Laat je inspireren door duurzaamheidsacties van anderen!

Naar een duurzame universiteit, stap voor stap en met zoveel mogelijk mensen! Engageer je met je vakgroep, onderzoeksgroep, dienst, …

Hier tonen we voorbeelden van duurzaamheidsacties die verder gaan dan de algemene richtlijnen. We hopen dat die jou kunnen inspireren. Zo experimenteren we met verregaandere maatregelen en maken we ze zachtjesaan klaar om op te nemen in het beleid.

Sluit aan bij een van de initiatieven van jullie collega's!

Making Tomorrow (1)Duurzaamheid in het faculteitsbeleid

Faculteiten namen verschillende acties op in hun werking om duurzaamheidstransitie te versterken en te verrijken. Elk jaar worden die geëvalueerd.  

Deze 2 werden nu al in de bloemetjes gezet:

  • De faculteit BW organiseerde voor docenten, onderwijsondersteuners en studenten een sessie rond klimaatemoties rond deze vragen: Hoe hou je je als lesgever recht wanneer je doceert over de staat van het klimaat, planetary boundaries, tipping points, ... die jaar na jaar dramatischer ogen? Welke handvaten bied je je studenten om hier toch ook mogelijkheden in te zien en mee aan de slag te gaan? Hoe ga je om met de uiteenlopende reacties van studenten hierop?
  • De Humanities Academie, een platform voor Levenslang Leren aan de faculteit LW stelde dit jaar Nic Balthazar aan als curator. ‘Regeneratie’ werd de rode draad doorheen de activiteiten. De klimaatcrisis is niet louter een (natuur)wetenschappelijk vraagstuk dat technologische oplossingen nodig heeft. Het is ook een cultuurcrisis die om verbeelding en nieuwe verhalen vraagt. De crisis van het moderne wereldbeeld maakt de opdracht van cultuur- en geesteswetenschappers op het vlak van onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening des te belangrijker.

    coupure bollen.jpg

    Meer (en ecologisch waardevoller) groen op de campus

    We willen het aanwezige groen en de biodiversiteit behouden en versterken. Kijk rond op jouw campus en ontdek opportuniteiten.

    Misschien kunnen we ze samen met jou aanpakken?

    • De faculteit BW organiseerde al 2x een BioBlitz. Eén keer op campus Coupure en één keer op campus Gontrode. Zo brachten ze alle fauna en flora in kaart.
    • De faculteit DI ging op zoek naar mogelijkheden om het groen op de campus ecologischer te beheren. Ze werkten mee aan het ecologisch groenbeheerplan.
    • De faculteit WE richtte een biodiversiteitspad in op de campus Sterre.

    veggie

    Duurzame catering

    In een duurzame catering staat plantaardig voedsel centraal, met een beperkte ruimte voor zuivelproducten, vlees, vis en eieren.

    Wie gaat een stapje verder?

    • Vraag je bij een uitnodiging naar de voorkeuren? Maak dan van de vegetarische optie de norm, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om te kiezen voor vlees als men hierop staat (op eenzelfde manier als waar nu gevraagd wordt naar vegetarisch of andere diëeten).
    • Hanteer bij je catering steeds deze norm: 60% plantaardig, 20% vegetarisch en 20% vlees- of vis met een lage voetafdruk en met aandacht voor dierenwelzijn. 
    • Doctorandi van de vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie krijgen 400 EUR voor de organisatie van een doctoraatsreceptie, als ze zich engageren om deze veggie te doen en met bioproducten.
    • Verschillende groepen gaan bij catering steeds voor 100% veggie of vegan.

    Vegan

    Duurzame events

    Organiseer je een event? Met wat creativiteit kan je tonen dat jullie duurzaamheid nauw ter harte nemen! Maak je duurzame keuzes zichtbaar en kenbaar, zo kunnen ze ook anderen inspireren. Hier vind je onze richtlijnen.

    Ideeën nodig?

