Duurzaamheid in onderwijs en onderzoek

De UGent wil de komende jaren blijven investeren in het stimuleren en ondersteunen van inter- en transdisciplinaire onderzoekssamenwerking en maatschappelijke valorisatie. Een vruchtbare voedingsbodem is immers noodzakelijk om bottom-up-onderzoeksinitiatieven te laten groeien.
Het hoger onderwijs wordt beschouwd als een belangrijke katalysator voor duurzame ontwikkeling, onder meer via haar onderwijsopdracht. Jaarlijks bijna 50.000 jonge mensen vormen, kan en moet het duurzaamheidsdenken versterken. 

Doelstellingen

  • Onderzoeksbeleid waarbinnen duurzaamheidsonderzoek kan gedijen.
  • Een brede strategie inzake socio-economische impact, transversaal binnen Onderwijs en Onderzoek, met meer interne synergieën, een helder narratief, sterke en robuuste relaties met maatschappelijke belangengroepen en een aantrekkelijke publiekswerking, om zo onderzoekers te stimuleren en te ondersteunen om hiermee aan de slag te gaan.
  • De UGent draagt via haar onderwijs bij aan een duurzamere samenleving en wil haar studenten voldoende vertrouwd maken met sociale, ecologische en economische duurzaamheidsproblemen en met mogelijke oplossingen.
  • In haar streven naar onderwijs met een hoge maatschappelijke relevantie, verbonden met en geïnspireerd door de uitdagingen van vandaag en morgen wil de UGent duurzame ontwikkeling inhoudelijk en procesmatig integreren in het volledige onderwijsaanbod.

Bereikte mijlpalen

  • Om leren voor en over duurzaamheid te faciliteren, werd de voorbije jaren gewerkt aan de integratie van duurzaamheid in verschillende initiatieven, op verschillende niveaus. Onderwijs krijgt vorm op niveau van opleidingen en vakken, en op beide niveaus is werk gemaakt van sensibilisering, professionalisering en ondersteuning. Daarnaast zijn bottom-up ook diverse, extracurriculaire initiatieven ontstaan en aangeboden.

Acties 2025-2028

  • Creëren van NIC – Netwerk ImpactCoördinatie. NIC combineert expertise en ervaring op het gebied van academisch onderzoek/onderwijs en management en heeft als missie betekenisvol onderzoek te bevorderen en tegelijkertijd kritisch begrip te stimuleren van hoe onderzoek leidt tot impact (i.e. impact literacy binnen en buiten UGent.
  • Uitwerken van een beleidskader rond de aanpak van bedreiging en intimidatie van wetenschappers, waardoor de UGent eenieder op de best mogelijke manier voorbereidt, ondersteunt en beschermt.
  • Grondige denkoefening over de institutionele en fysieke beperkingen en barrières waarmee inter- en transdisciplinair onderzoek en onderwijs kampt.
  • Uitwerken van een beleidskader inzake het verantwoord gebruik van (Gen)AI in onderzoek en onderwijs.
  • Inspelen op ondersteuningsnoden die bij faculteiten, opleidingen en lesgevers aan bod kunnen komen, bv. voor het integreren van duurzaamheid op maat in een opleiding, bij opleidingshervorming, bij de organisatie van een interdisciplinair vak rond duurzaamheid, door het aanbieden van de leermodule ‘ABC van Duurzaamheid’ om studenten de basis bij te brengen met responsiecolleges om de connectie met het studiegebied te leggen.
  • Aanvullende, intensieve ondersteuning op maat voor opleidingen en lesgevers die duurzaamheid sterker willen verankeren in hun onderwijs. De concrete resultaten, inzichten en aanpak van deze trajecten voedt de bestaande ondersteuning.
  • Aandacht geven aan het thema duurzaamheid in de basistraining voor lesgevers en in de professionalisering van lesgevers.
  • Uitwerken van een nieuwe visie op internationalisering, met inbedding van elementen op vlak van duurzaamheid.
  • Verdere uitbouw van de living labs, zowel om de eigen universiteit op verschillende vlakken verder te verduurzamen als om inter- en transdisciplinair duurzaamheidsonderzoek te stimuleren.