Gesuperviseerde professionele praktijk (GPP)

Bericht van decaan Ann Buysse en professor Stijn Vandevelde van 23 februari 2024

Beste student

We kregen net de bevestiging van het kabinet dat er een akkoord is in de regering. Het wetsvoorstel wordt versneld voorgelegd aan het parlement. Het is dus zeker: de GPP wordt met twee jaar uitgesteld. Jullie vinden het persbericht hier: Gesuperviseerde professionele praktijk voor klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen wordt uitgesteld | Frank Vandenbroucke (belgium.be)

Met vriendelijke groet
Ann Buysse - Stijn Vandevelde

Wetgeving

De wet van 10 juli 2016 regelt de erkenning van de klinisch psycholoog en de klinisch orthopedagoog als beroep binnen de geestelijke gezondheidszorg. De uitwerking van deze wet werd in februari 2024 echter voor een derde keer uitgesteld omdat er onvoldoende stageplekken en stagebegeleiders waren.

Concreet betekent dit dat klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen die vanaf academiejaar 2025-2026 afstuderen een jaar gesuperviseerde praktijk dienen te volgen na het behalen van hun masteropleiding om erkend te worden. Deze gesuperviseerde praktijk dient in een erkende stagedienst, en onder supervisie van een erkend stagemeester, te worden uitgevoerd, zoals dit ook bij andere beroepsgroepen het geval is (denk hierbij bijvoorbeeld aan artsen of architecten).

Meer informatie over deze wetgeving en de toekenning van de erkenning als klinisch psycholoog/orthopedagoog vind je op de websites van de beroepsverenigingen en de Federale Overheidsdienst:

Beroepsverenigingen:

De Federale Overheidsdienst:

Wie?

De verplichte gesuperviseerde professionele praktijk gaat van start voor klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen die vanaf academiejaar 2025-2026 (of later) afstuderen.

Daarnaast bestaat een overgangsmaatregel voor studenten klinische psychologie/klinische orthopedagogiek die hun studies klinische psychologie/klinische orthopedagogiek ten laatste in de loop van academiejaar 2016-2017 zijn begonnen (voor de wet in voege ging). Deze studenten zijn vrijgesteld van de gesuperviseerde professionele praktijk ongeacht het academiejaar waarin zij afstuderen in de klinische psychologie/klinische orthopedagogiek.

Deze richtlijn kan je nalezen op de webpagina van Zorg en Gezondheid.

Wat?

De gesuperviseerde professionele praktijk beoogt de master in de klinische psychologie/orthopedagogie alle vaardigheden, vakkundigheden en competenties bij te brengen die nodig zijn om autonoom als klinisch psycholoog/orthopedagoog te kunnen handelen.

De gesuperviseerde professionele praktijk vindt plaats in het kader van een betaalde tewerkstelling volgens de barema’s op de plaats van tewerkstelling en bedraagt minstens 1680 uren. Het gaat dus om een eerste werkervaring onder supervisie van een of meerdere ervaren collega(‘s). Dit is gelijkaardig aan de situatie bij beginnende advocaten, architecten, tandartsen en artsen, die na hun masteropleiding ook nog een soort gesuperviseerde professionele praktijk doen vooraleer ze autonoom aan de slag kunnen.

Meer concrete informatie vind je op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vragen

Bekijk de veelgestelde vragen rond de gesuperviseerde professionele praktijk

Contact

Niet gevonden wat je zocht? Neem contact met ons op!