Duurzaam reisbeleid 2020-2030
Met de (verdere) uitbouw van een duurzaam reisbeleid proberen we te zoeken naar een evenwicht tussen twee belangrijke doelstellingen. Enerzijds is er de noodzaak van een academische instelling om internationaal actief te zijn en kennis, ervaringen en personen uit te wisselen. Anderzijds is er de noodzaak om, opnieuw volgens de academische wereld, rekening te houden met de hoogdringendheid van de klimaatproblematiek en hiernaar te handelen door bijkomende concrete en effectieve richtlijnen en maatregelen op te stellen.
Doelstellingen
De UGent engageert zich om minder, doordachter en duurzamer te vliegen en zo de CO2-uitstoot van haar vliegreizen tegen 2030 met minstens 1/3de te reduceren t.o.v. referentiejaar 2019.
Hiertoe:
- werkt de UGent aan een evenwicht tussen de noodzaak om internationaal actief te zijn en de noodzaak om rekening te houden met de hoogdringendheid van de klimaatproblematiek; tevens weegt ze als instelling mee op het internationaal debat dat hieromtrent gaande is;
- verschuift de UGent 'de standaard' richting duurzame mobiliteit, door duurzame alternatieven te stimuleren en niet-noodzakelijke reizen af te remmen;
- wordt voor noodzakelijke vliegtuigreizen een bijdrage geïnd, om de uitgestoten CO2 deels te compenseren;
- betrekt de UGent expertise en engagement om mee te werken aan oplossingen rond duurzame mobiliteit.
Bereikte mijlpalen
- Duurzaam reisbeleid voor personeel waardoor enkel gevlogen wordt als het echt nodig is, standaard niet gevlogen wordt wanneer de treinreis < 8u bedraagt, en de uitgestoten CO2 deels gecompenseerd wordt met een bedrag gelijkgesteld aan de ETS-prijs.
- Richtlijnen voor vlieg- en treinreizen in 1e klasse en businessklasse.
- Duurzaam reisbeleid voor studenten waarbij studenten een extra beurs ontvangen wanneer ze reizen op een duurzame manier en waarbij korte reizen (< 1maand) buiten EU niet zijn toegelaten (sociale duurzaamheid).
Acties 2025-2028
- CO2-bijdrage aanpassen aan ETS-prijs (jaarlijkse herziening) en afstemmen op EU-beleid.
- 50% subsidie voor duurzame dienstreizen en reizen i.k.v. een lesopdracht naar het buitenland.
- Frontrunners in de kijker zetten, verhalen delen.
- Alternatieven voor vliegtuigreizen kenbaar maken: waar geraak je zoal met de trein?
Waar staan we?
Deze grafiek toont de evolutie van het aantal vliegkilometers.
Benieuwd naar het reisgedrag in jouw faculteit? Kijk naar deze grafieken per faculteit.