Faire en circulaire ICT
Wat doet de UGent om invloed uit te oefenen op ICT-bedrijven om de volledige keten van ICT-producten te verduurzamen? Wat kan jij doen op je werkplek? En hoe kan je zelf aan de slag?
Beleid circulaire en faire ICT
De UGent wil invloed uitoefenen op ICT-bedrijven om hun productieketen op een structurele wijze te verduurzamen. Daarnaast wil de UGent de levensduur verlengen en meer IT-materiaal inzamelen voor hergebruik en recyclage.
- Transitieplan faire en circulaire ICT 2020-2030
- Opvolgingsrapport: 2020 (release in december 2021)
- UGent genomineerd voor de Fair ICT award
- UGent als partner van Fair ICT Flanders en Electronics Watch
Serverinfrastructuur
De UGent beschikt over centrale serverinfrastructuur op campus Sterre (S10) en campus Ardoyen (iGent) voor HPC, centrale storage en virtuele colocatie. Decentrale serverlokalen zijn niet toegelaten (anders worden de kosten hiervoor doorgerekend).
- Maak gebruik van de virtuele servers: veel efficiënter!
- Gebruik geen servers ouder dan 10 jaar in de centrale datacentra.
- Supercomputer (High Performance Computer): deze geeft heel wat mogelijkheden aan wetenschappers, maar is ook een enorme energetische slokop. Ga hier dus bewust mee om.
Aankoop, gebruik en afvoer IT-toestellen
Kies voor een toestel met een TCO-label, het best beschikbare duurzaamheidslabel voor IT-toestellen. Maar denk ook goed na over een mogelijk 2de leven van je toestel of zorg dat het goed gerecycleerd wordt.
- Koop een Dell-computer met TCO-label via het raamcontract.
- Tussen de 60 en 85% van de CO2-emissies van ICT-toestellen komt uit de productiefase. Verleng dus de levensduur van je toestel!
- Afgedankte, nog bruikbare PCs, laptops, schermen, kabels van de UGent: Laat dit niet te lang in je kast liggen, maar contacteer dictshop@UGent.be. Zij kunnen dit nog een tweede leven schenken. Zij doneren nog goed bruikbare toestellen aan VLIR-UOS projecten met Cuba en Ethiopië (en zorgen tegelijkertijd voor training en een correcte afvalverwerking).
- Defecte PCs, laptops, schermen, kabels van de UGent: verzamel op een centraal punt (recyclagepunt) op je campus. Contacteer milieu@ugent.be bij een aanzienlijke hoeveelheid voor transport naar milieupark Sterre of voor ophaling door Recupel voor recyclage.
- Afgedankt en/of defect klein ICT-materiaal (gsm's, oortjes, USB-stick, ...): verzamel dit in een doos en laat door Recyca ophalen samen met de tonerdozen of verstuur per binnenpost naar afdeling Milieu, Sint-Pietersnieuwstraat 25, Gent.
Wil je zelf verdergaan?
ICT-technologieën evolueren razendsnel en bieden telkens weer nieuwe mogelijkheden. Maar achter deze innovatieve technologie schuilen toeleveringsketens en productieprocessen die uiterst problematisch zijn, zowel naar mens als milieu. Zie hier hoe je zelf meer kan doen.
- Informeer je en ga heel bewust om met de aankoop en het gebruik van ICT-materiaal: Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Recycle, Redesign en Rethink!
- Kies voor een fair phone.
- Privé gsm's en laptops? Laat ze niet in je schuif liggen, maar deponeer ze in de inzamelkasten van de Stad Gent. Vandaar gaan ze naar een Repair Café en worden ze geschonken aan kwetsbare gezinnen of personen.
- Gebruik de zoekmachine Ecosia
- Laat je inspireren door duurzaamheidsacties van anderen: Kijk wat collega's deden en ga zelf aan de slag!
Nuttige links
- Fair ICT Flanders
- Electronics Watch
- Catapa
Contact
Meer info: duurzaam@UGent.be
Werkgroep Faire en circulaire ICT: Erik Paredis