Educatieve master in de Gedragswetenschappen

Educatieve master

Heb je ambities om in het onderwijs te werken of vormingen te geven?

Wil je expert worden in het domein van de gedragswetenschappen en tegelijk leren hoe je jouw vakkennis overbrengt aan anderen?

Wil je een beroep uitoefenen waar je hét verschil kan maken en jongeren of volwassenen kan begeleiden in het ontwikkelen van hun kennis en vaardigheden?

Heb je een open, creatieve geest en zie je diversiteit als een troef en uitdaging?

Dan is de Educatieve master in de Gedragswetenschappen iets voor jou! De opleiding bereidt je niet enkel voor op lesgeven in de hogere graden van het secundair onderwijs, het volwassenenonderwijs en het hoger onderwijs. Het is een breed vormende opleiding die je klaarstoomt voor alle functies waarin educatieve vaardigheden van belang zijn.

  

Bekijk deze video voor meer informatie: 

Download de PPT

Opbouw

Je kan deze masteropleiding pas volgen nadat je eerst een bachelor of schakelprogramma hebt behaald aan onze faculteit. Jouw keuze van bachelor of schakelprogramma bepaalt in welke afstudeerrichting je terecht komt in de Educatieve master in de Gedragswetenschappen. Kies in functie van de vakkennis die je wil uitdiepen:

De Educatieve master in de Gedragswetenschappen telt zelf 120 studiepunten. Je kan deze masteropleiding op 2 voltijdse academiejaren afronden. Jouw volledige traject bestaat dus uit de lengte van je bacheloropleiding, eventueel schakel- of voorbereidingsprogramma en de Educatieve masteropleiding samen. Het kortst mogelijke traject bestaat uit 300 studiepunten of 5 voltijdse academiejaren.

    

De Educatieve masteropleiding combineert:

  • Component domein: vakken uit de wetenschappelijke discipline van de Pedagogische wetenschappen óf Psychologie. Je wordt expert in je domein.
  • Component leraar: vakken waarin je specifiek leert hoe je die kennis overbrengt aan anderen.

Je behaalt een diploma van Educatieve master in de Gedragswetenschappen, waarbij de afstudeerrichting verwijst naar het domein waarin je bent opgeleid. Je behaalt dus één diploma met dubbele finaliteit: vakexpertise én pedagogische bekwaamheid.

Het is ook mogelijk om na het behalen van jouw master in de Pedagogische wetenschappen, Psychologie of Sociaal werk een Educatieve master te volgen. Je kan dan instappen in het verkorte traject van 60 studiepunten. Dit bestaat enkel nog uit opleidingsonderdelen uit de component leraar.
Bekijk het studieprogramma van de afstudeerrichting Pedagogische wetenschappen en de afstudeerrichting Psychologie

Afstudeerrichtingen

De Educatieve master in de Gedragswetenschappen bestaat uit 2 afstudeerrichtingen: Pedagogische wetenschappen en Psychologie.

Afstudeerrichting Pedagogische wetenschappen

Bekijk het studieprogramma.

Rechtstreekse toegang vanuit de academische bachelor in de Pedagogische wetenschappen (alle afstudeerrichtingen). 

Volgde je een schakelprogramma Pedagogische wetenschappen dan moet je ook een voorbereidingsprogramma van 15 studiepunten opnemen. Dit voorbereidingsprogramma kan je gelijktijdig volgen met de Educatieve master. 

Afstudeerrichting Psychologie

Bekijk het studieprogramma.

Rechtstreekse toegang vanuit de academische bachelor in de Psychologie, afstudeerrichting Onderwijs

Behaalde je een bachelor in de Psychologie met afstudeerrichting Bedrijfspsychologie & Personeelsbeleid, Klinische psychologie of Theoretische & Experimentele psychologie of een schakelprogramma Psychologie? Dan moet je ook het voorbereidingsprogramma van 15 studiepunten volgen. Dit voorbereidingsprogramma kan je gelijktijdig opnemen met de Educatieve master. 

Jobmogelijkheden

Bekijk de tewerkstellingsposter.

Meer info vind je via de volgende nuttige links: 

Stage

Je neemt 3 stagevakken van 4 studiepunten op. 

Via de verschillende stages leer je hoe je jouw kennis en vaardigheden overbrengt op een groep leerlingen. Dit gebeurt stapsgewijs: van observeren naar zelf voor de klas staan. Dit gebeurt steeds onder begeleiding van een ervaren leerkracht (vakmentor).

Lees meer over stage.

Vragen

Heb je nog een vraag?
Contacteer ons via educatievemaster@ugent.be of 09 264 62 71 (op werkdagen bereikbaar tussen 9u en 16u).