Duurzaam woon-werkverkeer en dienstverplaatsingen 2020-2030
De klimaatverandering noopt tot drastische maatregelen. De EU heeft zich ertoe verbonden om, in uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs, CO2-neutraal te zijn tegen 2050. Maar duurzame mobiliteit gaat over meer dan CO2-reductie. Het gaat ook over leefbaarheid in de stad (luchtverontreiniging, geluidshinder) en bereikbaarheid (file). En over een antwoord bieden op de toenemende druk op ruimte.
Doelstellingen 2030
De UGent voert een geïntegreerd mobiliteitsbeleid waarbij de campussen vlot bereikbaar zijn, de verkeersveiligheid verhoogd wordt en de milieu-impact van de verplaatsingen door personeel en studenten gereduceerd wordt.
Hiertoe:
- streeft de UGent naar 80% duurzame mobiliteit tegen 2030; voor de resterende automobiliteit wordt voorrang gegeven aan deelwagens en elektrische wagens;
- wordt het STOP-principe toegepast op elke campus: fietsers kunnen hun fiets dichtbij stallen en het aantal parkeerplaatsen wordt gereduceerd tot het strikt noodzakelijke en geclusterd ; de (vrijgekomen) open ruimte wordt maximaal benut voor trage mobiliteit en ontharde ruimte;
- trekt de UGent mee aan de kar van duurzame stadsdistributie;
- werkt de UGent nauw en constructief samen met experten, studenten en beleidsmedewerkers, alsook met partners zoals de Stad Gent, De Lijn, … rond duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid.
Bereikte mijlpalen
- Een heel pakket maatregelen om duurzame mobiliteit te bevorderen.
- Parkeerbeleid waarbij personeelsleden die minder dan 5 km van het werk wonen geen standaard parkeerrechten krijgen.
- Geen investeringen in nieuwe parking wanneer nog capaciteit beschikbaar is op minder dan 15 min wandelafstand tot de werkplek.
- Pilootprojecten om bestel- en leveringsprocessen optimaler en duurzamer te laten verlopen, o.a. via een bundeling in een centrale hub en het voorzien van groene ‘last miles’ naar de campussen.
Acties 2025-2028
- Doelstellingen voor duurzame mobiliteit integreren in campusplannen.
- Geplande bouw- en renovatieprojecten beschouwen als hefboom om deel van campusplan m.b.t. duurzame mobiliteit uit te voeren, zoals
- reorganisatie parkeergebeuren in omgeving campus UFO n.a.v. nieuw fietsgebouw;
- reorganisatie parkeergebeuren op campus Sterre n.a.v. nieuwbouw S11.
- Inspelen op opportuniteiten of quick wins die zorgen voor een versnelde uitvoering van goedgekeurde campusplannen, bv. door subsidiedossiers en living labs op te starten, bottom-up-initiatieven aan te moedigen en te ondersteunen, ..., zoals
- verdere inrichting van parking Blandijn voor fietsen.
- Voldoende laadpalen voor auto’s, binnen de krijtlijnen van het gereduceerd en geclusterd parkingaanbod.
- Toepassen, evalueren en evt. bijsturen van duurzame mobiliteitsmaatregelen, zoals beslist door BC 10/12/2020 (parkeerbeleid, voetgangersvergoeding, reglement bedrijfswagens, ...).
- Invoeren van een lease-systeem voor fietsen, waardoor het mogelijk wordt om de aankoop van een fiets (o.a. elektrische fiets, speed-pedelec, …) beter te spreiden in de tijd en de drempel voor aankoop te verlagen.
- Verder experimenteren rond duurzame stadsdistributie (3de pilootproject) waar UGent zelf een centrale hub voorziet waar pakjes afgeleverd worden en van daaruit gebundeld via een groene last mile tot op de campussen worden gebracht.
Waar staan we?
Zo verplaatst ons personeel zich van thuis naar het werk.
Benieuwd naar hoe de mensen van jouw campus zich verplaatsen? Kijk naar deze grafieken per campus.