Laat je inspireren door duurzaamheidsacties van anderen!
Naar een duurzame universiteit, stap voor stap en met zoveel mogelijk mensen! Engageer je met je vakgroep, onderzoeksgroep, dienst, …
Hier tonen we voorbeelden van duurzaamheidsacties die verder gaan dan de algemene richtlijnen. We hopen dat die jou kunnen inspireren. Zo experimenteren we met verregaandere maatregelen en maken we ze zachtjesaan klaar om op te nemen in het beleid.
Sluit aan bij een van de initiatieven van jullie collega's!
Duurzame catering
In een duurzame catering staat plantaardig voedsel centraal, met een beperkte ruimte voor zuivelproducten, vlees, vis en eieren.
Wie gaat een stapje verder?
- Vraag je bij een uitnodiging naar de voorkeuren? Maak dan van de vegetarische optie de norm, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om te kiezen voor vlees als men hierop staat (op eenzelfde manier als waar nu gevraagd wordt naar vegetarisch of andere diëeten).
- Hanteer bij je catering steeds deze norm: 60% plantaardig, 20% vegetarisch en 20% vlees- of vis met een lage voetafdruk en met aandacht voor dierenwelzijn.
- Doctorandi van de vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie krijgen 400 EUR voor de organisatie van een doctoraatsreceptie, als ze zich engageren om deze veggie te doen en met bioproducten.
- Verschillende groepen gaan bij catering steeds voor 100% veggie of vegan.
Duurzame events
Organiseer je een event? Met wat creativiteit kan je tonen dat jullie duurzaamheid nauw ter harte nemen! Maak je duurzame keuzes zichtbaar en kenbaar, zo kunnen ze ook anderen inspireren. Hier vind je onze richtlijnen.
Ideeën nodig?
- De vakgroep Orthopedagogiek biedt enkel nog herbruikbare en milieuvriendelijke spullen aan in de Goodiebag (bv. potlood in plaats van balpen, drinkbus in plaats van sleutelhanger) en laat de deelnemers de mogelijkheid om zelf hun goodiebag samen te stellen, zodat ze enkel zaken meekrijgen die ze zullen gebruiken.
Duurzaam reizen
Met het duurzaam reisbeleid vliegen we niet meer als we ergens geraken met een treinreis < 8u, nemen we het voortouw in internationale onderzoekssamenwerking en maken we afspraken rond duurzame mobiliteit, en wordt een bijdrage van 50 EUR/ton CO2 geïnd voor vluchten die we toch moeten doen.
Wie verlegt ook deze 'standaard'?
- De vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie wil alles dat onder de 10u te bereizen is met de trein, met de trein doen.
- De vakgroep Orthopedagogiek opteert voor duurzame mobiliteitskeuzes bij onderwijsactiviteiten en bespreekt dit met haar studenten om hen attent te maken over het duurzaamheidsthema (bv. met de trein naar de locatie van de studiereis, met de fiets naar de stageplaats).
Duurzame mobiliteit
Met het duurzaam mobiliteitsbeleid willen het aantal autoverplaatsingen verminderen en mensen overtuigen om de fiets of het openbaar vervoer te nemen.
Wie heeft enkele goede 'trucs'?
- Op de campus Coupure, campus Dunant en campus Sterre werden parkeerplaatsen omgevormd tot groene ruimte. Studenten en personeel kwamen mee planten! Dat maakt het verlies van parking, of beter het verschuiven van auto's naar iets verderop, heel wat verteerbaarder.
- Een deel van de parking van de campus in Gontrode werd vergroend.
- Op campus Diergeneeskunde werd door een enthousiast team een 'dag van de fiets' georganiseerd. Voor alle medewerkers een gratis fietsontbijt en over de middag trakteerde de Fietsambassade op ‘gratis lucht en vet’.
Afbouw drank- en snoeppunten
In nieuwbouw of grote renovaties worden geen nieuwe drankautomaten meer geplaatst. De bestaande automaten worden afgebouwd.
Wie trekt de kar?
- De faculteit DI nam al haar frisdrankautomaten weg,
- De faculteit RE verminderde haar automaten sterk. Er blijft nog 1 drank- en 1 snoepautomaat over.
- De faculteit LW gaat experimenteren met Drippl-automaten: drankjes op basis van leidingwater, zonder verpakkingsafval.
Wegwerpvrije drankpunten
Bij de koffieautomaten worden wegwerpbekertjes aangeboden. Er wordt gezocht naar materialen die zo goed mogelijk te recycleren zijn, maar meestal loop je weg met zo'n beker en dump je hem ergens in een vuilbak.
Krijgen we die weg?
- In de faculteit EB experimenteert men met een koffiecorner in de foyer zonder wegwerpbekertjes. Bring your own cup!
- De vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies kocht een 60-tal ‘Join the Pipe’ waterflessen als welkomstgeschenk voor het personeel van de vakgroep.
Faire en circulaire ICT
Met het transitieplan faire en circulaire ICT willen we invloed uitoefenen op ICT-bedrijven om hun productieketen op een structurele wijze te verduurzamen. Daarnaast willen we de levensduur verlengen en meer IT-materiaal inzamelen voor hergebruik en recyclage.
Mooie voorbeelden?
- De ICT-verantwoordelijke van de vakgroep Biologie maakt er een erezaak van om afgedankt ICT-materiaal zolang mogelijk in de kringloop te houden. Tussen de 60 en 85% van de CO2-emissies van ICT-toestellen komt uit de productiefase, dus zo wil hij een verschil maken!
- Tijdens de milieucommissie van de faculteit WE installeerden verschillende leden de duurzame zoekmachine Ecosia.
Weggeefkast
Wat jij afdankt, kan misschien nog bruikbaar zijn voor iemand anders? Zie of het een plaats kan krijgen op het deelplatform van de UGent, of zorg voor een weggeefkast op een druk bezochte plaats.
Waar staan ze al?
- Faculteit LW, in de zithoek van de cafetaria
- Faculteit PPW, in de foyer
- Faculteit RE, Tussenruimte B-C
- Therminal, Hoveniersberg 24
- Green Hub, Sint-Pietersnieuwstraat 33
De duurzaamste aankoop is geen aankoop
We zoeken naar duurzame producten en zoeken naar verantwoorde manieren om onze spullen af te danken.
Maar misschien moeten we ook onze aankoop zelf vaker in vraag stellen?
- De vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie koos voor refurbished bureaustoelen. DESKO deed dit voor hen en ze kregen 4 jaar garantie.
- In de faculteit PPW richtte men de ontmoetingsplekken in met materiaal uit de kringloopwinkel.
- De Green Office werkte samen met NNOF (lockers en tafels gemaakt van afgedankt bureaumateriaal) en Labeur (houten rekken).
Meer (en ecologisch waardevoller) groen op de campus
We willen het aanwezige groen en de biodiversiteit behouden en versterken. Kijk rond op jouw campus en ontdek opportuniteiten.
Misschien kunnen we ze samen met jou aanpakken?
- De faculteit DI ging op zoek naar mogelijkheden om het groen op de campus ecologischer te beheren. Ze werkten mee aan het ecologisch groenbeheerplan.
- De faculteit WE richtte een biodiversiteitspad in op de campus Sterre.
Minder wegwerpmateriaal en minder reagentia in de labo's
Samen met onderzoekers gaan we op zoek naar manieren om wegwerpplastics te reduceren, volumes te minderen en minder reagentia en energie te verbruiken tijdens het labowerk. My Green Lab is een heel mooie leidraad. Deze voorbeelden van onze UGent'ers geven misschien extra inspiratie:
- Het Centre for Medical Biotechnology (CMB) hanteert een farewell-checklist voor mensen die het CMB verlaten. Hierin moet afgevinkt worden dat hun gebruikte koelkasten en vriezers gereinigd zijn, stalen die moeten gestockeerd worden geïnventariseerd moet worden, ...
- De vakgroep Translationele Fysiologie, Infectiologie en Volksgezondheid van de faculteit Diergeneeskunde verzamelt verpakkingsmateriaal voor een bedrijf dat veel per post moet verzenden.
- De vakgroep Veterinaire en Biowetenschappen gebruikt nu handschoenen van het merk Kimberly-Clark (via raamcontract met Novalab). Deze kunnen nu apart verzameld worden en via het RightCycle programma gerecycleerd worden. Lichte chemische contaminatie is toegestaan, maar biologische contaminatie niet. Dit kan in bepaalde gevallen worden verholpen door de handschoenen eerst te autoclaveren.
- De sterilisatiedoeken waarin operatiesets worden verpakt zijn niet langer restafval! In de faculteit DI zamelt deze polypropyleen doeken in voor Mozaïek vzw, een dagcentrum voor mensen met een beperking. Daar verwijderen ze de labels, zodat het polypropeen kan gerecycleerd worden.
Minder ultravriezers, slimmer gebruik
De aanwezigheid van vele individuele vriesinstallaties vergt erg veel energie. Een -80°C-vriezer verbruikt jaarlijks 3000 à 3500 kWh (vergelijkbaar met energieverbruik van een modaal Vlaams gezin). Daarom moeten we ultravriezers meer samengebruiken, geregeld opkuisen en overwegen of een hogere temperatuur mogelijk is. Volg de richtlijnen en kijk hoe andere groepen het doen.
- In de vakgroepen Pathologie, Bacteriologie en Pluimveeziekten (DI), de vakgroep Farmaceutische analyse (FW) en de vakgroep Dierwetenschappen en Aquatische ecologie (BW) verminderden ze de temperatuur van hun ultravriezers van -80°C naar -70°C.
- De fac. BW organiseerde zich zo dat er 1 back-up ultravriezer is voor de gehele campus. Zo kan een evt. panne opgevangen worden of kan deze gebruikt worden wanneer een andere ultravriezer uitgekuist wordt.
Propere auditoria
Geregeld liggen auditoria er heel vuil bij na een lesdag. Het helpt als lesgevers studenten wijzen op hun verantwoordelijkheid (en op de afvaleilandjes).
- In FPPW maakten ze een beeld voor op de infoschermen en lieten een filmpje afspelen bij het begin van de lessen (op te vragen via milieu@ugent.be).
Deed je zelf iets waar anderen nog wat kunnen van opsteken?
Laat het ons weten, en krijg hier ook een plaatsje op onze 'wall of fame'!
Contact
Vragen voor de Green Office Gent? duurzaam@ugent.be of naar de verantwoordelijken van het duurzaamheidspact Riet.Vandevelde@ugent.be .
Of wil je zien wat er al speelt op je eigen faculteit? De milieu- en duurzaamheidscommissies verwelkomen je graag:
- Geneeskunde en gezondheidswetenschappen: Charlotte Scheerens
- Economie en bedrijfskunde: facultaire commissie veiligheid en duurzaamheid of Brent.Bleys@ugent.be
- Psychologie en pedagogische wetenschappen: facultaire commissie milieu en welzijn of Ruth Krebs
- Rechtsgeleerdheid: An.Cliquet@ugent.be
- Ingenieurswetenschappen en architectuur: facultaire bouw- en milieucommissie of Dirk.Stroobandt@ugent.be
- Bio-ingenieurswetenschappen: facultaire commissie welzijn en milieu of Filip.Tack@ugent.be of Kris Verheyen
- Farmaceutische wetenschappen: facultaire milieucommissie of Christophe.Stove@ugent.be
- Politieke en sociale wetenschappen: facultaire duurzaamheidscommissie of Koen.Vanrumste@ugent.be
- Wetenschappen: facultaire commissie welzijn en milieu of Johan.Winne@ugent.be
- Diergeneeskunde: Geert.Janssens@ugent.be
- Letteren en wijsbegeerte: facultaire commissie welzijn en milieu of Andreas Niehaus