    • De vakgroep Orthopedagogiek biedt enkel nog herbruikbare en milieuvriendelijke spullen aan in de Goodiebag (bv. potlood in plaats van balpen, drinkbus in plaats van sleutelhanger) en laat de deelnemers de mogelijkheid om zelf hun goodiebag samen te stellen, zodat ze enkel zaken meekrijgen die ze zullen gebruiken.
    • De FBW ontwikkelde een duurzaamheidsmonitor om mensen aan te sporen om  hun evenementen op een duurzame manier te organiseren, én om als faculteit te bekijken waar eventuele knelpunten liggen en die aan te pakken. 

    Vliegen is voor vogels

    Duurzaam reizen

    Met het duurzaam reisbeleid vliegen we niet meer als we ergens geraken met een treinreis < 8u, nemen we het voortouw in internationale onderzoekssamenwerking en maken we afspraken rond duurzame mobiliteit, en wordt een bijdrage van 50 EUR/ton CO2 geïnd voor vluchten die we toch moeten doen.

    Wie verlegt ook deze 'standaard'?

    • De vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie wil alles dat onder de 10u te bereizen is met de trein, met de trein doen.
    • De vakgroep Orthopedagogiek opteert voor duurzame mobiliteitskeuzes bij onderwijsactiviteiten en bespreekt dit met haar studenten om hen attent te maken over het duurzaamheidsthema (bv. met de trein naar de locatie van de studiereis, met de fiets naar de stageplaats).

    campus1

    Duurzame mobiliteit

    Met het duurzaam mobiliteitsbeleid willen het aantal autoverplaatsingen verminderen en mensen overtuigen om de fiets of het openbaar vervoer te nemen.

    Wie heeft enkele goede 'trucs'?

    • Op de campus Coupure, campus Dunant en campus Sterre werden parkeerplaatsen omgevormd tot groene ruimte. Studenten en personeel kwamen mee planten! Dat maakt het verlies van parking, of beter het verschuiven van auto's naar iets verderop, heel wat verteerbaarder.
    • Op campus Dunant, campus Ledeganck and campus Blandijn werd de autoparking (gedeeltelijk) omgevormd tot fietsenparking.
    • Een deel van de parking van de campus in Gontrode werd vergroend.
    • Op campus Diergeneeskunde werd door een enthousiast team een 'dag van de fiets' georganiseerd. Voor alle medewerkers een gratis fietsontbijt en over de middag trakteerde de Fietsambassade op ‘gratis lucht en vet’.

    resto

    Fair Trade

    Rijst, bananen, koffie, thee, ... zijn Fair trade aan de UGent en met bewustmakingscampagnes voor en door studenten brengen we het belang van Fair trade onder de aandacht. 

    Deze faculteiten namen zelf initiatief:

    • De bibliotheek van faculteit LW gaf bij elke ontlening een waardebon voor een aankoop in Oxfam Bookshop Gent.
    • De faculteit PPW organiseerde een workshop om een eco-object upcyclen/downcyclen: een zitblok, een taboeret of een lamp. 
    • De faculteit LW en BW organiseerden een fair ontbijt.
    • De faculteit WE organiseerde een Cook Off waarbij gerechten uit o.a. VLIR-UOS landen live en fair werden klaargemaakt. 

    Koffiebeker

    Wegwerpvrije drankpunten

    Bij de koffieautomaten worden wegwerpbekertjes aangeboden. Er wordt gezocht naar materialen die zo goed mogelijk te recycleren zijn, maar meestal loop je weg met zo'n beker en dump je hem ergens in een vuilbak.

    Krijgen we die weg?

    • De faculteit RE en DI verminderde haar automaten sterk. 
    • De vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies kocht een 60-tal ‘Join the Pipe’ waterflessen als welkomstgeschenk voor het personeel van de vakgroep.

    Weggeefkast

    De duurzaamste aankoop is geen aankoop

    We zoeken naar duurzame producten en zoeken naar verantwoorde manieren om onze spullen af te danken.

