Biodiversiteitsplan 2020-2030
De UGent kan als grote grondeigenaar met een visionair beleid op vlak van groen en biodiversiteit een verschil maken. Bovendien zorgt groen voor meer aantrekkelijke campussen voor studenten, personeel en bezoekers/passanten.
Doelstellingen
De UGent behoudt en versterkt het groen en de biodiversiteit op terreinen waar ze verantwoordelijk voor is. Daarbij realiseert ze vooruitgang in zowel de kwantiteit als de kwaliteit, op campus- en op instellingsniveau en gebruikt dus een ‘net gain’ (nettowinst) aan groen en biodiversiteit als uitgangspunt.
Dit betekent dat de UGent:
- het aanwezige groen en biodiversiteit op haar terreinen behoudt;
- werkt aan een uitbreiding en kwaliteitsverhoging van het groen op haar campussen;
- groen en biodiversiteit als een volwaardige leidraad gebruikt bij beleidsbeslissingen.
Bereikte mijlpalen
- Structuurvisie ‘UGent verbeeldt 2050’, met de krijtlijnen voor een toekomstgerichte, duurzame campusontwikkeling.
- Vertaling van de structuurvisie in campusplannen, die een duidelijke richting aangeven, ook op vlak van het bewaren en een kwaliteitsvolle inrichting van open ruimte, biodiversiteit, ... Dit geeft een duidelijke sturing voor studiebureaus bij infrastructuurprojecten, en zorgt voor een coherent verhaal naar vergunningsverlenende overheden en gebruikers van de campus toe.
- Gebruik van de biodiversity metric als tool om naast de kwantiteit ook de kwaliteit van groen te monitoren, keuzes te sturen bij de opmaak van campus- en bouwplannen en voor het berekenen van groen- en biodiversiteitscompensatie.
- Ecologische groenbeheerplannen voor campussen Sterre, Merelbeke, Farmacie, Ardoyen en Melle.
- Afbouw en clusteren van maaiveldparkings op campussen UFO, Sterre en Coupure en inrichten van (gedeeltes van) parkeergebouwen tot fietsenstalling op campussen UFO, Dunant en Blandijn. Dit maakt ontharden en vergroenen mogelijk.
Acties 2025-2028
- Ontharden en vergroenen.
- Grondig alternatievenonderzoek bij nieuwe inname van groen.
- Geplande bouw- en renovatieprojecten beschouwen als hefboom om deel van campusplan uit te voeren.
- Inspelen op opportuniteiten of quick wins die zorgen voor een versnelde uitvoering van goedgekeurde campusplannen, bv. door subsidiedossiers en living labs op te starten, bottom-up-initiatieven aan te moedigen en te ondersteunen, ...
- De biodiversity metric verder integreren in het biodiversiteitsbeleid:
- als beslissingsondersteunend instrument, waardoor bij bouwprojecten doordachte keuzes kunnen gemaakt worden,
- als monitoringsinstrument waarbij de biodiversiteit 5-jaarlijks in kaart gebracht wordt.