Duurzame voeding 2020-2030

UGent streeft naar een gezond, lekker, betaalbaar én ecologisch verantwoord voedingsbeleid, met minder vlees- en visconsumptie. Het planetary health diet, voorgesteld door de EAT-lancet commission on food, planet and health is de leidraad.

Doelstellingen

  • Tegen 2030 een eiwitshift van dierlijke naar plantaardige eiwitten volgens de verhouding 40/60 in de resto’s, cafetaria en in catering.
    • Voedselverspilling vermijden door een goed voorraadbeheer en samenwerking met organisaties die werken met voedseloverschotten.  

    Bereikte mijlpalen

    • Duurzaamheidseisen in aanbestedingsdossiers, zoals
      • voor het aanbod in de resto’s: plantaardige soepen, vlees van Europese origine, rijst met het fairtrade-label, …
      • voor de broodjes voor catering: vegetarisch aanbod van minstens 50%, geen runds- of lamsvlees, vis met een duurzaamheidslabel, ...
    • Geen rundsvlees op het menu.
    • Samenwerking met Let’s Save Food, waarbij vrijwilligers voedseloverschotten in de resto’s ophalen in resto De Brug, resto Coupure.
    • Drinkfonteinen i.p.v. waterflesjes in de drankautomaten.
    • Richtlijnen voor catering voor events, congressen, …

    Acties 2025-2028

    • Experimenteren met een duurzaam buffet (hoofdzakelijk plantaardige eiwitten, lokaal en seizoensgebonden, restjes verwerken in soep, geen wegwerp verpakking) op campus Coupure en verdere uitrol bij een positief resultaat.
    • Duurzame catering op universiteitsbrede events.