Geschiedenis
Sinds 1817 zet de Universiteit Gent aan tot kritisch en onafhankelijk denken. De voorbije 200 jaar telde de UGent vele eminente wetenschappers en zelfs Nobelprijswinnaars. Enkele hoogtepunten:
1817 Plechtige opening
De universiteit werd opgericht door koning Willem I van Oranje in 1816 en plechtig geopend op 9 oktober 1817 in het Gentse Stadhuis. Het eerste professorenkorps telde 16 leden, 190 studenten schreven in voor 4 faculteiten: Letteren, Rechten, Geneeskunde en Wetenschappen.
1826 Inhuldiging Aula Academica
Het stadsbestuur besluit voor de universiteit een prestigieus paleis op te richten: de Aula Academica. Op 4 augustus 1819 wordt de eerste steen gelegd, op de plaats van een gesloopte jezuïetenkerk, naar een ontwerp van bouwmeester Louis Roelandt. De Aula wordt feestelijk ingehuldigd op 3 oktober 1826.
Lees meer over de Aula Academica
1830 Herstel
Door de politieke scheiding met Nederland werden de faculteiten Letteren en Wetenschappen afgeschaft. Het zou 35 jaar duren vooraleer het bevolkingspeil van 1830 terug werd bereikt.
1876 Vernieuwing
Het onderzoekswerk doet zijn intrede. Onder het professorenkorps enkele eminente persoonlijkheden: de fysicus Plateau, de fysioloog en aliënist Guislain, de historicus Pirenne, enz.
1882 Eerste vrouw
In 1882 kwam Sidonie Verhelst als eerste vrouw aan de UGent studeren. De Brusselse Emma Leclercq, die al een kandidaatsdiploma in de natuurwetenschappen van de ULB op zak had, was de eerste vrouw die het einddiploma behaalde.
1911 Nobelprijs voor Maurice Maeterlinck
Dichter, toneelauteur, essayist, vertaler en UGent-alumnus Maurice Maeterlinck ontving de Nobelprijs voor de Literatuur onder andere voor de impact van zijn toneeldebuut La Princesse Maleine.
1930 Vernederlandsing
De vernederlandsing van de universiteit vond plaats in 1930, toen België zijn 100-jarig bestaan vierde. Het neerhalen van de taalbarrière vormde een belangrijke stap naar democratisering en wetenschappelijke ontplooiing.
1938 Nobelprijs voor Corneel Heymans
Professor Corneel Heymans kreeg als enige Vlaming in 1938 de Nobelprijs voor zijn ontdekkingen op het gebied van de ademregulatie.
1991 RUG wordt UGent
Het decreet van de Vlaamse Gemeenschap hertekent het universitaire landschap: de 'Rijksuniversiteit Gent (RUG)' krijgt haar nieuwe naam 'Universiteit Gent' of 'UGent' en krijgt ook een grotere autonomie.
2003 Oprichting AUGent
De 'Associatie Universiteit Gent' of 'AUGent' wordt officieel opgericht. De Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool en Hogeschool West-Vlaanderen tellen samen 60.000 studenten en 8.500 personeelsleden.
2013 Integratie hogescholen
Een 40-tal academische opleidingen van de hogescholen binnen de AUGent wordt overgebracht naar de UGent. De universiteit wordt in 1 klap 6.800 studenten, 600 personeelsleden, enkele campussen in Gent én een Campus Kortrijk rijker.
Professor Anne De Paepe wordt op 1 oktober de eerste vrouwelijke rector van de UGent.
2014 Global Campus in Zuid-Korea
Ghent University Global Campus (GUGC) is de eerste Europese universiteit in Songdo, Zuid-Korea. De UGent biedt er bacheloropleidingen aan in life sciences: Moleculaire Biotechnologie, Milieutechnologie en Food Technology. Ze worden gedoceerd door een vaste staf, aangevuld met een 'flying faculty' bestaande uit docenten van de Universiteit Gent die periodiek overvliegen om vier weken durende modules te doceren.
2017 Feest 200 jaar UGent
In 2017 vierde de UGent haar 200e verjaardag. Voor de gelegenheid vernieuwt de UGent haar logo en huisstijl.
Er was een uitgebreide expo over de geschiedenis in het STAM (Stadsmuseum Gent), het vernieuwde UGent-logo schitterde op een postzegel en 2-euromunt, er kwam een officieel bezoek van 80 rectoren, stichtingsbal, fietstocht van 200 km, internationale roeiregatta, ... Als slotstuk organiseerde de universiteit het stadsfestival 'Iedereen UGent' met meer dan 25.000 bezoekers!
Bronnen: Universiteitsarchief - UGentMemorie