: de beeldengroep met de drie figuren die staan voor Kracht, Schoonheid en Wijsheid (Force, Beauté en Sagesse). Drie aspecten waar ook professor Dame Mary Beard voor staat.

Het Romeinse Rijk als eyeopener en het belang van de oudheid

Is de oudheid bestuderen ouderwets of voorbijgestreefd? Verre van, vindt professor Dame Mary Beard van Cambridge University. Ze is een van de bekendste classici ter wereld, die erin slaagt wetenschap te populariseren. En intussen ook het debat over actuele thema’s verrijkt.

Professor Dame Mary Beard

Eredoctor Mary Beard:

"Het is een gigantische eyeopener om naar het Romeinse Rijk te kijken en een wereld te ontdekken vol vooroordelen. Maar ze verdeelden de wereld niet op basis van raciale lijnen."

Lees hier het interview

Dankwoord