Is het eten en drinken dat je aanbiedt geschikt en gepast voor iedereen?

We maken telkens een onderscheid tussen zaken die niet veel tijd/energie/geld vragen (met 1 sterretje), en aanpassingen die iets moeilijker zijn (met 2 sterretjes). De zaken die vetgedrukt staan zijn aandachtspunten waaraan liefst elk evenement zou moeten voldoen.

* Zaken die niet veel tijd/energie/geld vragen

  • Bied een scala aan voedsel aan, waaronder: veganistisch/vegetarisch, glutenvrij, gezond, lactosevrij, koosjer, en halal. Als je het jezelf makkelijk wil maken kan je kiezen voor één optie die rekening houdt met alle (of toch meerdere) diëten: een veganistische maaltijd is bijvoorbeeld vaak ook halal en koosjer. Zorg ervoor dat de opties en ingrediënten duidelijk in grote letters worden geëtiketteerd en individueel worden verpakt of aangeboden op een manier die kruisbesmetting voorkomt.
    • Vermijd liefst veel voorkomende voedselallergenen (bv. pinda’s).
    • Degenen die aangepaste maaltijden krijgen, moeten hun maaltijd op hetzelfde tijdstip als anderen krijgen.
  • Zorg ervoor dat eten, drinken, bestek, borden, glazen,… gemakkelijk te bereiken zijn voor iemand in een rolstoel.
  • Probeer niet-alcoholische dranken op een gelijkwaardige manier als alcoholische dranken te voorzien. Bied bijvoorbeeld niet enkel bier en water aan, maar ook fruitsap of siropen om in water te doen.
    • Het aanbieden van alcohol kan ervoor zorgen dat sommige mensen niet zullen komen – bijvoorbeeld mensen die nuchter willen blijven. Denk ook na of het schenken van alcohol wel cultureel en religieus gepast is, afhankelijk van uw publiek.
  • Serveer niet-cafeïnehoudende dranken in een gelijkwaardige hoeveelheid als cafeïnehoudende dranken. Bied bijvoorbeeld liefst niet enkel koffie en water aan, maar ook fruitsap of siropen om in water te doen.
  • Zorg voor gratis water, en moedig – afhankelijk van de vorm van je evenement – mensen aan een drinkbus mee te nemen.
  • Probeer zo veel mogelijk afval te vermijden. Gebruik zo min mogelijk plastic/papieren borden/bekers, of ga voor eten waarvoor geen bestek/verpakking nodig is. Zorg naast een restafvalbak ook voor een PMD- en GFT-bak.

** Zaken die iets moeilijker zijn

  • Zorg ervoor dat er (idealiter duurzame) buigzame rietjes beschikbaar zijn voor wie dit nodig heeft.
  • Als je het eten in buffetvorm serveert, moet er minstens 1 persoon zijn die kan helpen met opdienen/uitleg kan geven over ingrediënten en allergenen.
  • Tijdens potlucks werk je best samen met je deelnemers om ervoor te zorgen dat er gevarieerde opties zijn, en allergenen bij elke optie duidelijk aangegeven zijn.
  • Als je het eten en drinken niet gratis aanbiedt, probeer dan op zoek te gaan naar goedkope opties. Let er wel op dat het eerlijk is geproduceerd. Je kan hiervoor onder andere letten op het Fairtrade-label, of via https://catering.ugent.be/ kiezen voor ‘eerlijke handel’ als filter.