Future Proef Award

Ding nu mee naar de Future Proef Award! Inschrijven tot en met 6 oktober 2024.

Een prijs voor duurzame masterproeven

Future Proef Award UGent

Met de Future Proef Award zetten we UGent-masterproeven die een antwoord bieden op duurzaamheidsvraagstukken in de kijker.

Hierbij gaan we op zoek naar afstuderende studenten die (a) kwaliteitsvol onderzoek hebben verricht dat (b) impact heeft, (c) toekomstgericht is en (d) bijdraagt aan het streven naar een duurzamere samenleving, economie en planeet. 

Duurzaamheid vormt één van de meest richtinggevende concepten van dit tijdsgewricht. De invulling ervan verschilt van context tot context en van persoon tot persoon. Daardoor hebben heel wat masterproeven een link met duurzaamheid en komen ze in aanmerking voor deze prijs.

De Gentse Future Proef Award dient als preselectie voor de Vlaamse Future Proef Award.

Vlaamse Future Proef Award

De drie laureaten die door de Gentse jury geselecteerd worden stromen door naar Vlaams niveau, waar een onafhankelijke jury drie winnaars over de instellingen heen selecteert. De hoofdprijs is 3000 euro, en de 2de en 3de plaats krijgen elk 500 euro.

Voor wie?

Elke aan de UGent ingeschreven student kan indienen t.e.m. 6 oktober 2024 op voorwaarde van volgende vereisten:

  • De masterproef werd in het afgelopen academiejaar afgerond.
  • De deelnemende kandidaten behaalden minstens 16/20 voor de masterproef.
  • De masterproef is in het Nederlands of Engels geschreven.
  • De masterproef mag gaan over om het even welk onderwerp, zolang het bijdraagt aan een duurzame toekomst.
  • Confidentiële masterproeven vormen geen probleem, maar laat het ons even weten zodat we goede afspraken kunnen maken.

Hoe deelnemen?

De indiening gebeurt volledig digitaal via het platform van de Vlaamse Overheid en bestaat uit je masterproef zelf, en een inschrijvingsformulier. Dit formulier telt als je verantwoording , en is gebaseerd op de onderstaande criteria. Op de pagina ‘inschrijven’ zal je een sjabloon vinden per onderwijsniveau (graduaat, bachelor en master). Gebruik dit sjabloon om uit te leggen op welke manier je eindproef bijdraagt aan de criteria. Je moet dit ingevulde sjabloon dan toevoegen bij je inschrijving.

Na afloop van de inschrijvingen krijgen alle deelnemers een bevestigingsmail van duurzaam@ugent.be met de nodige informatie over het verdere verloop van de wedstrijd.

Beoordelingscriteria als kompas

De Future Proef Award beloont eindwerken die zich richten op duurzaamheid. Dit kan variëren van het aanzetten tot duurzaam denken over of het bedenken van duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen tot het daadwerkelijk duurzaam handelen.

De jury gebruikt onderstaande criteria als kompas bij het beoordelen van de eindproeven:

  • Een brede visie of begrip hebben op/over duurzaamheid met aandacht voor ecologische (voor onze planeet), economische (voor onze welvaart) en/of sociale (voor mensen) dimensies.
  • (Potentiële) impact hebben op de planeet en de samenleving
  • Innovatief en/of creatief zijn op vlak van duurzaamheid, in ideeën, ontwerp of aanpak en hierbij rekening houden met de toekomst.

Om de criteria goed te begrijpen en te interpreteren hebben we een duurzaamheidskompas uitgewerkt. Dit kompas omvat een reeks verdiepende vragen per criterium. Deze vragen kunnen je helpen om een breder begrip te krijgen op de thematiek en je kritisch te laten reflecteren. Ze zijn niet allesomvattend, maar zijn een mogelijke leidraad bij het ontwikkelen van je eindproef en om je verantwoording te schrijven.

Het kompas kan worden aangevuld met elementen die je zelf identificeert en die voor jou van belang zijn bij de interpretatie van de criteria. Duurzaamheid is immers een veelzijdig concept met verschillende interpretaties.

Verloop van de competitie

Je hebt tijd om je in te schrijven tot 6 oktober 2024.

In de loop van oktober wordt een preselectie gemaakt op basis van de invulformulieren. Op 29 oktober kom je te weten of je één van de tien genomineerden bent voor de Gentse Future Proef Award of niet.

Alle deelnemers dienen ook een artikel in te sturen tegen 29 oktober (middernacht). Indien je genomineerd bent maak je hiermee ook kans op de publieksprijs. Indien niet, plaatsen we je artikel op onze website in de loop van het tweede semester.

De jury selecteert uit de tien genomineerden drie winnaars, en er vindt een publieksstemming plaats op basis van de artikels op de Future Proef website.

De officiële prijsuitreiking aan UGent vindt plaats 1O december 2024. Hier krijgen de tien genomineerden de kans om hun onderzoek te presenteren aan het grote publiek en worden de winnaars op UGent niveau bekend gemaakt.

Op Vlaams niveau zullen de drie geselecteerden van UGent het opnemen tegen studenten van andere onderwijsinstellingen. Deze selectie gebeurt op basis van de reeds ingevulde fiches. Een onafhankelijke Vlaamse jury selecteert dan drie Vlaamse Future Proef-winnaars.

De bekendmaking van de Vlaamse Future Proef Award-winnaars gebeurt in het voorjaar van 2025.

Jouw thesis op de Future Proef website

Elke thesis die wordt ingediend kan een plekje krijgen in de vorm van een leesbaar artikel op de Future Proef website. Zo maken we duurzaam studentenonderzoek toegankelijk voor iedereen, en halen we heel wat interessante thesissen uit hun figuurlijke schuif.

Om voor de publieksprijs mee te dingen, dienen alle tien laureaten ook een artikel te schrijven. Het publiek kan dan stemmen op de website.

Alle artikels worden nog eens extra door ons in de spotlights gezet op sociale media.

Contact

Je kan ons altijd mailen voor verdere vragen.