    Maar misschien moeten we ook onze aankoop zelf vaker in vraag stellen?

    • Op vele plekken staan intussen weggeefkasten.
    • In labo's wordt heel wat afval geproduceerd. In het UGent-VIB-onderzoeksgebouw ging kunstenaar Frank Liefooghe aan de slag met het gewichtsequivalent afval van een dag... Resultaat: een kunstwerk van 180 kg afval in de binnentuin!

    • De vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie koos voor refurbished bureaustoelen. DESKO deed dit voor hen en ze kregen 4 jaar garantie.
    • In de faculteit PPW richtte men de ontmoetingsplekken in met materiaal uit de kringloopwinkel.
    • De Green Office werkte samen met NNOF (lockers en tafels gemaakt van afgedankt bureaumateriaal) en Labeur (houten rekken).

    Afvaleiland

    Propere auditoria

    Geregeld liggen auditoria er heel vuil bij na een lesdag. Het helpt als lesgevers studenten wijzen op hun verantwoordelijkheid (en op de afvaleilandjes).

    • In FPPW maakten ze een beeld voor op de infoschermen en lieten een filmpje afspelen bij het begin van de lessen (op te vragen via milieu@ugent.be).

    labo1

    Minder wegwerpmateriaal en minder reagentia in de labo's

    Samen met onderzoekers gaan we op zoek naar manieren om wegwerpplastics te reduceren, volumes te minderen en minder reagentia en energie te verbruiken tijdens het labowerk. My Green Lab is een heel mooie leidraad. Deze voorbeelden van onze UGent'ers geven misschien extra inspiratie:

    • Het Centre for Medical Biotechnology (CMB) hanteert een farewell-checklist voor mensen die het CMB verlaten. Hierin moet afgevinkt worden dat hun gebruikte koelkasten en vriezers gereinigd zijn, stalen die moeten gestockeerd worden geïnventariseerd moet worden, ...
    • De vakgroep Translationele Fysiologie, Infectiologie en Volksgezondheid van de faculteit Diergeneeskunde verzamelt verpakkingsmateriaal voor een bedrijf dat veel per post moet verzenden.
    • De sterilisatiedoeken waarin operatiesets worden verpakt zijn niet langer restafval! In de faculteit DI zamelt deze polypropyleen doeken in voor Mozaïek vzw, een dagcentrum voor mensen met een beperking. Daar verwijderen ze de labels, zodat het polypropeen kan gerecycleerd worden. 

    UltravriezersMinder ultravriezers, slimmer gebruik

    De aanwezigheid van vele individuele vriesinstallaties vergt erg veel energie. Een -80°C-vriezer verbruikt jaarlijks 3000 à 3500 kWh (vergelijkbaar met energieverbruik van een modaal Vlaams gezin). Daarom moeten we ultravriezers meer samengebruiken, geregeld opkuisen en overwegen of een hogere temperatuur mogelijk is. Volg de richtlijnen en kijk hoe andere groepen het doen.

    • In de vakgroepen Pathologie, Bacteriologie en Pluimveeziekten (DI), de vakgroep Farmaceutische analyse (FW) en de vakgroep Dierwetenschappen en Aquatische ecologie (BW) verminderden ze de temperatuur van hun ultravriezers van -80°C naar -70°C.
    • De fac. BW organiseerde zich zo dat er 1 back-up ultravriezer is voor de gehele campus. Zo kan een evt. panne opgevangen worden of kan deze gebruikt worden wanneer een andere ultravriezer uitgekuist wordt.

    Deed je zelf iets waar anderen nog wat kunnen van opsteken?

    Laat het ons weten, en krijg hier ook een plaatsje op onze 'wall of fame'!

    Contact

    Vragen voor de Green Office Gent? duurzaam@ugent.be of naar de verantwoordelijken van het duurzaamheidspact Riet.Vandevelde@ugent.be .

    Of wil je zien wat er al speelt op je eigen faculteit? De milieu- en duurzaamheidscommissies verwelkomen je graag: