Studiekosten en studiefinanciering
Studiegeld voor vluchtelingstudenten
Bij inschrijving betaal je studiegeld. Het bedrag is afhankelijk van het type opleiding (bachelor, master, …), het studiecontract en het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaliteit (EER-land of niet-EER-land) en je verblijfsstatuut.
Studiegeld voor een bacheloropleiding, schakelprogramma of voorbereidingsprogramma
Studiegeld voor een master-na-bacheloropleiding of educatieve masteropleiding
Ben je student uit een niet-EER-land en heb je één van volgende verblijfsstatuten?
- Je hebt een verblijf van onbeperkte duur in België
- Je hebt het statuut ‘erkend vluchteling’
- Je hebt het statuut ‘subsidiaire bescherming’
- Je hebt het statuut ‘tijdelijke bescherming’ (voor studenten uit Oekraïne)
- Je hebt het statuut ‘slachtoffer mensenhandel’
- Je verblijft minstens 12 maanden onafgebroken en wettig in België (dit geldt niet bij een lopende asielprocedure of wanneer je visumstudent bent)
- Je bent gezinshereniger (hiervoor gelden wel nog specifieke bijkomende voorwaarden)
- Je betaalt het studiegeld zoals EER-studenten. Je betaalt dus niet het verhoogd studiegeld voor masterstudenten uit niet-EER-landen. Bekijk hier met welke elektronische verblijfskaart je in aanmerking komt.
- Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je ook in aanmerking komen voor vermindering van studiegeld. Je betaalt dan het beurstarief. Neem hiervoor contact op met de Sociale Dienst.
- Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je ook een studietoelage van de Vlaamse overheid Neem hiervoor contact op met de Sociale Dienst.
Ben je student uit een niet-EER-land en heb je een lopende procedure voor een verzoek tot internationale bescherming (asielaanvraag)?
- Je betaalt het studiegeld zoals niet-beursstudenten uit EER-landen. Je betaalt dus niet het verhoogd studiegeld voor masterstudenten uit niet-EER-landen.
- Asielzoekers komen niet in aanmerking voor verminderd studiegeld en kunnen dus niet inschrijven aan beurstarief. Zij kunnen ook geen studietoelage ontvangen van de Vlaamse overheid.
Laptop en andere studiekosten
Als student aan UGent heb je een laptop nodig. Je kan via de Sociale Dienst ook een laptop lenen.
Er zijn ook nog andere studiekosten. Lees meer over wat studeren kost aan UGent.
Studiefinanciering
Als je erkend vluchteling bent of als je in het bezit bent van één van deze elektronische verblijfskaarten, dan kan je in aanmerking komen voor een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap. Je moet dan wel aan bepaalde inkomens- en opleidingsvoorwaarden voldoen. Ook de samenstelling van je gezin telt mee.
Meer info: www.studietoelagen.be
Je kan voor informatie en hulp bij de aanvraag terecht bij de Sociale Dienst van de UGent: www.ugent.be/socialedienst
Sociale Dienst UGent
De Sociale Dienst van de UGent geeft je advies over mogelijke financiële steun en helpt je met het aanvragen van een studietoelage: www.ugent.be/socialedienst