Lezing en panel ‘Amai, gij spreekt goed Nederlands!’ - Een avond rond microagressies

Deze activiteit is volzet. Inschrijven niet meer mogelijk

Microagressies zijn alomtegenwoordig en zijn vaak onbewust kwetsend. Aangezien microagressies meestal niet negatief bedoeld zijn, is er momenteel nog minder erkenning voor het probleem dan bij expliciete discriminatie. De UGent wil daarom voor meer bewustzijn zorgen zodat we allemaal beter kunnen reflecteren over ons eigen gedrag en kwetsende uitspraken. Op lange termijn hebben microagressies immers een grote impact op het welzijn van de mensen tegen wie ze gericht zijn. Tijdens deze avond komen verschillende mensen aan bod die ons heel wat kunnen bijleren. Dit zowel vanuit hun werk als vanuit hun dagelijkse leven waar microagressies worden ervaren op basis van bijvoorbeeld hun huidskleur, gender, beperking, trans* -zijn of seksuele oriëntatie.

De avond start met een inleiding door Badra Djait (zij, haar) en Gaëlle Leon (zij, haar). Badra is coördinator Diversiteit & Inclusie aan de UGent, en ook Gaëlle werkt rond diversiteit en inclusie als vrijwilligster bij de Green Office.

Hierna geeft Delia Mensitieri (zij, haar) een lezing over microagressies. Delia schrijft een doctoraat over identiteit en inclusie op de werkvloer. Ook werkt ze als trainer en consultant rond hetzelfde thema en focust ze op het begrijpen van microagressies en de impact daarvan op loopbaanambities, prestaties en welzijn.

Voordat de pauze start zorgt Maïté Egeolu (zij, haar) nog voor een poëtisch intermezzo. Maïté is KASK-student en deelt wat ze meemaakt vanuit haar geleefde ervaring in haar werk.

Na de pauze start het panelgesprek met verschillende mensen die, elk vanuit hun eigen positie, een bijdrage leveren aan onze kennis over micro-agressies.

Sofie Avery (die, zij) is bezig met een doctoraat over exclusies in (de geschiedenis van) feminisme, met als startpunt de discussie rond intersectionaliteit. Hun onderzoek en activisme (bijvoorbeeld rond grensoverschrijdend gedrag) beïnvloeden elkaar wederzijds.

Mira Bryssinck (zij, haar) is theatermaakster en -speelster en werkt rond toegankelijkheid, zorg en inclusie in de kunstensector.

Christelle Baseke Kaisala (zij, haar) werkt als lector bij Odisee, is één van de oprichting van Words of Colour (een schrijverscollectief voor en door vrouwen van kleur) en schrijft bij Kif Kif over onderwerpen zoals identiteit, alledaags racisme, en mentaal welzijn.

Dounia Mahammed (die, zij) is schrijfster, theatermaakster en actrice. In haar werk heeft ze aandacht voor sociale kwesties en wil ze iets vertellen over de mens en het mens-zijn.

Verder modereert Merel Van Nieuwerburgh (zij, haar) het panelgesprek. Merel studeerde Wijsbegeerte en is nu studente Taal- en Letterkunde.

We sluiten de avond af met een nabeschouwing door Laura Vereecken (zij/haar). Zij deed vorig jaar de master Gender en Diversiteit en schreef haar thesis over micro-agressies tegenover studenten met een migratieachtergrond.

Hierna is er nog de mogelijkheid om na te praten met een drankje.

De concrete planning van de avond ziet er als volgt uit:

  • 19u00: Introductie door Badra Djait en Gaëlle Leon
  • 19u10: Lezing over micro-agressies door Delia Mensitieri
  • 20u00: Vragen
  • 20u10: Poëtisch intermezzo door Maïté Egeolu
  • 20u20: Pauze
  • 20u35: Panelgesprek met onder andere Mira Bryssinck, Sofie Avery, Christelle Baseke Kaisala en Merel Van Nieuwerburgh als moderator
  • 21u30: Vragen
  • 21u45: Nabeschouwing door Laura Vereecken
  • 22u00: Napraten met drankje

Wanneer

Maandag 27 maart 2023 van 19u-22u

Waar

Campus Ufo, Gebouw Technicum 2, Auditorium E (2de verdiep), Sint-Pietersnieuwstraat 41, 9000 Gent

Voor wie

Iedereen (van binnen en buiten UGent).

We willen graag dit evenement zo toegankelijk mogelijk maken. Het auditorium waarin het evenement doorgaat is rolstoeltoegankelijk. Voor wie deelneemt aan de ramadan kan er een maaltijd voorzien worden, en ook een gebarentaaltolk kan aangevraagd worden. U mag voor beide opties de contactpersoon, Marie De Cordt, een mailtje sturen (graag ten laatste 17 maart). Indien er nog iets anders is waarmee we rekening moeten houden om ervoor te zorgen dat u op een comfortabele manier kan deelnemen mag u ook hiervoor Marie De Cordt contacteren.

Inschrijven

Deze activiteit is volzet. Inschrijven niet meer mogelijk

Contactpersoon

Marie De Cordt (via duurzaam@ugent.be t.a.v. Marie De Cordt) jobstudente D&I UGent

Badra Djait (Badra.Djait@ugent.be) coordinator D&I UGent