CO2eq-uitstoot UGent

De UGent berekent sinds 2019 jaarlijks haar koolstofvoetafdruk. Dat is de som van alle broeikasgassen die we uitstoten. Met ons klimaatplan willen we de totale uitstoot van onze universiteit jaar na jaar verlagen. Het einddoel? De norm van het Klimaatakkoord van Parijs: een netto nuluitstoot in 2050.

Scope

De koolstofvoetafdruk omvat zowel de directe als de indirecte uitstoot van verschillende broeikasgassen, zoals CO2, onderverdeeld in 3 ‘scopes’:

  • Scope 1: de directe uitstoot van broeikasgassen op onze campussen door het verbruik van brandstoffen, gas, eigen wagens en het vrijkomen van koelgassen
  • Scope 2: de indirecte uitstoot van broeikasgassen door de consumptie van aangekochte elektriciteit en warmte die elders werd geproduceerd
  • Scope 3: alle andere indirecte uitstoot, voornamelijk door:
    • Mobiliteit, nl. pendelverkeer en dienstreizen door personeel
    • Afvalverwerking

De indirecte uitstoot van onderstaande activiteiten wordt nog niet in rekening gebracht, gezien de grote onzekerheid en onvolledigheid van de beschikbare data:

  • Pendelverkeer en vliegreizen door studenten
  • Productie van aangekochte materialen, zoals apparatuur, ICT-hardware, materialen, chemicaliën, verbruiksgoederen, voeding voor de studentenrestaurants, …
  • Bouw en renovatie van gebouwen en verharde oppervlaktes
  • Investeringsportefeuille

Verdeling van CO2-emissies en evolutie doorheen de jaren

De CO2-footprint van de UGent bedraagt 39.987 ton CO2e (analysejaar 2023). Het overgrote deel hiervan kan worden toegeschreven aan het energieverbruik, vliegtuigreizen en woon-werkverkeer. 

Verdeling CO2-uitstoot 2023

CO2-uitstoot verdeling

Evolutie CO2-uitstoot van 2019 tot 2023

CO2-uitstoot evolutie

Doel

We berekenden science-based targets . Science-based targets vormen een wetenschappelijk kader om de transitie naar een koolstofarme organisatie in te zetten. Het is een methodiek om reductiedoelstellingen vast te leggen in lijn met wat de laatste klimaatonderzoeken uitwijzen om de opwarming van de aarde tot “ruim beneden 2°C” (WB2C) of “1.5°C” (1.5C) te houden. 

Voor de UGent bedragen de Science Based Targets tegen 2030 (t.o.v. basisjaar 2019):

  • WB2C: van 52 k tCO2e in 2019 naar 38 k tCO2e in 2030 (minus 27,5% of minus 15k tCO2e)
  • WB1.5C: van 52 k tCO2e in 2019 naar 28 k tCO2e in 2030 (minus 46,2% of minus 26k tCO2e)

De UGent schaarde zich achter de EU-ambitie om klimaatneutraal te zijn tegen 2050 en aligneert zich zo minstens met de WB2C, maar streeft naar de WB1.5C. Deze ambitie werd vertaald naar doelstellingen, zowel op vlak van energie (directe uitstoot) als op vlak van emissies door aankopen en verplaatsingen (indirecte uitstoot). 

Er werd in eerste instantie voor gekozen om evenredige inspanningen te realiseren in de verschillende sectoren om deze algemene doelstelling na te streven. In een latere fase zou de doelstelling in bepaalde sectoren kunnen aangescherpt worden, om zo iets minder ver of langzamer te kunnen gaan in een andere sector. 

Strategie

Het traject voor de komende 10 jaar werd concreet gemaakt met een Klimaatplan. Voor alle relevante beleidsplannen worden ambities vastgelegd, grenzen afgebakend en acties geformuleerd in transitieplannen. De resultaten worden jaarlijks opgevolgd door de Raad van Bestuur en de acties worden bijgestuurd waar nodig. 

Downloads