Green Office Gent
“Green Offices are an excellent way to integrate education for sustainable development into universities, affecting teaching and learning, the physical campus and student life.” (UNESCO). Zin om hier ook iets in te betekenen? Volg ons op Facebook of Instagram, onze nieuwsbrief of breng ons een bezoekje in de Green Hub.
Over ons
Green Office Gent is een plek waar personeel en studenten het duurzaamheidsbeleid vorm geven en versterken door duurzaamheidsprojecten te initiëren en te coördineren, te experimenteren en mensen en projecten met elkaar te verbinden. De Green Office van Universiteit Gent bestaat sinds 2015, is gebaseerd op het internationale Green Office Model en is het centrale aanspreekpunt voor duurzaamheid.
- Onze missie en aanpak
- Ons team
- Onze plek: de Green Hub
- Onze koepelorganisatie: Green Office Movement
- Vrijwilligen of werken bij de Green Office
Duurzaam onderwijs
Als studenten willen we dat duurzaamheid veel meer aan bod komt in onze opleiding. We experimenteren met student-led-education en proberen thesissen rond duurzame onderwerpen ruim te verspreiden.
- We organiseren jaarlijks summerschools rond degrowth, klimaat en dierenwelzijn, voor en door studenten en verschillende partners.
- Ga eens kijken naar Future Proef, waar we interessante thesissen over duurzaamheidsthema's in de kijker zetten.
- Met de FUTUREproef Award bekronen we de meest duurzame thesissen (binnenkort op Vlaams niveau!).
- Met de duurzaamheidsenquête 2021 peilden we bij UGent-studenten over duurzaamheid in hun opleiding.
- Af en toe organiseren we zelf student-led lessen.
Duurzame campusontwikkeling en bedrijfsvoering
Hoe ziet een duurzame campus eruit? En hoe kan een universiteit zelf het goede voorbeeld geven? We zoeken naar mogelijkheden en testen dit uit.
- We ontharden en vergroenden aan het Rectoraat en de Muinkschelde, op campus Dunant, campus Sterre, campus Coupure.
- We werken mee aan ecologische groenbeheerplannen en biodiversiteitsinventarisaties.
- Met deze lijst van Duurzame cateraars helpen we vakgroepen kiezen voor duurzame catering.
- We ondersteunen vakgroepen en diensten bij de organisatie van duurzame events of bij het verduurzamen van hun werking.
- Met het Duurzaamheidspact zetten we mooie voorbeelden van vakgroepen in de kijker.
- We experimenteerden met GFT-ophaling, wat nu standaard opgehaald wordt en werken aan recyclagepunten. We maakten aantrekkelijke afvaleilanden.
- Samen met de Stad plaatsten we inzamelkasten voor digitale toestellen.
Duurzaam studentenleven
Ook studenten zetten we op weg: in de studentenvereniging, in hun dagelijks leven (in Gent).
- We helpen studentenverenigingen op weg met het project Duurzame studentenverenigingen.
- We maken (internationale) studenten wegwijs met de Green Guide.
- Met de Groene Ruijter zetten we de strafste duurzaamheidsacties van studenten in de kijker.
- De Swap shop zorgt dat spullen van de ene (internationale) homebewoner naar de volgende gaan. We zorgen voor weggeefkasten en boekenruilkastjes en werkten mee aan het deelplatform voor studieboeken.
- We sensibiliseren rond consuminderen, drinkwaterfonteinen en herbruikbare drinkbekers en we experimenteren met wegwerpvrije koffiecorners, automaatvrije gebouwen, post-mix-installaties, ...
- Jaarlijks organiseren we de MaartMilieuMaand met de homes.
- We deden mee aan de Gruute Kuis Gent, gingen al suppend zwerfvuil rapen in de Gentse binnenwateren en werken mee aan projecten met de Stad rond het vermijden van zwerfvuil.
Sociale duurzaamheid
Samen met Durf Divers Denken en de coördinator Diversiteit en Inclusie wordt ook ingezet op sociale duurzaamheid.
- We organiseren toegankelijkheidsrondes, waarin we rondgaan op de campus en allerlei drempels in kaart brengen.
- We verspreiden een enquête hoe faculteiten omgaan met diversiteit in de lessen, in het contact met studenten en met discriminatie.
- We ondersteunen mee heel wat events in het kader van de maand rond diversiteit en inclusie
Community en netwerk
We verbinden geëngageerde studenten en personeel en stimuleren en ondersteunen collega's, vrijwilligers en beleidsmakers die duurzaam aan de slag willen.
- Check onze Green Community met onze partners.
- Wil je vrijwilliger worden? Of gewoon eens komen kennismaken? Contacteer ons of spring eens binnen in de Green Hub!
- Sluit aan bij de denktank Transitie UGent.
-
Zet je expertise en engagement in door te zetelen in één van de transitiewerkgroepen of te experimenteren in onze gebouwen, op onze campussen, met onze UGent’ers in een living lab.
- Heb je een idee voor een event rond duurzaamheid? Wij ondersteunen heel wat studentenorganisaties en personeelsleden die duurzame activiteiten willen organiseren (zowel inhoudelijk als met logistiek).
Beleid
We werken ook mee met experten, onderzoekers en medewerkers aan het duurzaamheidsbeleid en doen beleidsvoorbereidend werk, o.m. via de transitiewerkgroepen. Tegelijkertijd zetten we ook druk op het beleid, dat vaak te traag, te behoudsgezind en te voorzichtig blijft. Maar steeds constructief en in dialoog!
Outreach
Met lezingen, workshops, debatten, ... informeren we en gaan we in dialoog. Geregeld pakken we zelf uit met een sensibiliseringscampagne, een pamflet, een memorandum. Op die manier tonen we welke acties er al aan de UGent gebeuren en verbeelden we hoe een duurzamere universiteit er uit kan zien.
- Volg ons op Facebook, Instagram of schrijf in op onze nieuwsbrief!
- Doe mee met Making Tomorrow of spring eens binnen op een van onze Sustainights, met info- en discussiemomenten, workshops en verschillende toffe duurzaamheidsacties.
- Volg onze lezingenreeks (H)Eerlijk verbeeld.
- Met een jaarlijkse Ecomarkt creëren we ‘the place to be’ voor alles wat met Duurzaamheid, Fairtrade en Tweedehands te maken heeft.
Contact
Volg ons op Facebook of Instagram, onze nieuwsbrief of breng ons een bezoekje in de Green Hub.
Altijd welkom!
- Contacteer duurzaam@ugent.be