Circulair Waterbeheer 2020-2030
Een transitieplan circulair waterbeheer wordt als een belangrijk onderdeel van dit klimaatplan beschouwd, zowel voor klimaatadaptatie, als in de transitie naar meer circulariteit.
Doelstellingen
UGent maakt werk van een integraal waterbeleid dat de waterkringlopen zoveel mogelijk lokaal sluit en de gevolgen van de klimaatverandering mildert.
Dit betekent dat de UGent:
- een bijkomende reductie van leidingwater realiseert van 15% tegen 2030 t.o.v. 2020
- maximaal inzet op alternatieve waterbronnen in functie van de toepassing en hierbij streeft naar 80% hergebruik bij nieuwbouw en renovatie
- ruimte maakt voor water door (overbodige) verharding te verwijderen en om te zetten naar een zone waar water kan infiltreren
- een actieve bijdrage levert aan het verbeteren van de waterkwaliteit en de kwantiteit van grond- en oppervlaktewater
- vanaf nu werkt aan een geïntegreerde aanpak bij nieuwbouw en renovatie op vlak van waterbeheer en hiervoor de krachten bundelt van experten, studenten en beleidsmedewerkers
- proeftuinen rond circulair waterbeheer opzet om innovatie mee mogelijk te maken.
Bereikte mijlpalen
- Structuurvisie ‘UGent verbeeldt 2050’, met de krijtlijnen voor een toekomstgerichte, duurzame campusontwikkeling.
- Vertaling van de structuurvisie in campusplannen, die een duidelijke richting aangeven, ook op vlak van circulair waterbeheer en het bewaren en een kwaliteitsvolle inrichting van open ruimte. Dit geeft een duidelijke sturing voor studiebureaus bij infrastructuurprojecten, en zorgt voor een coherent verhaal naar vergunningsverlenende overheden en gebruikers van de campus toe.
- Afbouw en clusteren van maaiveldparkings op campussen UFO, Sterre en Coupure en inrichten van (gedeeltes van) parkeergebouwen tot fietsenstalling op campussen UFO, Dunant en Blandijn. Dit maakt ontharden en vergroenen mogelijk.
- Helofytenvelden op campus Farmacie, Proeftuinstraat en Gontrode, waardoor deels gezuiverd water kan hergebruikt worden en regenwater in de grond kan infiltreren.
- Subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Blauwgroene parel van de Vlaamse Overheid, dankzij een duidelijke visie op waar de opportuniteiten liggen om te komen tot klimaatbestendige campussen.
Acties 2025-2028
- Nauwgezette opvolging van waterverbruiken via digitale meters, focussen op grootverbruikende toestellen (bv. RO-installaties).
- Maximaal gebruik van grijswater in bouw- en renovatieprojecten voor sanitaire toepassingen.
- Overbodige infrastructuur ontharden en vergroenen.
- Ontharden en vergroenen.
- Grondig alternatievenonderzoek bij nieuwe inname van groen.
- Geplande bouw- en renovatieprojecten beschouwen als hefboom om deel van campusplan uit te voeren.
- Inspelen op opportuniteiten of quick wins die zorgen voor een versnelde uitvoering van goedgekeurde campusplannen, bv. door subsidiedossiers en living labs op te starten, bottom-up-initiatieven aan te moedigen en te ondersteunen, ...